16 Μαρ 2014

Λεσβιακό Ημερολόγιο 2014. Γράμματα-Τέχνες-Πολιτισμός

Ενδιαφέρον όπως πάντα βιβλίο/ημερολόγιο, λεσβιακή κιβωτός Γραμμάτων, Τεχνών και Πολιτισμού, υπό την έμπειρη επίβλεψη του φιλολόγου Παναγιώτη Σκορδά, ο οποίος εντυπωσιάζει στον πρόλογό του, παραμένοντας ...εντός των «τειχών» των κοινωνικών αναγκών, περιγράφοντας την πραγματικότητα, καταγράφοντας τους υπευθύνους της κρίσης, υποδεικνύοντας κινήσεις σωτηρίας και καταλήγει: «Το Λεσβιακό Ημερολόγιο καταθέτει και φέτος ψηφίδες του Λεσβιακού Πολιτισμού, αλλά και την πίστη όλων των συντελεστών ότι η ζωή χωρίς διάβασμα και τέχνη είναι αδιανόητη. Και κοντά σ' αυτά, αγωνιστικότητα, αισιοδοξία και ελπίδα για ένα καλύτερο 2014.»

Το ημερολόγιο φέτος, όπως και κάθε χρονιά, φιλοξενεί επώνυμες επιλεγμένες μελέτες και άρθρα, όλα ενδιαφέροντα και σε επιμέρους ενότητες, ξεκινώντας από τις «Όψεις της Λέσβου στη ζωγραφική του Στρατή Αθηναίου» σε καταγραφή και παρουσίαση Σωκράτη Λούπα.

Εκδότης: Αιολίδα
Βιβλιογραφικά δεδομένα:
Επιμέλεια: Παναγιώτης Σκορδάς Μυτιλήνη 2013, σελ. 424


Αναφέρουμε τίτλους και συγγραφείς από μερικά κείμενα, για να πάρουμε μια εικόνα του καλού και χρήσιμου αυτού ημερολογίου/βιβλίου: «Μια διαμαρτυρία των λογίων της Λέσβου για το Βάρναλη και δυο δυσεύρετα σονέτα του Βάρναλη για τη Λέσβο» (Νίκου Σαραντάκου),»Νομίσματα από τάφους της οδού Κυδωνιών» (Δέσποινας Τσολάκη), «Ένα τετράδιο γεμάτο παιδική σοφία και αθωότητα.

Μαθητικές εκθέσεις της περιόδου 1949 - 1950 και πολλοί άλλοι» (Αθανάσιου Φραγκούλη), «Σαπφώ Ερεσία - Νομισματικά και επιγραφικά πειστήρια» (Σπύρου Πιπερά), «Η γερμανική Α.Ε. "Έλαιον" και πώς λεηλατήθηκε το λεσβιακό λάδι την περίοδο της κατοχής» (Γιώργου Γαλέτσα), «Ο Ηλίας Βενέζης βιογραφεί τον Αρχιεπίσκοπο της Κατοχής Δαμασκηνό Παπανδρέου» (Αθανάσιου Καλαμάτα), «Συμβολή στη Λεσβιακή Βιβλιογραφία. Οι εκδόσεις του έτους 2012» (Παναγιώτη Σκορδά).

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο