19 Ιουλ 2013

Δεν θα τοποθετηθούν κάγκελα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

ΚΣΝΜ: Ο χώρος πρέπει να παραμείνει ανοιχτός στο κοινό

Την αντίθεσή τους στην περίφραξη ενός νεώτερου μνημείου, που θα το προστατεύει από την παραβατική συμπεριφορά αλλά και θα το απομονώνει από την κοινωνία, εξέφρασαν για ακόμα μία φορά τα μέλη του ...
Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ).

Μετά την περίπτωση της Ακαδημίας Αθηνών, το ΚΣΝΜ γνωμοδότησε χθες και κατά της τοποθέτησης κιγκλιδώματος γύρω από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Φαινόμενα βανδαλισμών και παραβατικότητας

Πριν καν παραδοθεί το έργο της αποκατάστασης του θεάτρου από τον εργολάβο στο δήμο Πειραιά, τα φαινόμενα βανδαλισμών και παραβατικότητας που σημειώθηκαν έκαναν τη δημοτική αρχή να στραφεί προς το υπουργείο Πολιτισμού ζητώντας την τοποθέτηση κιγκλιδώματος ύψους 1,35 μέτρων σε απόσταση 15 μέτρων από την κύρια όψη και σε απόσταση 5 μέτρων από τις δύο πλαϊνές πλευρές του Δημοτικού Θεάτρου.

Το Θέατρο ανήκει στους πολίτες του Πειραιά




Κατά την αυτοψία, που διενήργησε επιτροπή πέντε μελών του ΚΣΝΜ, οι απόψεις των μελών ήταν διχασμένες ως προς την αναγκαιότητα ή μη τοποθέτησης κιγκλιδώματος. Η πλειοψηφία τους όμως κατέληξε στην άποψη ότι το Θέατρο ανήκει στους πολίτες του Πειραιά και ο χώρος πρέπει να παραμείνει ανοιχτός στο κοινό, προσθέτοντας ότι η έναρξη λειτουργίας του μετρό και ο φωτισμός του χώρου θα συμβάλουν στη μείωση της παραβατικότητας.


«Την κοινωνία εμείς τη διαμορφώνουμε. Ο χώρος έγινε για όλο τον κόσμο, να μπορεί να περπατάει και να κάθεται. Δεν μπορεί να τοποθετηθεί ένα κιγκλίδωμα που θα λειτουργεί αποτρεπτικά στον κόσμο. Και μία περίφραξη ύψους 1,35 θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στον κόσμο να περπατά και να κάθεται, ενώ αντίθετα όποιος θέλει να πηδήξει μέσα, αυτή δεν θα τον εμποδίσει», υπογράμμισε ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κυκλάδων, Αγάπιος Καραδελόγλου.

Ο χώρος πρέπει να παραμείνει ανοιχτός στο κοινό

Τελικά, με πλειοψηφία έξι έναντι τριών, το ΚΣΝΜ γνωμοδότησε κατά της τοποθέτησης κιγκλιδώματος γιατί συντελεί στη μείωση της προβολής και της ανάδειξης του μνημείου. Αντιθέτως, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου σε πλατεία συντελεί στη δημιουργία ενός χώρου κοινωνικής συνεύρεσης, μόνιμα προσβάσιμου από το κοινό.

πηγη

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο