Από την 1η Απριλίου 2014 τέθηκε σε εφαρμογή το πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για διευρυμένο, δωδεκάωρο ωράριο και επταήμερη λειτουργία σε 33 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της χώρας με μεγάλη επισκεψιμότητα.
Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στις ...
31 Οκτωβρίου 2014 και αν έχει επιτυχία, θα επεκταθεί όπως λέγεται και σε περισσότερα μουσεία ανά τη χώρα που σε αυτή την πρώτη φάση, έμειναν εκτός.
Η λογική σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, είναι η εφαρμογή του προγράμματος σε εξαιρετικού τουριστικού ενδιαφέροντος και κίνησης περιοχές της Ελλάδας (που συγκεντρώνουν το 95% των εισιτηρίων), γι’ αυτό και μεταξύ των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων που επιλέχθηκαν, είναι φυσικά η Ακρόπολη και το νέο Μουσείο Ακροπόλεως καθώς και οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα, η Ρόδος, οι Δελφοί και οι Μυκήνες (η Αρχαία Ολυμπία είναι περιέργως εκτός), η Αρχαία Κόρινθος, η Δήλος και η Σαντορίνη, η Κνωσός, το Μουσείο Ηρακλείου και η Σπιναλόγκα στην Κρήτη (όχι όμως και το Αρχαιολογικό Μουσείου Χανίων), ο Μυστράς, το Παλαμήδι στο Ναύπλιο και το Φρούριο της Κέρκυρας, το Ασκληπιείο στην Κω, φυσικά οι Βασιλικοί Τάφοι της Βεργίνας στην Μακεδονία και τα Βυζαντινά Μουσεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης, κ.α.
Δυστυχώς το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας που ήδη βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο λειτουργίας του (και έχει χαρακτηριστεί ως ένα μουσείο -κόσμημα, αντάξιο της ιστορίας της περιοχής) και είναι γεγονός ότι χρειάζεται στήριξη και προβολή από το Υπουργείο Πολιτισμού, γιατί το αξίζει αλλά και γιατί βρίσκεται εντός του τουριστικού τόξου Δελφών, Ολυμπίας και Μυκηνών/Επιδαύρου, δεν συμπεριλήφθηκε στα 33 μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους του πιλοτικού προγράμματος, ενός προγράμματος εθνικής σημασίας, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Εκτός έμειναν ακόμα κι άλλες σημαντικές περιοχές και μουσεία όπως η Αρχαία Μαρώνεια στην Θράκη, το αρχαίο θέατρο Φιλίππων στην περιοχή της Καβάλας, τα Ιωάννινα, κ.α.
Η απόφαση διεύρυνσης του ωραρίου ενόψει της τουριστικής περιόδου πάρθηκε μιας και οι εκτιμήσεις που υπάρχουν, κάνουν λόγο για πάνω από 18 εκατομμύρια τουρίστες την φετινή καλοκαιρινή περίοδο. Ωστόσο όπως ήδη γράφτηκε χθες σε πολλά σάιτ και εφημερίδες, όπως το madata.gr, η έλλειψη χρηματοδότησης αλλά και οργάνωσης που είναι έντονη τα τελευταία χρόνια λόγω και της κρίσης, είχε ως αποτέλεσμα μουσεία και χώροι να λειτουργούν μόνο από τα μέσα Ιουνίου με διευρυμένο ωράριο και όχι όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
Την ίδια ώρα παραμένει το σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης (μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να προσληφθούν 500 έκτακτοι αρχαιοφύλακες) στα περισσότερα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.
Πάντως όπως επισημαίνεται και σχολιάζεται, η συγκεκριμένη επιλογή του Υπουργού κυρίου Παναγιωτόπουλου και του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν εκτός του σημαντικού και πολύ βοηθητικού πιλοτικού αυτού προγράμματος ολόκληρες περιφέρειες, όπως της Ηπείρου, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Βόρειου Αιγαίου αλλά και το κορυφαίο Αρχαιολογικό Μουσείο της τρίτης σε πληθυσμό πόλης της Ελλάδας, της Πάτρας, κάτι που μελλοντικά ενδεχομένως να διορθωθεί, μιας κι αν τα αποτελέσματα του προγράμματος είναι θετικά, τότε σίγουρα θα διευρυνθεί.
*Στο μεταξύ μία πολιτιστική δράση - χάπενινγκ ετοιμάζεται στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, στη Νέα Εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων που είναι στις 18 Μαίου. Λόγω ωστόσο των εκλογών που είναι προγραμματισμένες για εκείνη την ημέρα, η εκδήλωση πιθανότατα να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Μαίου 2014.
Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ