31 Μαρ 2014

Πρόσωπα της Λογοτεχνίας: Αλκη Ζέη


Εκδήλωση-αναφορά στο έργο και την προσωπικότητα της Αλκης Ζέη διοργανώνεται στις ...
7.00 μ.μ. στο «Megaron Plus» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. 

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα αρχίσει στις 5.30 μ.μ. Η εκδήλωση έχει σκοπό να παρουσιάσει την ποικιλία του έργου της και την επίδρασή του τόσο στις μικρές ηλικίες όσο και στη λογοτεχνία των ενηλίκων και ταυτόχρονα να προβάλει την προσωπικότητα της συγγραφέως.

Η Αλκη Ζέη θεωρείται πρωτοπόρος καθώς καθιέρωσε ένα νέο στιλ στο νεανικό μυθιστόρημα, τόσο από την άποψη του ζωντανού, αυτοβιογραφικού ύφους όσο και της εισαγωγής του πολιτικού, κοινωνικού και ιστορικού στοιχείου στο είδος. Γι’ αυτό ακριβώς θα μιλήσει η συγγραφέας Λίλα Κονομάρα, υπογραμμίζοντας πως τα μυθιστορήματα της Ζέη για παιδιά δημιούργησαν ολόκληρη σχολή και επηρέασαν γενιές νεότερων συγγραφέων. Ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου θα αναφερθεί στο έργο της που απευθύνεται σε ενηλίκους σημειώνοντας ενδεικτικά το διήγημα «Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» (1987).


Παρούσα στη διάρκεια της λογοτεχνικής βραδιάς και η Αλκη Ζέη που θα συνομιλήσει με την κριτικό παιδικής λογοτεχνίας Μαρίζα Ντεκάστρο ενώ παρέμβαση θα κάνει ο παιδικός της φίλος, ποιητής, πεζογράφος και μεταφραστής Τίτος Πατρίκιος. Αποσπάσματα από τα βιβλία της θα διαβάσουν η ηθοποιός, συγγραφέας και μεταφράστρια θεατρικών έργων Ξένια Καλογεροπούλου και η ηθοποιός Σοφία Κόκκαλη


Αναδρομική έκθεση του Γιάννη Σπυρόπουλου στο Μουσείο Βορρέ

 Το Ιδρυμα Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου και το Μουσείο Βορρέ εγκαινιάζουν απόψε στις 7.30 την αναδρομική έκθεση «Γιάννης Σπυρόπουλος – Ενας νέος αιώνας για τον κλασικό της Αφαίρεσης». Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τη γέννηση του μεγάλου εικαστικού, παρουσιάζονται στο Μουσείο Βορρέ δεκάδες έργα από τη Συλλογή του Ιδρύματος Σπυροπούλου και από σημαντικές ιδιωτικές συλλογές, που αποτυπώνουν τη μακρά ζωγραφική διαδρομή του διεθνώς αναγνωρισμένου καλλιτέχνη. 

Η έκθεση συνιστά μία σε βάθος ματιά στο πλούσιο έργο του πιο συστηματικού και συνεπή εκφραστή της αφαίρεσης στην Ελλάδα. Οργανωμένη χρονολογικά, ανατέμνει όλα τα στάδια της πορείας του Γιάννη Σπυρόπουλου, ιχνηλατώντας 50 χρόνια εικαστικής δημιουργίας ενός απερίσπαστου δεξιοτέχνη, ενός χειρώνακτα, που με ύφος απόλυτα προσωπικό, τόλμη και αφοσίωση, επιδίωξε την απεικόνιση του μη ορατού, του απόλυτου.

 Ο ίδιος έλεγε: «Απλωσα το σκοτάδι για να βρω το φως»· και μιλούσε πράγματι για την ακτινοβολία που κατάφερε να δει, να συλλάβει και να ζωγραφίσει. 

Για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή του, αλλά και 54 χρόνων από τη βράβευσή του (Premio Unesco) στην 30ή Μπιενάλε Βενετίας, η έκθεση υπενθυμίζει τη σημασία και τη διαχρονικότητα του έργου του κλασικού της αφαίρεσης.

Επιμέλεια: Ολγα Δανιηλοπούλου, Νεκτάριος Βορρές. (Τοποθεσία: Μουσείο Βορρέ, Πάροδος Διαδόχου Κωνσταντίνου, Παιανία. Διάρκεια έως 30 Ιουνίου 2014, Πληροφορίες: www.vorresmuseum.gr).

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο