15 Μαρ 2012

Ο Τζον Μάλκοβιτς γράφει το φετινό Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου



Ο Τζον Μάλκοβιτς γράφει το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, η οποία γιορτάζεται κάθε 27η Μαρτίου εδώ και 50 χρόνια.

Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου εκπροσωπεί για τη θεατρική κοινότητα σε όλο τον κόσμο τη γιορτή που τονίζει τις διαφορετικές μορφές αυτής της τέχνης και που προωθεί τον αντίκτυπο που αυτή έχει στις σύγχρονες κοινωνίες.

Από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου είναι ...... η κοινοποίηση του Διεθνούς Μηνύματος, το οποίο μετά από πρόσκληση του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, γράφει μια θεατρική προσωπικότητα εγνωσμένης διεθνούς αξίας. Το πρώτο Διεθνές Μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου έγραψε ο Ζαν Κοκτώ [Γαλλία] το 1962.

Το Μήνυμα μεταφράζεται σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες, διαβάζεται μπροστά από χιλιάδες θεατές πριν από τις θεατρικές παραστάσεις και τυπώνεται σε εκατοντάδες καθημερινές εφημερίδες.

Φέτος το Διεθνές Μήνυμα που θα εκπροσωπήσει την 50ή Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου έγραψε ο διεθνούς φήμης ηθοποιός και σκηνοθέτης Τζον Μάλκοβιτς, ο οποίος θα διαβάσει το διεθνές μήνυμά του κατά τη διάρκεια της γιορτής που θα γίνει στις 22 Μαρτίου στην ΟΥΝΕΣΚΟ.


Το Διεθνές Μήνυμα Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2012

Του John Malkovich



Με τιμά που το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου στην ΟΥΝΕΣΚΟ μου ζήτησε να γράψω αυτό τον χαιρετισμό προς τιμήν της 50ής επετείου της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου. Θα απευθύνω τα σύντομα σχόλιά μου στους θεατρικούς μου συνεργάτες, ομότιμους και συντρόφους μου.

Εύχομαι το έργο σας να είναι συναρπαστικό και αυθεντικό. Να είναι βαθύ, συγκινητικό, στοχαστικό και μοναδικό. Να μας βοηθά να συλλογιστούμε το ερώτημα τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και μακάρι αυτός ο συλλογισμός να ευλογηθεί με συναίσθημα, ειλικρίνεια, αμεροληψία και χάρη. Εύχομαι να κατανικήσετε την κακοτυχία, τη λογοκρισία, τη φτώχια και τον μηδενισμό, γιατί πολλοί από εσάς θα αναγκαστείτε σίγουρα να το πράξετε. Ας είστε ευλογημένοι με ταλέντο και δριμύτητα για να μας διδάξετε για τους κτύπους της καρδιάς σε όλη τους την πολυπλοκότητα και για την ταπεινότητα και περιέργεια για να τους καταστήσετε έργο ζωής. Και μακάρι οι καλύτεροι από εσάς – γιατί θα είναι μόνο οι καλύτεροι από εσάς και ακόμη και τότε μόνο στις πιο σπάνιες και σύντομες στιγμές – να επιτύχετε στο να πλαισιώσετε το ερώτημα «πώς ζούμε;». Καλό ταξίδι.

[Μετάφραση Αγγέλα Χριστοφίδου]

Η Ημέρα Θεάτρου από το Κέντρο Δ.Ι.Θ

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνει φέτος το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου ποικίλουν και γίνονται σε συνεργασία με καλλιτεχνικούς οργανισμούς και ομάδες. Σε συνεργασία με το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ και τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού διοργανώνει το 3ο Μικρό Φεστιβάλ με θέμα το «Δόλο», ένα θεατρικό φεστιβάλ και συνάντηση θεατρικών παραγωγών, μιας θεωρητικής ημερίδας και παράλληλων δράσεων πάνω στην αρχαία δραματουργία. Όλες οι δραστηριότητες του φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν στο Παλιό Ξυδάδικο, στην έδρα του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ, που βρίσκεται κοντά στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Λεμεσού. Ως βοηθητικός χώρος και σημείο συνάντησης του φεστιβάλ θα είναι ο παραπλήσιος χώρος Kafeney. Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου της 27ης Μαρτίου θα σηματοδοτήσει την έναρξη του Φεστιβάλ το οποίο θα λήξει την 1η Απριλίου 2012.

Στην Παγκόσμια Ανάγνωση της Χάρτας 8, μιας διακήρυξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των καλλιτεχνών, συμμετέχουν το Κυπριακό Κέντρο του Δ.Ι.Θ. και το Rooftop Theatre στις 20 Μαρτίου 2012 σε μία διεθνή συλλογική διαμαρτυρία για τη φυλάκιση του κινέζου λογοτέχνη και ακτιβιστή Liu Xiaobo, που φυλακίστηκε από το κινεζικό καθεστώς. Η πολύγλωσση – πολύφωνη ανάγνωση θα γίνει στον χώρο δίπλα από τα Καλά Καθούμενα [πλατεία Φανερωμένης] στις 19:00.

Το Κέντρο θα γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου με Θέατρο Δρόμου στις 24 Μαρτίου 2012 στη Λευκωσία, στους πεζοδρόμους Λήδρας και Ονασαγόρου και τις γύρω πλατείες και στις 25 Μαρτίου 2012 στη Λεμεσό γύρω από το παλιό Κάστρο.

Σε συνεργασία με την ΕΘΑΛ [Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού] το Κέντρο διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: Θεατρική Συγγραφή και Θεατρική Ζωή στη Λεμεσό: Φυγόκεντρες ή Κεντρομόλες Δυνάμεις; Την εκδήλωση θα συντονίζει ο πανεπιστημιακός και εκδότης Μίμης Σοφοκλέους και θα πραγματοποιηθεί στον Τεχνοχώρο στις 30 Μαρτίου 2012, ώρα 19:30.


ΕΙΜΑΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου ενθαρρύνει και προωθεί εθνικές και διεθνείς εορταστικές δραστηριότητες, ενώ φέτος για να αναδείξει την αυξανόμενη κινητικότητα της κοινότητας των παραστατικών τεχνών έχει δημιουργήσει ένα διαδραστικό χάρτη για να είναι δυνατή η επισήμανση των διάφορων εκδηλώσεων. Τον χάρτη μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.world-theatre-day.org/en/celebration.html.

Το ευρύ φάσμα των δραστηριοτήτων διεθνώς περιλαμβάνει επίσης την διαδυκτιακή πλατφόρμα ΕΙΜΑΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ, την οποία έχει δημιουργήσει το Theatre Communications Group (TCG), το Αμερικάνικο Κέντρο του Δ.Ι.Θ. και καλεί θεατράνθρωπους από όλο τον κόσμο να μοιραστούν τις ιστορίες τους και να εκφράσουν τη ζωτικότητα της διεθνούς κοινότητας στην ιστοσελίδα http://www.tcg.org/international/iamtheatre.cfm

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο