16 Μαρ 2014

Η κρίση του ελληνικού πολιτισμού στο Βερολίνο

Η πρόσφατη επίσκεψη του Χριστόδ. Γιαλλουρίδη στο Βερολίνο σχετίζεται με το μέλλον του παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην πρωτεύουσα, μετά τη δραστική μείωση του προϋπολογισμού του.

Για τη συνολική λειτουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού διατίθενται φέτος... περίπου 750.000 ευρώ. Με το ποσό αυτό θα πρέπει να συντηρηθούν η έδρα στην Αθήνα, τα παραρτήματα (Αλεξάνδρεια, Βερολίνο, Οδησσός), τα γραφεία (Λονδίνο, Ουάσιγκτον) και οι εστίες (Βελιγράδι, Βουκουρέστι, Μελβούρνη, Σόφια, Τεργέστη, Τίρανα). Ενόψει αυτής της κατάστασης, το νέο διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος αποφάσισε την “αναδιοργάνωση” και τον “οικονομικό εξορθολογισμό της εξωτερικής εκπροσώπησης”. Η πρόθεση αυτή μπορεί να μεταφραστεί και ως διαχείριση της μιζέριας, διότι περί αυτού πρόκειται.

Ερασιτεχνισμός ή φαινόμενα της κρίσης;

Το κτήριο της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βερολίνο

Το νέο ΔΣ, τα μέλη του οποίου δεν αμείβονται για την προσφορά τους, αποφάσισε να μεταφέρει αυτό το πρότυπο και στους θύλακες του εξωτερικού, καθιερώνοντας την τιμητική, άμισθη προσφορά των υπηρεσιών των κατά τόπων επικεφαλής. Επιπλέον, στο πλαίσιο μιας δραστικής μείωσης των παγίων και τακτικών δαπανών λειτουργίας αποφασίστηκε και η μείωση των ενοικίων. Τι σημαίνει αυτή η απόφαση για το παράρτημα του Ιδρύματος στη γερμανική πρωτεύουσα; Όπως ενημέρωσε ο νέος πρόεδρος του ιδρύματος Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, το ποσό το οποίο προβλέπεται για το Βερολίνο φέτος είναι περίπου 70.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα διατίθενται για ενοίκιο (γύρω στα 3.000 ευρώ) και για το μισθό ενός υπαλλήλου που δεν θα είναι ο διευθυντής. Ο έως τώρα προϋπολογισμός του παραρτήματος ανέρχονταν στα 380.000 ευρώ. Με αυτά καλύπτονταν το ενοίκιο των χώρων, που βρίσκεται εδώ και 20 χρόνια σε κεντρική τοποθεσία του Βερολίνου (11.000 ευρώ μηνιαίως), οι μισθοί του διευθυντή (7.500 ευρώ μικτά) και των δύο υπαλλήλων. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού ανέρχονταν στα σχεδόν 1,4 εκ. ευρώ τότε το παράρτημα του Βερολίνου απορροφούσε πάνω από το ¼ αυτού του ποσού. Όχι τυχαία.

Όπως διαβεβαίωσε ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, το παράρτημα, που είναι υπεύθυνο για ολόκληρο το γερμανόφωνο χώρο, ήταν το πιο δραστήριο από όλα τα άλλα και έχει να προβάλει ένα πλούσιο έργο. Αυτός ήταν ο λόγος που ο κ. Γιαλλουρίδης επεδίωξε να κρατήσει τον νυν διευθυντή Λευτέρη Οικονόμου στο πόστο του. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, οι προτάσεις του προέδρου του Ιδρύματος προς τον κ. Οικονόμου ήταν βασικά δύο: είτε να συνεχίσει με έναν μισθό 2.500 ευρώ μικτά, είτε να συνεχίσει δηλώνοντας άνεργος και να παίρνει επίδομα ανεργίας συν χίλια ευρώ παραστατικά. Εάν ο κ. Οικονόμου δεχόταν την πρώτη λύση, ο μισθός του θα μειωνόταν μετά από 18 χρόνια εργασίας ως διευθυντής του παραρτήματος κατά τα 2/3, πράγμα που δεν συμβαίνει ούτε στην Ελλάδα. Στη δε δεύτερη περίπτωση, δηλαδή να δηλώσει άνεργος και να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του διευθυντή, του ζητούνταν επί της ουσίας να παρανομήσει, δικαιώνοντας κατά αυτό τον τρόπο μια εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό που το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού θα ήθελε να αντιστρέψει.

Από την πλευρά του, ο Λευτέρης Οικονόμου είχε προτείνει να παραμείνει με το ισχύον καθεστώς έως τον Οκτώβριο που θα βγει σε σύνταξη και μετά να συνεχίσει αμισθί. Η πρόταση του αυτή δεν έγινε δεκτή. Μετά από αυτό διαμορφώνεται η εξής κατάσταση. Μολονότι δεν ασκεί πλέον τα καθήκοντα του διευθυντή, ο κ. Οικονόμου βάσει του συμβολαίου εργασίας θα συνεχίσει να αμείβεται κανονικά με τον μισθό του, εισπράττοντας με τη συνταξιοδότηση του, τον Οκτώβρη και το «εφάπαξ». Πώς να ερμηνεύσει κανείς τους εν λόγω ερασιτεχνικούς χειρισμούς της ηγεσίας του ΕΙΠ; Στην καλύτερη περίπτωση αποδίδονται στην οικονομική κρίση, η οποία στον έκτο της χρόνο έχει αρχίσει να προσβάλει τον ορθολογισμό.

Πενία τέχνας κατεργάζεται;


Εξορθολογισμός ή διαχείριση της μιζέριας;

Ως το τέλος του μηνός το παράρτημα θα έχει αναστείλει με απόφαση του ΔΣ τη δραστηριότητα του. Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Γιαλλουρίδης, ως τότε θα βρεθούν νέοι χώροι, ενώ τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου διευθυντή. Διάφορες πηγές πάντως διαβεβαιώνουν ότι τουλάχιστον τρία άτομα που έχουν ως τώρα ερωτηθεί αρνήθηκαν να δεχτούν τη θέση. Πρόκειται για έναν συνταξιούχο γερμανό διπλωμάτη, έναν επίσης συνταξιούχο έλληνα ακόλουθο τύπου και έναν έλληνα καθηγητή πανεπιστημίου.

Αναφορικά τώρα με τις μελλοντικές δραστηριότητες του παραρτήματος, ο πρόεδρος του ΕΙΠ δήλωσε ότι θα συνεχιστούν ως έχουν. Αυτό ισχύει προπαντός για τη χρηματοδότηση τους, η οποία θα συντελείται, όπως συνηθιζόταν τα τελευταία χρόνια με χορηγίες. Για τις εκδηλώσεις και τις εκθέσεις θα αξιοποιείται μελλοντικά το κτήριο της πρεσβείας (το οποίο σαν άλλο γιοφύρι της Άρτας χτίζεται και δεν τελειώνει), ενώ η παράδοση μαθημάτων της ελληνικής γλώσσας θα γίνεται βασικά στην έδρα νεοελληνικών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Όσο για το ουσιαστικό περιεχόμενο της αποστολής του Ιδρύματος, την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, ο κ. Γιαλλουρίδης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν κάποια νέα σχέδια. Πενία τέχνας κατεργάζεται; Μάλλον όχι. Εδώ πρόκειται για τη διαχείριση της.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Υπεύθ. Σύνταξης: Στ.Ασημένιος

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο