22 Μαρ 2014

Έτσι θα αναγνωρίσετε τον υποψήφιο που λέει ψέματα

«Με το χέρι στην καρδιά» λέμε συνήθως όταν θέλουμε να τονίσουμε ότι τα λεγόμενά μας είναι αληθή.

Νέα έρευνα όμως δείχνει ότι αν κάνουμε τα λόγια πράξη οι άλλοι μάς πιστεύουν ακόμη πιο εύκολα…
Αυτό τον καιρό πολλά θα ακούσουμε από τους υποψήφιους, ακόμη και υπερβολές. Δείτε πώς οι επιστήμες κατάφεραν να βρουν το τρικ του ψεύτη γενικώς, αλλά και του ψεύτη πολιτικού. 

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θεωρούμαστε πιο αξιόπιστοι και ειλικρινείς εάν όντως βάλουμε το χέρι μας επάνω στο στέρνο μας ώρα που λέμε κάτι.

Ένα σύνολο φοιτητών συμμετείχε σε ένα πρωτότυπο πείραμα ώστε να βαθμολογήσει τη γοητεία και την ομορφιά μιας ομάδας γυναικών. Οι φοιτητές όμως δε γνώριζαν τον πραγματικό σκοπό του πειράματος.

Στη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nonverbal Behavior, οι ερευνητές αναφέρουν πως η κίνηση του χεριού επάνω στο στέρνο έκανε τους συμμετέχοντες να κρίνουν με μεγαλύτερη ειλικρίνεια και αντικειμενικότητα. Αντίθετα, όσοι είχαν τοποθετήσει το χέρι επάνω στο γοφό τους, δε δίστασαν να δείξουν περισσότερη επιείκεια, ιδιαίτερα όσον αφορά τις λιγότερο ελκυστικές κοπέλες.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα αποτελέσματα δε σχετίζονται με πιθανές μεταβολές στη διάθεση των συμμετεχόντων, αλλά η σχέση της χειρονομίας και την επακόλουθη συμπεριφορά είναι τόσο ισχυρή που μας επηρεάζει αυτόματα και υποσυνείδητα.

Κρατήστε λοιπόν μια επιφύλαξη την επόμενη φορά που θα σας ορκιστεί κάποιος βάζοντας... το χέρι στην καρδιά!

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο