11 Απρ 2014

Το Μουσείο Μπενάκη αποκτά νέο «σπίτι» στην Μελβούρνη

Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει μια ιδιαίτερα σημαντική και μακροχρόνια συνεργασία με την Αυστραλία όπως αποκαλύπτει ο διευθυντής του, 'Αγγελος Δεληβοριάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Νέο Κόσμο».

Ιδιαίτερα όσον αφορά την συνεργασία με την Αυστραλία ο κ. Δεληβοριάς διευκρινίζει...
:
«Φέτος το μουσείο ετοιμάζει μια άλλη κίνηση εξωστρέφειας προς τον Ελληνισμό της Αυστραλίας, δίνοντας υπό την μορφή μακροχρόνιου δανεισμού 200 εκθέματα από τις μόνιμες συλλογές στο Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης. Διάθεση του μουσείου να έρθει σε επαφή με τον Ελληνισμό και τους ξένους σε όλο τον κόσμο βρίσκει στην περίπτωση αυτής της συνεργασίας με το Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης την πιο ιδανική της έκφραση, επειδή η Αυστραλία είναι ένας κόσμος ολόκληρος και γιατί στη Μελβούρνη ο Ελληνισμός ανθίζει πραγματικά. 

Πρόκειται για μια μόνιμη έκθεση 10ετούς διάρκειας, η οποία αποτελεί μικρογραφία του μουσείου Μπενάκη στην Αθήνα, δηλαδή την Ελλάδα στον χρόνο. Τα εκθέματα που παραχωρούμε στη Μελβούρνη καλύπτουν την αρχαιότητα, την Βυζαντινή και μεταβυζαντινή εποχή, την περίοδο της Ρωμαϊκής κυριαρχίας, και τον νεότερο Ελληνισμό μετά τον αγώνα για Ανεξαρτησία του 1821 ως τον Οθωνα. Παράλληλα, όμως, κάθε χρόνο θα πηγαίνει στο Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης μια μεγάλη περιοδική έκθεση σαν αυτές που διοργανώνει συνεχώς το μουσείο Μπενάκη στο εξωτερικό. Δηλαδή, πρόκειται για δυο σημαντικά προγράμματα - το πρώτο είναι η μόνιμη συλλογή μακροχρόνιου δανεισμού και το δεύτερο είναι οι προσωρινές εκθέσεις που ταξιδεύουν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, τώρα θα παρουσιάζονται κάθε χρόνο και στο Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης».

Ο κ. Δεληβορριάς εξηγεί πως αυτή δεν είναι η πρώτη συνεργασία με την Αυστραλία και υπογραμίζει:

«Στο παρελθόν ως μουσείο είχαμε πάντα πολύ στενές σχέσεις και ανταλλαγές με τη μακρινή αυτή ήπειρο, διοργανώνοντας, μεταξύ άλλων, μια σημαντική έκθεση με έργα τέχνης των Aborigines στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Όπως καταλαβαίνετε, το γεγονός αυτό σε μια περίοδο οικονομικής κρίσεως τονώνει το ηθικό μας και ανοίγει πόρτες για περαιτέρω συνεργασίες και τέτοιου είδους ανταλλαγές. Μάλιστα, τούτη την εβδομάδα έρχεται στην Αθήνα ο pρόεδρος του Ελληνικού Μουσείου, κ. Χάρης Σταμούλης για επαφές, ενώ ήδη έχουν δρομολογηθεί όλα τα απαραίτητα για το νέο άνοιγμα. Γνωρίζω, ότι το ελληνικό μουσείο της Μελβούρνης είναι ένα κόσμημα, στεγάζεται σε ένα θαυμάσιο κτίριο, από τα ιστορικά της Μελβούρνης. Από την άλλη πλευρά, θα μας ενδιέφερε να παρουσιάζουμε την νεότερη καλλιτεχνική δημιουργία της Αυστραλίας στο δικό μας «σπίτι» στην Αθήνα».
πηγη

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο