3 Μαρ 2014

"Ο Κατηγορούμενος": Η 14η Θεατρική παραγωγή της Θεατρικής Ομάδας Αιτωλικού - Δείτε το trailer της παράστασης εδώ

Η νέα θεατρική παραγωγή της Θεατρικής Ομάδας Αιτωλικού - Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου "Το Αιτωλικό" κάνει Πρεμιέρα στις 8 Μαρτίου 2014.

"Ο Κατηγορούμενος" είναι ένα...
δικαστικό δράμα του Τζέφρεϋ Άρτσερ. 

Μια θεατρική παράσταση με έντονες συγκινήσεις, που καθηλώνουν το θεατή σε όλη τη διάρκειά του.

Προσπαθήσαμε και αυτή τη φορά να φτιάξουμε μια παράσταση όπου το θέμα του έργου να εξαρτηθεί από το γεγονός, ότι το κοινό θα μπορέσει να δει κάτι διαφορετικό, να δει πιο ξεκάθαρα μέσα του, να δουλέψει το μυαλό, να βιώσει μια διαφορετική θεατρική εμπειρία.

Πρόκειται για μια διαδραστική και σύγχρονη παράσταση που έχει κερδίσει ήδη το λονδρέζικο κοινό.  Όλες οι σκηνές του έργου, εκτυλίσσονται στο ιστορικό δικαστήριο τού Λονδίνου Όλντ Μπέιλι. Ο κατηγορούμενος, ένας γιατρός εν ονόματι Πάτρικ Σέργουντ, κατηγορείται για τη δολοφονία της συζύγου του Ελίζαμπεθ. Βασική μάρτυρας κατηγορίας είναι η νοσοκόμα Τζένιφερ Μίτσελ, η οποία κατά τους ισχυρισμούς της κατηγορούσας αρχής και της ίδιας ήταν ερωμένη του γιατρού, λίγο πριν δολοφονηθεί η σύζυγός του. Δύο δικηγόροι ανακρίνουν τους μάρτυρες προσπαθώντας να πείσουν τους ενόρκους για την ετυμηγορία τους. 

Μια σειρά από γεγονότα οδηγούν  στην προδοσία και στον φόνο υφαίνοντας το απόλυτο δικαστικό δράμα και κάνοντας το κοινό μάρτυρα απέναντι στα παιχνίδια εξουσίας και στην δύνη του έρωτα των πρωταγωνιστών που οδηγούνται τελικά σε αδιέξοδα που καθορίζουν την μοίρα τους. Τα στοιχεία της ενοχής είναι εξίσου δυνατά με τα στοιχεία της αθωότητας τού κατηγορουμένου. Είναι άραγε αθώος ή ένοχος;

Η Θεατρολόγος Διονυσία Ολιβώτου γράφει:

«Αθώος ή ένοχος; Μια απόφαση που εσείς, οι θεατές, καλείστε να πάρετε στο τέλος της παράστασης. Αφού ακούσετε τα επιχειρήματα της μιας και της άλλης πλευράς, εσείς θα αποφασίσετε προς τα πού θα γείρει η δικαστική πλάστιγγα. Συνεπώς η παράσταση, δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο προβληματισμού, αλλά και έκφρασης της άποψής σας. Είναι γνωστό ότι σε κάθε δίκη, το αποτέλεσμά της δεν είναι βέβαιο εκ των προτέρων, εκείνο που είναι βέβαιο, είναι ότι ο ένας απ’ τους δύο αντίδικους, θα χάσει. Σε πολλά σημεία οι αποδείξεις δεν είναι ξεκάθαρες, ή αφήνεται να πλανάται η υποψία ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Σε αυτά ακριβώς τα σημεία είναι που θα δοκιμαστεί το κριτήριο της δικής σας αυτόνομης βούλησης, και θα πρέπει να επιλέξετε… την πραγματική αλήθεια! Αλήθεια, πόσο εμπιστοσύνη έχουμε στην κρίση μας, τη στιγμή μάλιστα που η απόφασή μας θα έχει επιπτώσεις στη ζωή κάποιου άλλου, κι όχι στη δική μας; Η αλήθεια, η πραγματική αλήθεια συμπίπτει και με τη δικαστική αλήθεια; Ο νόμος πιέζει να πάρετε τη μία ή την άλλη απόφαση. Τι γίνεται όμως όταν νιώθουμε ότι οδηγούμαστε σε αδιέξοδο; Τι διαφεύγει απ’ τη δικαιοσύνη; Τι διαφεύγει από μας;

Λοιπόν, ποια είναι η απόφασή σας, κύριοι ένορκοι; Αθώος… ή Ένοχος…;»

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο