9 Ιουλ 2013

Δωρεάν κάθε Πέμπτη στο Μουσείο Μπενάκη

Του ΓΙΑΝΝΗ Ε. ΣΤΑΜΟΥ

Γενναία προσφορά του Ιδρύματος Νιάρχου για τα λειτουργικά έξοδα τεσσάρων κτηρίων

«Ως μια μεγάλη ανακούφιση» υποδέχθηκε χθες ο Αγγελος Δεληβορριάς τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου προς το Μουσείο Μπενάκη, που ...
αντιμετωπίζει τελευταία σημαντικά οικονομικά προβλήματα.

Το 2012 το Ιδρυμα Νιάρχου έθεσε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα συνολικού ύψους 100.000.000 ευρώ, με χρονικό ορίζοντα μια τριετία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος εντάσσεται και η δωρεά στο Μουσείο Μπενάκη.

Από το Μουσείο Ισλαμικής ΤέχνηςΠιο συγκεκριμένα, το Ιδρυμα ενισχύει το Μουσείο Μπενάκη (αλλά δεν ανακοινώνεται το ακριβές ποσόν, αφού «είναι πάγια πολιτική του Ιδρύματος») καλύπτοντας τα λειτουργικά του έξοδα, ώστε να προσφέρεται για έναν χρόνο δωρεάν είσοδος στο κοινό, μία φορά την εβδομάδα κάθε Πέμπτη, στα τέσσερα κτήριά του: Κεντρικό κτήριο (Κουμπάρη 1), Κτήριο οδού Πειραιώς, Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης και Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Το δεύτερο σκέλος της δωρεάς, όπως μας ενημέρωσε ο διευθυντής του Ιδρύματος Νιάρχου στην Ελλάδα, Γιώργος Αγουρίδης, έχει να κάνει με απ' ευθείας χρηματική επιχορήγηση όπου ένα ποσό δίνεται απ' ευθείας στο Μουσείο και ένα άλλο δίνεται με την προϋπόθεση να εξασφαλίσει το Μουσείο από άλλη πηγή το ισόποσό του. Πάνω σε αυτή τη λογική οι υπεύθυνοι του Μουσείου αποσκοπούν να επεκτείνουν το ωράριο λειτουργίας του Μουσείου κατά μία ημέρα.


Κτήριο οδού Πειραιώς«Απώτερος στόχος του Μουσείου είναι να έχει τη δύναμη να εξασφαλίσει την επιβίωσή του ανεξάρτητα από τις ισχυρές ταλαντεύσεις της νεοελληνικής πραγματικότητας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο διευθυντής του Μπενάκειου, συμπληρώνοντας: «Ευτυχώς στην Ελλάδα υπάρχουν οργανισμοί που συναισθάνονται το χρέος τους απέναντι στον πολιτισμό και είμαι βαθύτατα αισιόδοξος ότι θα ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες».


Κεντρικό κτήριοΗ κρατική επιχορήγηση, όπως μας αποκάλυψε ο κ. Δεληβορριάς, είχε φτάσει στο ζενίθ της τα 2.200.000 ευρώ, με το ναδίρ να εντοπίζεται το 2011 στα 700.000 ευρώ. Φέτος, αντίστοιχα, θα αντληθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ.

Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα«Το Μουσείο όμως για να λειτουργήσει χρειάζεται πολύ περισσότερα. Γι' αυτό το σκοπό έχει συσταθεί μια ομάδα στενών φίλων του Μουσείου Μπενάκη που έχουν αναλάβει υπεύθυνα και αποτελεσματικά την προσπάθεια αναζήτησης πόρων. Οσοι από τους συνεργάτες μας έχουν απομείνει μετά και τις απολύσεις που έγιναν, έχουν διευρύνει τις ενέργειές τους σε υπερατλαντική κλίμακα. Ηδη έχει δρομολογηθεί συνεργασία με μουσείο της Μελβούρνης, όπου θα "μεταφερθεί" το Μουσείο Μπενάκη "εν σμικρώ", ενώ προχωρούν οι συνεννοήσεις και στην κατεύθυνση των ΗΠΑ. Ενα σύνθετο πλάνο, ένα πλέγμα πράξεων όπου θα πραγματοποιηθούν μεταξύ άλλων απ' ευθείας δωρεές και έκθεση αντικειμένων του Μουσείου προς το εξωτερικό αλλά και αντιστρόφως. Εκδηλώσεις που θα ελαφρύνουν το βάρος που κουβαλά το Μουσείο κατά πολύ, και το οποίο θα έπρεπε να κουβαλά εν πολλοίς η πολιτεία».

Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας


Η δωρεάν είσοδος θα ισχύει από την επόμενη Πέμπτη και θα διαρκέσει ένα χρόνο.

πηγη

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο