20 Αυγ 2015

Λύθηκε το μυστήριο με το αινιγματικό χαμόγελο της Μόνα Λίζα!

Με την αινιγματική έκφραση που έδωσε στη Μόνα Λίζα ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι κατάφερε να γοητεύσει όλο τον κόσμο.

Το μυστικό του όμως... για το "άπιαστο χαμόγελο" φαίνεται πως κατέρρευσε μετά την εξέταση του έργου του La Bella Principessa.

Η μελέτη των ερευνητών αποκαλύπτει πως στο έργο του La Bella Principessa, που φιλοτέχνησε πριν από τη Μόνα Λίζα στα τέλη του 15ου αιώνα, χρησιμοποιεί ένα έξυπνο τέχνασμα για να δελεάσει τον κόσμο. 


Με την επιδέξια ανάμειξη χρωμάτων θέλησε να εκμεταλλευτεί την περιφερειακή όρασή μας. Έτσι το σχήμα του στόματος μοιάζει να αλλάζει ανάλογα με την οπτική γωνία. 

Όταν παρατηρείται άμεσα, σύμφωνα με έρευνα των πανεπιστημίων Sheffield Hallam και Sunderland, η κλίση του στόματος είναι προς τα κάτω. 

Καθώς όμως κάποιος κινείται για να εξετάσει άλλα χαρακτηριστικά, το στόμα φαίνεται να έχει κλίση προς τα πάνω, σχηματίζοντας ένα χαμόγελο όπως αυτό της Μόνα Λίζα. 

Η τεχνική αυτή ονομάζεται sfumato και διακρίνεται τόσο στη Μόνα Λίζα όσο και στη La Bella Principessa. 

Ενώ χρησιμοποίησαν και άλλοι καλλιτέχνες αυτή την τεχνική, κανείς, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, δεν το έχει πράξει τόσο επιδέξια.

Οι ερευνητές Alessandro Soranzo και Michelle Newberry του Πανεπιστημίου Sheffield Hallam αποφάσισαν να το ερευνήσουν με ένα πείραμα. 

Έβαλαν έτσι ανθρώπους να παρατηρήσουν τα πορτρέτα από απόσταση ή θολές εικόνες τους και συμφώνησαν πως η Μόνα Λίζα και η La Bella Principessa φαίνονταν πιο ευτυχισμένες από απόσταση.

Παρουσίασαν επίσης στους εθελοντές εκδόσεις των έργων με μαύρα τετράγωνα στα μάτια, το στόμα ή και τα δύο. 

Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να καθορίσουν τη μεταβαλλόμενη εκφραση που προκαλείται μόνο από το στόμα. 

Ο Alessandro Soranzo εκτιμά ότι ίσως να δοκίμασε τη συγκεκριμένη τεχνική ακόμα νωρίτερα, στο έργο του 1483 "Virgin of the Rocks". 

Πηγή: Dailymail

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο