27 Νοε 2013

Αλεξάντερ Πέιν: «Αλλάξαμε το όνομά μας από Παπαδόπουλος σε Πέιν λόγω ανθελληνικού μένους»

Στην αποκάλυψη ότι ο παππούς του αναγκάστηκε να αλλάξει το ελληνικό επώνυμό του προκειμένου να γλιτώσει από το ανθελληνικό μένος που υπήρχε στην Αμερική των αρχών του 20ου αιώνα προέβη ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν.

«Λέγομαι...
Παπαδόπουλος. Είμαι ένας Ελληνας από την Ομάχα. Ο παππούς μου ήρθε στην Ομάχα το 1912-1913 με το όνομα Παπαδόπουλος» είπε ο Πέιν μιλώντας στην εκπομπή του καναδικού τηλεοπτικού σταθμού CBS «George Stroumboulopoulos Tonight» που παρουσιάζει ο ελληνικής καταγωγής Τζορτζ Στρουμπουλόπουλος.

«Γίνονταν τότε διαδηλώσεις κατά των Ελλήνων και το 1915 ο παππούς μου άλλαξε το επώνυμό του. Δεν το έκανε "Πάπας", όπως πολλοί Ελληνες, αλλά το αμερικανοποίησε πλήρως» είπε ο Αλεξάντερ Πέιν και πρόσθεσε: «Οι παλιοί δεν θέλουν να μιλούν για αυτά».

Οταν ρωτήθηκε σχετικά από τον παρουσιαστή, ο Πέιν είπε: «Νιώθω Αμερικανός, νιώθω Ελληνας, νιώθω γήινος», ενώ αποκάλυψε ότι μιλά άπταιστα Αγγλικά και Ισπανικά, αλλά όχι πολύ καλά Ελληνικά.

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Αλεξάντερ Πέιν βρέθηκε στην Ελλάδα στο πλαίσιο του 54ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στο οποίο κατείχε τη θέση του Προέδρου της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής και παρουσίασε - στην τελετή λήξης - τη νέα του ταινία του με τίτλο «Nebraska».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο