7 Απρ 2014

Το αρχαιότερο δελτίο καιρού ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο: Συνδέεται με την έκρηξη της Σαντορίνης

Μια λίθινη επιγραφή ηλικίας 3.500 ετών που ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο αποτελεί ένα από τα παλαιότερα δελτία καιρού στον κόσμο και θα μπορούσε να προσφέρει νέα στοιχεία σχετικά με τη χρονολογική σειρά των γεγονότων στην αρχαία Μέση Ανατολή.

Πρόκειται για ένα κείμενο 40 γραμμών χαραγμένο σε... ένα κομμάτι ασβεστίτη ύψους σχεδόν 2 μέτρων που ονομάζεται «Τρικυμία Στέλα» και περιγράφει τη βροχή, το σκοτάδι και τον «ουρανό σε θύελλα, χωρίς διακοπή»

Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Οριεντάλ του Σικάγο που μετέφρασαν πρόσφατα το κείμενο, πιστεύουν ότι οι ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες που περιγράφονται στην πλάκα ήταν το αποτέλεσμα της τεράστιας έκρηξη ηφαιστείου της Σαντορίνης στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Επειδή οι εκρήξεις του ηφαιστείου μπορεί να είχαν ευρύτερες επιπτώσεις στον καιρό, η έκρηξη της Θήρας πιθανότατα θα προκάλεσε σημαντικές αναταραχές στην Αίγυπτο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το γεγονός συμπίπτει με τη βασιλεία του Αιγύπτιου Φαραώ Αχμοσε, του πρώτου Φαραώ της 18ης δυναστείας, η εποχή του οποίου φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά στην έκρηξη της Θήρας από όσο προηγουμένως νομίζαν, ένα εύρημα που θα μπορούσε να αλλάξει την κατανόηση των ακαδημαϊκών για μια κρίσιμη καμπή στην ανθρώπινη ιστορία όπως η Εποχή του Χαλκού, επαναπροσδιορίζοντας τις χρονολογίες των αυτοκρατοριών.

Το εύρημα εντοπίστηκε στο Λούξορ, όπου βρίσκεται και ο τάφος του Αχομσέ και παρόλο που η επιτύμβια στήλη δεν περιγράφει τις συνέπειες της καταστροφής της Θήρας, η επαναχρονολόγηση της θα μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα για τη βασιλεία του Αχμοσε, που μέχρι σήμερα πίστευαν ότι χρονολογείται το 1550 π.Χ., όμως θα μπορούσε πραγματικά να είναι 30 έως 50 χρόνια νωρίτερα .

«Αυτό είναι σημαντικό για τους μελετητές της αρχαίας Εγγύς Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου , σε γενικές γραμμές , καθώς η χρονολόγηση που χρησιμοποιούν οι αρχαιολόγοι βασίζεται στα ευρήματα στο Λούξορ, και τα νέα αυτά στοιχεία θα μπορούσαν να προσαρμόσουν τις ημερομηνίες αυτές», δήλωσε ο Μόελερ, επίκουρος καθηγητής της αιγυπτιακής αρχαιολογίας στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Οριεντάλ.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο