22 Φεβ 2014

Ο πολιτισμός ενώνει τους εφήβους

ΙΩΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΗ

Μαθητές από το γαλλόφωνο λύκειο Saint Benoit της Κωνσταντινούπολης στην Ακρόπολη. Εχουν προσκληθεί από τη Λεόντειο Πατησίων, στο πλαίσιο ανταλλαγής μαθητών που διοργανώνουν...
πλέον όλο και πιο συχνά ελληνικά σχολεία. Το περασμένο Σαββατοκύριακο βρέθηκαν, επίσης, στην Αθήνα 27 μαθητές από αγγλόφωνα σχολεία της Τουρκίας, του Λιβάνου και της Βουλγαρίας, που φιλοξενήθηκαν από μαθητές του αμερικανικού κολεγίου Pierce. «Τα αρχαία σας με συγκινούν», είπε ο Σαμ από τον Λίβανο.

Μαθητές από το γαλλόφωνο λύκειο Saint Benoit της Κωνσταντινούπολης στην Ακρόπολη. Εχουν προσκληθεί από τη Λεόντειο Πατησίων, στο πλαίσιο ανταλλαγής μαθητών που διοργανώνουν πλέον όλο και πιο συχνά ελληνικά σχολεία. Το περασμένο Σαββατοκύριακο βρέθηκαν, επίσης, στην Αθήνα 27 μαθητές από αγγλόφωνα σχολεία της Τουρκίας, του Λιβάνου και της Βουλγαρίας, που φιλοξενήθηκαν από μαθητές του αμερικανικού κολεγίου Pierce. «Τα αρχαία σας με συγκινούν», είπε ο Σαμ από τον Λίβανο.

«Είμαι πολύ συγκινημένος που βρίσκομαι εδώ» ομολογεί ο 14χρονος Λιβανέζος Σαμ, καθώς αγναντεύει τη θέα από το Μουσείο της Ακρόπολης. «Τα προηγούμενα χρόνια μελετήσαμε στο σχολείο εκτενώς την αρχαία ελληνική ιστορία μέχρι και τα ελληνιστικά χρόνια, έτσι νιώθω πολύ οικεία ανάμεσα στα μνημεία σας».

Ο Σαμ βρέθηκε για λίγες μέρες στην Αθήνα συμμετέχοντας σε ανταλλαγή μεταξύ του σχολείου του, Beirut International College, και του Αμερικανικού Κολλεγίου Pierce. Πλάι του κάθονται δύο έφηβοι από την Τουρκία, ο Ατά και η Τζόελ, που απολαμβάνουν το αττικό φως. «Οι οικογένειες που μας φιλοξενούν κάνουν αυτό που θα έκαναν και οι δικές μας, μας έχουν δηλαδή στα πούπουλα», παραδέχονται οι δύο Τούρκοι μαθητές, που σε λίγους μήνες θα μετακομίσουν στις ΗΠΑ για σπουδές. Η πρόσκληση των συνολικά 27 μαθητών έγινε με αφορμή των εορτασμό της ημέρας των Ιδρυτών του Αμερικανικού Κολλεγίου Pierce, οι οποίοι υπήρξαν κατά τον 19ο αι. απεσταλμένοι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το Αmerican Board of Commissioner of Foreign Missions. Ετσι, μαθητές από την Κωνσταντινούπολη (Uskundar American Academy), τη Σμύρνη (American Collegiate Institute), τη Σόφια (American College of Sofia) και τη Βηρυτό συναντήθηκαν με συμμαθητές τους από Αθήνα και Θεσσαλονίκη (Κολλέγιο Ανατόλια) για να μοιραστούν την κοινή πολιτισμική τους κληρονομιά.

Αποχαιρέτησαν τους Ισπανούς φίλους τους από τη Βαρκελώνη και υποδέχθηκαν 16 Τούρκους συνομηλίκους τους οι μαθητές στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων. «Την ανταλλαγή μαθητών με το γαλλόφωνο Λύκειο Saint Benoit την πραγματοποιούμε για 9η χρονιά, οπότε και έχει πια καταστεί θεσμός», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Παναγιώτης Μαμαλής, ένας εκ των τεσσάρων υπευθύνων καθηγητών του προγράμματος. Tα τρία, μάλιστα, τελευταία χρόνια, οι εκατέρωθεν επισκέψεις εντάσσονται σε ευρωπαϊκά προγράμματα, στο πλαίσιο των οποίων οι μαθητές έχουν μελετήσει τη μουσική, τη γαστρονομία, τους παραδοσιακούς χορούς στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, έχουν αποτυπώσει φωτογραφικά τις δύο πόλεις, ενώ φέτος θα διερευνήσουν τους μύθους. «Η Τουρκία είχε αρχίσει να μου εξάπτει την περιέργεια, όταν είδα ένα εντυπωσιακό πλάνο του Βοσπόρου στην τηλεόραση, έκτοτε άρχισα να αναζητώ πληροφορίες στο Διαδίκτυο», περιγράφει η 16χρονη Εβελίνα, που πέρυσι φιλοξένησε την Μπουσέ από την Κωνσταντινούπολη, την οποία επισκέφθηκε και εκείνη με τη σειρά της. Καταλύτης στην επιτυχία των προγραμμάτων, η τεχνολογία. «Πριν έρθει στην Αθήνα η Μπουσέ μιλούσαμε από το facebook, που άλλωστε μας βοηθά να είμαστε και σήμερα σε επικοινωνία».

«Πέρυσι η φιλοξενία των Τούρκων συνέπεσε με τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, οπότε μας δόθηκε η αφορμή να συζητήσουμε για το ακανθώδες ζήτημα των εθνικών εορτών», διηγείται ο κ. Μαμαλής. «Οταν ερωτήθηκε ένας Τούρκος μαθητής, αν ο εορτασμός τον ενοχλεί, μας έδωσε μια αποστομωτική απάντηση: Γιατί ένας Ιταλός ενοχλείται από τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου;».

Η αλλαγή νοοτροπίας, όμως, δεν συντελείται, μόνο στη νέα γενιά, αλλά και στους μεγαλύτερους. «Τα πρώτα χρόνια οι οικογένειες ήταν επιφυλακτικές στο να ανοίξουν τα σπίτια τους στους Τούρκους, τώρα πια έχουν φτάσει στο σημείο πολλές να οργανώνουν από κοινού διακοπές το καλοκαίρι με οικογένειες μαθητών από το Saint Benoit».
πηγη

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο