25 Ιουλ 2015

ΔΩΡΕΑΝ: Οπερα στο προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου

Η Μαρίτα Παπαρίζου, μέτζο σοπράνο με αξιόλογη πορεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων.

«Η όπερα εκεί που.... δεν την περιμένεις» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της συναυλίας που θα δοθεί αύριο το βράδυ στο προαύλιο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, και αυτήν τη φορά η διοργάνωση δεν είναι της Λυρικής Σκηνής αλλά του Δήμου Αθηναίων. Η Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του δήμου υπό τη διεύθυνση του Ελευθέριου Καλκάνη θα ερμηνεύσουν την «Κάρμεν» του Μπιζέ σε συναυλιακή μορφή, με τη μέτζο σοπράνο Μαρίτα Παπαρίζου στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η βραδιά εντάσσεται στον κύκλο εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο που διοργανώνει στον συγκεκριμένο χώρο όλο τον Ιούλιο ο Δήμος Αθηναίων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μαρίτα Παπαρίζου ερμηνεύει την Κάρμεν, όμως όπως λέει η ίδια σε συνομιλία της με την «Κ», «κάθε παράσταση είναι σαν ένα ταξίδι σε μια χώρα που έχεις επισκεφτεί πολλές φορές, κάθε φορά είναι διαφορετικό». Η τραγουδίστρια έχει μια αξιόλογη πορεία στον χώρο της όπερας με εμφανίσεις στην Οπερα του Μόντε Κάρλο, στα θέατρα της Γένοβα, του Λονδίνου, του Παρισιού, της Μαδρίτης κ.ά.

Το ντεμπούτο της το έκανε στη Γένοβα το 1999 σε συνεργασία με το Teatro dell’ Opera Giocosa di Savona στον ρόλο του Οναρο στην όπερα «Αριάδνη στη Νάξο» του Πόρπορα σε πρώτη παγκόσμια αναβίωση. Το 2009, η Μαρίτα Παπαρίζου κέρδισε το βραβείο της Ενωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών κριτικών για την ερμηνεία της στην «Κάρμεν».

Η εμφάνισή της σε έναν εναλλακτικό χώρο εκτός του θεάτρου την ενθουσιάζει. «Επικοινωνώ με το κοινό πιο εύκολα σε ένα χώρο που δεν είναι τόσο επίσημος, για παράδειγμα σε ένα στάδιο, σε ένα εργοστάσιο, τώρα στο προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου. Είναι κάτι που κινεί την περιέργεια του κόσμου και σε βοηθά να τον φέρεις κοντά σου. Μετά θα έρθει στο θέατρο πιο εύκολα. Ο στόχος μας είναι το κοινό να αγαπήσει την όπερα τόσο όσο την αγαπάμε εμείς οι καλλιτέχνες», είναι τα λόγια της Μαρίτας Παπαρίζου.

«Η Κάρμεν σημαίνει ελευθερία», μου λέει όταν τη ρωτώ για την εμφάνισή της στον ρόλο τη συγκεκριμένη περίοδο που διανύουμε. «Η Κάρμεν είναι μια γυναίκα που δεν υποτάσσεται και μας στέλνει το μήνυμα ότι πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε με το κεφάλι ψηλά». Είναι δύσκολο να συνεχίζουν οι καλλιτέχνες το έργο τους τέτοιες μέρες; «Νομίζω πως πεισμώνουμε περισσότερο και λέμε πως οι παραστάσεις πρέπει να γίνουν για εμάς και για τον κόσμο», επισημαίνει η Μαρίτα Παπαρίζου και τονίζει για την τέχνη ως προσφορά: «Πρέπει να συμβαίνουν παραστάσεις που προσφέρονται δωρεάν στο κοινό. Ωφείλουμε να στηρίξουμε τον εαυτό μας και συμπράττοντας σε τέτοιες εκδηλώσεις επιβιώνουμε ως καλλιτέχνες στην Ελλάδα».

Την άποψή της πως ο καλλιτέχνης έχει ρόλο στην κοινωνική ζωή, η Μαρίτα Παπαρίζου την υπερασπίζεται και εκτός θεάτρου, έχοντας αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση για την υποψηφιότητα του Βόλου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

«Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια», μου εξομολογείται, «όμως είναι σημαντικό, αφού όποια πόλη επιλεχθεί θα ζήσει έναν πολιτιστικό παράδεισο».

​​Σάββατο 25/7, προαύλιο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Πατησίων 44, είσοδος ελεύθερη, ώρα έναρξης 9 μ.μ.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο