17 Νοε 2013

Την επιστροφή των Γλυπτών ζητεί ο Πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας

Την άμεση επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα ζήτησε ο Πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Μπάρι Οφάρελ, κηρύσσοντας ...
την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου για την επιστροφή των Γλυπτών που ξεκίνησε στο Nicholson Museum του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιβάλλεται να επιστραφούν στην Αθήνα. Από την στιγμή που λειτουργεί το νέο Μουσείο της Ακρόπολης δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για να μην επιστρέψουν τα Γλυπτά στην Ελλάδα» υπογράμμισε.

Ο κ. Οφάρελ σημείωσε ότι ο δυτικός κόσμος οφείλει πολλά στον ελληνικό πολιτισμό και κάλεσε όλους τους βουλευτές να υιοθετήσουν την θέση του υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών.

Στην έναρξη του συνεδρίου παρευρέθηκαν ο ομογενής υπουργός Καλών Τεχνών της Νέας Νότιας Ουαλίας Γιώργος Σουρής, ο ομογενής Ομοσπονδιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, γερουσιαστής Αθανάσιος Συνοδινός και η πολιτειακή γερουσιαστής της Νέας Νότιας Ουαλίας Σόφη Κότση, η οποία πρόσφατα με ομιλία της στη Γερουσία έθεσε το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών.

Μίλησε ακόμα ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία Χαράλαμπος Δαφαράνος ενώ συμμετέχουν ειδικοί και επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Το συνέδριο οργανώνεται από την Αυστραλιανή Επιτροπή για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αυστραλία σχεδόν όλοι όσοι έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί της χώρας από τη δεκαετία του '70 και μετά έχουν ταχθεί υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα (Ουίτλαμ, Φρέϊζερ, Χόουκ, Κιτιγκ, Χάουαρντ, Γκίλαρντ και Ραντ), πολλοί υπουργοί, πολιτειακοί πρωθυπουργοί και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

Ο συντονιστής του συνεδρίου Ντένις Τριτάρης τόνισε πως στόχος του είναι η άσκηση πίεσης στη Βρετανία προκειμένου να επιστρέψει στην Ελλάδα τους θησαυρούς που της ανήκουν.

Η Μπερνίς Μέρφι, διευθύντρια των Μουσείων της Αυστραλίας, υποστήριξε πως το θέμα αυτό δεν μπορεί να λυθεί νομικά αλλά πολιτικά. «Βρετανία και Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσουν ένα διάλογο. Και μια λύση ίσως θα είναι να μοιραστούν τους θησαυρούς αυτούς» τόνισε.

πηγη

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο