3 Νοε 2013

Τέχνης έργα στον Κήπο

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΙΑΦΚΟΥ

Η ανάπλαση οκτώ σημείων του Εθνικού Κήπου και ένα πρόγραμμα εκθέσεων σύγχρονης τέχνης επί δύο μήνες ανά διετία, ένα πρόγραμμα που θα ολοκληρωθεί επί της ουσίας άμεσα, παρουσιάστηκαν χθες από τον οργανισμό ΝΕΟΝ και τον ιδρυτή του Δημήτρη Δασκαλόπουλο αλλά και από το δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.

Ο δήμος και το ΝΕΟΝ, που έκανε...
τη μελέτη, χρηματοδοτεί και θα οργανώνει τις εκθέσεις, συνεργάζονται άμεσα στο πρόγραμμα με τίτλο «Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό Κήπο», που κατά τον κ. Καμίνη στόχο έχει «να επιστρέψει ο κόσμος και κυρίως τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι σ' έναν Κήπο που αποτελεί σύμβολο και πηγή ζωής για την πόλη».

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος αναφέρθηκε κατ' αρχάς στις αντιδράσεις που βίωσε σχετικά με το φιλόδοξο αυτό σχέδιο. «Σόκαρε κάποιους», είπε, «που δεν ήθελαν με τίποτα να δουν να ταράζονται τα λιμνάζοντα ύδατα, αντέδρασαν όμως και άλλοι που βλέπουν τον κόσμο με γυαλιά μαρξισμού του 18ου αιώνα και νομίζουν πως ό,τι προέρχεται από το κεφάλαιο είναι υποχρεωτικά κακό».

«Υπάρχει καλό και κακό κεφάλαιο», συμπλήρωσε, «όπως και καλοί και κακοί εργαζόμενοι. Οσο για το Δημόσιο, δεν είναι ασύμβατο με έναν ιδιωτικό φορέα».

Επί της ουσίας: «Κεντρικός στόχος του ΝΕΟΝ είναι να προσπαθήσει να αποκατασταθεί η σχέση του πολίτη με την πόλη του. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσω της τέχνης. Επιλέξαμε τον Εθνικό Κήπο γιατί αποτελεί ειδικό περιβάλλον και βέβαια για την ιστορία που φέρει».

15-20 δημιουργίες

Η πρώτη έκθεση στον Κήπο θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο-Ιούνιο 2014, υπό την επιμέλεια της Ιβόνα Μπλάζγουικ, διευθύντριας της λονδρέζικης Γουάιτ Τσάπελ Γκάλερι.

Για τη συγκεκριμένη επιλογή σχολίασε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος: «Επιλέξαμε αυτούς που είναι ικανοί να φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα». Αυτό μεταφράζεται στην παρουσιάση 15-20 νέων έργων. Από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες το 1/3 θα είναι Ελληνες, τα δε έργα θα είναι διάσπαρτα «σε διαδρομές τέχνης που θα αξιοποιούν το δαιδαλώδη χαρακτήρα του Κήπου». Επιπλέον τα έργα θα είναι προσιτά στον κόσμο, διαδραστικά και ψυχαγωγικά.

Η Ιβόνα Μπλάζγουικ εξήγησε μέσω βίντεο πως «στο χαρακτήρα του Κήπου συναντάται η Ανατολή με τη Δύση. Αποτελεί ιδανικό χώρο προκειμένου οι καλλιτέχνες να εκφραστούν», όσο για τα έργα «δίνουν πνοή στον τόπο και πυροδοτούν τις αναμνήσεις».

Υπεύθυνος για την ανάπλαση των οκτώ σημείων του Εθνικού Κήπου είναι ο Γάλλος αρχιτέκτονας τοπίων Λουί Μπενέκ, με εμπειρία στην ανάπλαση και φροντίδα δημόσιων κήπων με ιστορική σημασία. Ο Μπενέκ που έχει εργαστεί στα Ηλύσια Πεδία, στο Κε ντ' Ορσέ, στο περίπτερο με τα τριαντάφυλλα του Παβλόσκ στην Αγία Πετρούπολη αλλά και στο Αχίλλειον της Κέρκυρας, είπε πως το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς του έχει να κάνει με το... κλάδεμα, που θα δώσει νέες προοπτικές στα μάτια του επισκέπτη αφού θα ανοίξει δρόμους. Αναφέρθηκε στο εκπληκτικό σύστημα άρδευσης του Κήπου αλλά και στις αρρώστιες που έχουν πλήξει κάποια από τα υπάρχοντα δέντρα, όπως και στα φυτά που συχνά πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Μίλησε εν τέλει για μικρή παρέμβαση με σημαντικό αποτέλεσμα.

Μεταξύ των χώρων που πρόκειται να γίνουν παρεμβάσεις είναι η είσοδος του Κήπου από την Αμαλίας και τη Βασιλίσσης Σοφίας, ο χώρος γύρω από το «κάθισμα της Αμαλίας» (από εκεί έβλεπε την Ακρόπολη) κ.τ.λ.

7.000 φυτά

Εν κατακλείδι: δεν θα κοπεί ούτε ένα δέντρο, θα φυτευτούν 26 νέα αλλά και περί τα 7.000 φυτά. Το όλο έργο θα κοστίσει 1,2 με 1,6 εκατ. ευρώ, ενώ για τη συντήρησή του ο οργανισμός ΝΕΟΝ θα προσφέρει 40.000 ευρώ ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια.

Από πλευράς του, ο Δήμος Αθηναίων για την ανάπλαση των υποδομών του Κήπου, μέσω των ΕΣΠΑ, θα συμβάλει με 2,5 εκατ. ευρώ.

Κανείς δεν απέκλεισε την περαιτέρω συνεργασία ανάμεσα στους δύο φορείς, απλώς ο Γιώργος Καμίνης είπε χαριτολογώντας: «Είμαστε ακόμα στο στάδιο του αρραβώνα, ο οποίος το πιθανότερο όλων θα εξελιχθεί σε γάμο».

πηγη

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο