12 Μαρ 2012

«Face to face»: Οι καλλιτέχνες & ο συλλέκτης

«Face to face» είναι ο τίτλος της πολυπρόσωπης θεματικής έκθεσης που εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Φρυσίρα και θα φιλοξενηθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου στο κτήριο της οδού Μονής Αστερίου 3, στην Πλάκα. 

Είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια σκιαγράφησης της εξαιρετικά περίπλοκης και συνάμα ιδιαίτερης σχέσης του συλλέκτη Βλάση Φρυσίρα με τους καλλιτέχνες που ήρθε σε επαφή τα σαράντα χρόνια της συλλεκτικής του δράσης, μέσα από μια σειρά 250 αυτοπροσωπογραφιών των καλλιτεχνών και πορτρέτων του ίδιου του συλλέκτη. 

Η ιδιαιτερότητα των πορτρέτων εκτός από τις ξεχωριστές αισθητικές τεχνοτροπίες, βασίζεται στη φιλική και πνευματική σχέση που συνδέει τον καλλιτέχνη με τον εικονιζόμενο. 

Πρόκειται ουσιαστικά για προσωπογραφίες που δεν προέρχονται από κάποια παραγγελία, αλλά «είναι αποτέλεσμα της προσωπικής μας σχέσης, έτσι ώστε κάθε πορτρέτο να εκφράζει μία ανάμνηση» εξηγεί σχετικά, ο Βλάσσης Φρυσίρας. 


Όπως χαρακτηριστικά γράφει για τον συλλέκτη στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση ο Γιώργος Λάππας, «Ζώντας και εκθέτοντας στα δυο εξαιρετικά κτίρια του Μουσείου του, ο Βλάσης Φρυσίρας συμπεριφέρεται σαν ένας ιδιοφυής και δαιμόνιος σκηνοθέτης ενός χαρακτηριστικού ανθρώπινου πανοράματος». 

«Όπως το διαισθάνομαι, μια ασίγαστη δίψα τον βασανίζει να δείξει όχι μόνο μια στρατιά από έργα τέχνης, αλλά να καταδείξει αυτό καθεαυτό το ίδιο το ανθρώπινο είδος». 

Στην έκθεση συμμετέχουν 99 καλλιτέχνες. 

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο