22 Φεβ 2014

ΜΕΓΑΛΗ ΓΚΑΦΑ: Η καθαρίστρια πέρασε τα έργα τέχνης για… σκουπίδια!

Μια καθαρίστρια στην πόλη του Μπάρι στην Ιταλία πέταξε έργα σύγχρονης τέχνης, καθαρίζοντας μια γκαλερί, γιατί τα πέρασε για σκουπίδια!

Ο Lorenzo Loca, υπεύθυνος της εταιρείας καθαρισμού...
δικαιολόγησε την υπάλληλό του, καθώς τα έργα τέχνης αποτελούνταν από ψίχουλα μπισκότων πεταμένα στο πάτωμα! «Η κοπέλα έκανε απλά την δουλειά της. Ο καθένας θα νόμιζε το ίδιο» είπε, συμπληρώνοντας ότι η ασφάλεια της εταιρείας του θα πληρώσει για την ζημιά. Κάθε ένα από τα έργα κοστολογείται 10.000 ευρώ, αρκετά χρήματα για μερικά ψίχουλα από μπισκότα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάτι ανάλογο συμβαίνει με έργο σύγχρονης τέχνης. Το 1999 το έργο της Tracy Emin “My Bed” που είχε κερδίσει το βραβείο Turner της χρονιάς, την ύψιστη εικαστική διάκριση στην Βρετανία, καταστράφηκε από έναν φύλακα του μουσείου, που… συγύρισε το εν λόγω κρεβάτι, μαζεύοντας τα χρησιμοποιημένα προφυλακτικά και τα βρώμικα εσώρουχα που βρήκε, νομίζοντας ότι τα άφησε κάποιος επισκέπτης! Δεν είχε καταλάβει ο δύσμοιρος ότι αυτά ήταν το... έργο τέχνης!

Το 2004 μια καθαρίστρια της γκαλερί Tate στο Λονδίνο πέταξε μια γεμάτη σκουπιδοσακούλα, αγνοώντας ότι ο καλλιτέχνης Gustav Metzger ήθελε να δείξει με το έκθεμά του την «πεπερασμένη ύπαρξη της τέχνης». Τόσο πεπερασμένη που πήγε… στον κάδο!

Δεξιά διακρίνεται η σκουπιδοσακούλα στο έργο του Gustav Metzger, πριν την πετάξει η καθαρίστρια!


Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο