21 Απρ 2014

Ο Ελληνικός κινηματογράφος ταξιδεύει στο Βελιγράδι

Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου, από τις 23 έως τις 28 Απριλίου.

Την ευκαιρία να ανακαλύψει το έργο σύγχρονων, αλλά και κλασικών Ελλήνων δημιουργών θα έχει το κοινό στη Σερβία κατά τη... διάρκεια της Εβδομάδας Ελληνικού Κινηματογράφου, που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 28 Απριλίου, στο Βελιγράδι.

Με τίτλο «Εικόνες από το Παρελθόν, Όραμα για ένα Μέλλον», η Ελληνική Εβδομάδα Κινηματογράφου τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και συνδιοργανώνεται από το υπουργείο Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Σερβίας, την αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Σερβία, το Κέντρο Πληροφόρησης της ΕΕ, το Κέντρο Νεότητας Βελιγραδίου, την Ταινιοθήκη Βελιγραδίου, την Ταινιοθήκη της Ελλάδας, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Βελιγράδι και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων στη Σερβία.

Μεταξύ των ταινιών που θα παρουσιασθούν, πολλές για πρώτη φορά στο σερβικό κοινό, συγκαταλέγονται κλασικά αριστουργήματα όπως το «Βλέμμα του Οδυσσέα» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, η «Ιφιγένεια» του Μιχάλη Κακογιάννη, «H Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων» του Δήμου Αβδελιώδη και πρόσφατες βραβευμένες δημιουργίες όπως ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου, το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά, ο «Μαχαιροβγάλτης» του Γιάννη Οικονομίδη, καθώς επίσης σειρά ταινιών μικρού μήκους.

Η προβολή των ταινιών ακολουθεί τη διαδρομή από τα πρώιμα στάδια του ελληνικού κινηματογράφου (δεκαετία '30), τη χρυσή εποχή (1950-1960) του κινηματογράφου στη μεταπολεμική Ελλάδα, μέχρι την πρόσφατη αναγέννηση του ελληνικού σινεμά που κέρδισε σειρά διακρίσεων σε πολυάριθμα διεθνή Φεστιβάλ κινηματογράφου.

Το σερβικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με Έλληνες σκηνοθέτες και ηθοποιούς, οι οποίοι θα επισκεφθούν το Βελιγράδι με αφορμή την εκδήλωση ως επίσημοι προσκεκλημένοι της Ελληνικής Πρεσβείας.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι δωρεάν, με προσκλήσεις, οι οποίες θα διανέμονται καθημερινά στο ελληνικό περίπτερο στην είσοδο του Κέντρου Νεότητας Βελιγραδίου έως και τις 28 Απριλίου, καθώς και μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της Ελληνικής Πρεσβείας και του Κέντρου Πληροφόρησης της ΕΕ.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο