6 Νοε 2013

Τουρκία: Έξι δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη επειδή ανήκαν στο Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κόμμα

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε κατά τη διάρκεια της νύχτας έξι Τούρκους δημοσιογράφους σε ισόβια κάθειρξη για συμμετοχή σε ένα μικρό μαρξιστικό κόμμα, το οποίο θεωρείται τρομοκρατικό και έχει απαγορευτεί στην Τουρκία

Η ιδρύτρια του ραδιοφωνικού σταθμού... Özgür Radyo (Ελεύθερη Ραδιοφωνία) Φιζούν Ερντογάν, η οποία έχει διπλή υπηκοότητα, τουρκική και ολλανδική, κρίθηκε ένοχη στην κατηγορία ότι είναι ανώτερο στέλεχος του Κομμουνιστικού Μαρξιστικού-Λενινιστικού Κόμματος (MLKP) και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, όπως είχε ζητήσει ο εισαγγελέας.


Το δικαστήριο επέβαλε την ίδια ποινή σε άλλους πέντε δημοσιογράφους, τους Ζιγιά Ουλουσόι, Μπαϊράμ Ναμάζ, Αρίφ Τσελεμπί, Ιμπραχίμ Τσιτσέκ και Σεντάτ Σενογκλού, επειδή ήταν μέλη του ιδίου κινήματος.

Η Ερντογάν, η οποία είχε συλληφθεί το 2006, έχει έκτοτε προφυλακιστεί.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (FEJ) καταδίκασε απερίφραστα σε ανακοίνωσή της την απόφαση αυτή του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης.

"Είναι απολύτως παράλογο. Η ετυμηγορία αυτή αποτελεί ντροπή για το τουρκικό δικαστικό σύστημα και ένα παράδειγμα της απόλυτης εξουσίας που ασκεί η κυβέρνηση. Δείχνει για άλλη μια φορά ότι οι τουρκικές αρχές δεν ανέχονται καμία κριτική", δήλωσε ο πρόεδρος της FEJ Μόγκενς Μπλίκερ Μπγέρεγκαρντ.

Η Τουρκία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχεται συχνά επικρίσεις για παραβιάσεις της ελευθεροτυπίας.

Σε έκθεση που δόθηκε στην δημοσιότητα πριν από έναν χρόνο, η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) χαρακτήριζε την Τουρκία "τη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου" για τους δημοσιογράφους, ακολουθούμενη από το Ιράν και την Κίνα.

Δεκάδες δημοσιογράφοι βρίσκονται στην φυλακή στην Τουρκία και διώκονται ενώπιον δικαστηρίων για συνέργεια σε "τρομοκρατία" λόγω των φερόμενων δεσμών τους με οργανώσεις που πρόσκεινται στους Κούρδους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Μερικές δεκάδες εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης διαδήλωσαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για να καταδικάσουν την αργοπορία αυτών των διαδικασιών, κατόπιν αιτήματος της Πλατφόρμας για την Ελευθερία των Δημοσιογράφων, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του συνδικάτου των Τούρκων δημοσιογράφων (TGS) Ερκάν Ιπεκτσί, τουλάχιστον 85 δημοσιογράφοι έχουν χάσει την δουλειά τους κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών, καθώς έχουν πέσει θύματα της καταστολής που ακολούθησε του κύματος των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του περασμένου Ιουνίου.

(Πηγή:ΑΠΕ)

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο