7 Απρ 2014

CINETROLL: Όταν ο Ράσελ Κρόου στον Νώε συνάντησε τον Λιακόπουλο, τα Νεφελίμ και τους Transformers

Tελικά πόσο πιστή είναι η βιβλική υπερπαραγωγή του Αρονόφσκι στις Γραφές; Και πόσο πιστή στο ιδιαίτερο όραμα ενός υπερταλαντούχου σκηνοθέτη; Ο ΤΑΖ ξεσκονίζει την Παλαιά Διαθήκη

To ερώτημα του τίτλου από μόνο του κρύβει... μια μικρή απάτη. Κι αυτό επειδή δεν μπορείς να είσαι πιστός στην ιστορία της Κιβωτού του Νώε. Πολύ απλά επειδή η περιγραφή της στην Βίβλο είναι μόνο μερικές σελίδες (περίπου 2000 λέξεις)στις οποίες αναφέρονται τα απολύτως απαραίτητα. Μερικές σελίδες δεν μπορούν με καμία δύναμη να φτιάξουν σενάριο μιας δίωρης υπερπαραγωγής. Οπότε ο "Νώε" όπως και κάθε μυθοπλαστική αφήγηση της συγκεκριμένης ιστορίας εκ των πραγμάτων πρέπει να καλύψει τα κενά μέσα από τη φαντασία των δημιουργών.

Ακόμα περισσότερο για όσους από μας πιστεύουμε εξ' αρχής ότι πρόκειται για ένα παραμύθι κι όχι για ένα ιστορικό γεγονός, που προφανώς στήθηκε πάνω σε ένα μεγάλο κατακλυσμό που έπληξε τη γη. Εκεί ίσως βρίσκεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα της ταινίας. Το πως από τη μια προσπαθεί να αποδώσει με ρεαλιστικότητα τον κεντρικό της χαρακτήρα, σε μια πολύ σκοτεινή εποχή και βάρβαρη εποχή, μέσα σε μια κιβωτό που κατοικείται από μαστουρωμένα ζώα (δεν θέλω καν να φανταστώ που έχεζαν τα ζώα).Κι όλο αυτό, μέσα από τη ματιά πάντα του Αρονόφσκι, σαν μια ιστορία που πολύ πιθανόν να μη συνέβη χιλιετίες πριν αλλά να λαμβάνει χώρα σε έναν τύπου μακρινό μέλλον μετά την καταστροφή. Κάτι που υποδηλώνεται από την πολύ ιδιαίτερη σκηνογραφική κι ενδυματολογική κατεύθυνση.


Ο Αρονόφσκι βρίσκεται εγκλωβισμένος ανάμεσα στο προσωπικό του όραμα, την οικολογική αλληγορία, την πάντα ευφάνταστη οπτική του επινοητικότητα, την προσπάθεια του να προσδώσει βάθος σε σχηματικούς χαρακτήρες και φυσικά τις επιταγές μια υπερπαραγωγής. Σε όλο αυτό το πακέτο συμβαίνουν θαύματα αλλά και τραύματα. Μεγαλύτερο από όλα τα "τραύματα" είναι μάλλον η παρουσία των έκπτωτων αγγέλων Νεφελίμ (ναι αυτά που λέει κι ο Λιακόπουλος ότι ζουν ανάμεσά μας) με τα χαρακτηριστικά γιγαντιαίων κακόγουστων Τransformers που είναι φτιαγμένα από πέτρα. Τα οποία αναλαμβάνουν και όλο το πακέτο της δράσης πριν την εντυπωσιακή σκηνή του κατακλυσμού, εξολοθρεύοντας στρατιές βαρβάρων που θέλουν να εισβάλλουν στην κιβωτό. Σε μια σκηνή που μοιάζει περισσότερο με τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών παρά με το Νώε.

Ο σκηνοθέτης αντλεί τις εμπνεύσεις του από διάφορες κοσμολογικές και θεολογικές θεωρίες, όχι απαραίτητα από την ίδια την Βίβλο. Τα Νεφελίμ υπάρχουν σαν οντότητα αλλά αναφέρονται σε άλλα κεφάλαια της Γέννησις. Το ίδιο συμβαίνει και με τον χαρακτήρα του κακού Τούμπαλ όπως και πολλά άλλα που συμβαίνουν μέσα στην Κιβωτό: την παρουσία του Τούμπαλ Κάιν σε αυτήν και τη συνωμοσία του γιού του Νώε, Χαμ με τον Τούμπαλ Κάιν εναντίον του πατέρα του. Την απουσία συζύγων με εξαίρεση τον Σεμ για τα υπόλοιπα παιδιά του, το παραισθησιογόνο ποτό που ο ήρωας πίνει από τα χέρια του Μαθουσάλα και φυσικά το τελευταίο μέρος της ταινίας με την μετατροπή του Νώε σε έναν μανιακό ψυχοπαθή. Πανέτοιμο να δολοφονήσει τα νεογέννητα παιδιά του Σεμ, πεπεισμένος ότι το θέλημα του Θεού είναι η εξαφάνιση της ανθρωπότητας κι όχι η διαιώνιση του είδους

Κι όμως από την άλλη η ταινία Έχει μια αξιοθαύμαστη προσοχή σε λεπτομέρειες και αναφορές, από τον Μαθουσάλα μέχρι τον Κάιν και τη διασπορά του κακού στη γη. Και μια μαγική σεκάνς που αναφέρεται στη δημιουργία του κόσμου και τον εξορισμό των πρωτόπλαστων από τον Παράδεισο. Ο ίδιος ο Αρονόφσκι δηλώνει Εβραίος άθεος. Κι ότι η συγκεκριμένη του ταινία είναι "η λιγότερο βιβλική ταινία που γυρίστηκε ποτέ. Κι όμως κάθε άλλο παρά άθεος είναι αν κρίνεις από το αριστουργηματικό "The Fountain" που έχει πολλές συγγένειες με αυτήν εδώ την ταινία. Άθρησκος ναι, άθεος όψι. Το μήνυμα του είναι πανανθρώπινο και αν όχι ακριβώς χριστιανικό με την κλασσική έννοια σίγουρα κουβαλάει μέσα την έννοια του Θεού. Και του δέους απέναντι στο μυστήριο της ύπαρξης μέσα από την προσωπική του φιλοσοφική και καλλιτεχνική ματιά. Και μολονότι στο Νώε όλα τα στοιχεία δεν δένουν όπως θα έπρεπε, δεν παύει σαν προσπάθεια τουλάχιστον, να προσφέρει μια ιδιαίτερη ανάγνωση πάνω σε μια πανάρχαια ιστορία. Που ενημερωτικά αναφέρω, δεν γυρίστηκε σε 3D και στην Αμερική την Αγγλία και τη Γαλλία δεν προβλήθηκε έτσι. Το τέχνασμα έγινε για τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου και το αβγάτισμα των εισιτηρίων.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο