22 Μαρ 2012

Στίχοι σπουδαίων ποιητών «δόνησαν» το κέντρο της Αθήνας



Ειρηνική διαδήλωση με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης και αιτία… την κρίση

Αιτία η κρίση. Αφορμή η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Περίπου χίλιοι άνθρωποι του πνευματικού κόσμου ένωσαν σήμερα τις φωνές τους, διάβασαν αποσπάσματα από τα γνωστότερα ελληνικά ποιήματα και «δόνησαν» το κέντρο της Αθήνας με μερικούς από τους πιο...... σπουδαίους ελληνικούς στίχους.

Αφετηρία το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ. Λίγο μετά της 12 το μεσημέρι, το σύνθημα για την έναρξη της πορείας έδωσε μια αυτοσχέδια μπάντα. Δύο ξυλοπόδαροι, ένας άνδρας και μια γυναίκα κατεύθυναν το πλήθος. Στο πλακάτ που κρατούσαν ήταν γραμμένη η φράση «Εις σε προστρέχω τέχνη της ποιήσεως».

«Δεν είναι που δεν θέλαμε να τραγουδήσουμε. Τι διάβολο, μάθαμε να τραγουδάμε. Τόσα τραγούδια είναι που αφόρμισαν τα χείλια μας, από τις πολλές φορές που είπαμε αντίο και σιωπή σε ό,τι αγαπήσαμε», έγραφε το βασικό πανό, που κρατούσε ο ποιητής, Μανόλης Τσακίρης.


Πρώτη στάση η Εθνική Βιβλιοθήκη, έπειτα το Πανεπιστήμιο, η Ακαδημία και τέλος η πλατεία Συντάγματος. Από τα μεγάφωνα, δεν ακούγονταν συνθήματα αλλά αποσπάσματα από την «Αποικία» του Καβάφη, το «Επί Ασπαλάθων» του Σεφέρη και οι είκοσι πρώτοι στίχοι από την πρώτη ραψωδία της Οδύσσειας.

«Το γεγονός ότι δεν είμαστε μόνο ένας σήμερα, αλλά πολλοί, σημαίνει κάτι. Δεν πιστεύω ότι μπορεί κάτι να πειράξει αυτά τα παχύδερμα, τα τσιράκια της Διεθνούς Χούντας Τραπεζών. Θα πολεμήσω, μέχρι να με φέρουν τέσσερις. Δεν θα την πάρουν τη χώρα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει αυτήν τη στιγμή είναι πως πρέπει να μαστιγωθεί ανελέητα ο δικομματισμός. Αυτά τα δύο πρώτα κόμματα πρέπει να πάνε στον πάτο του βαρελιού», δήλωσε οργισμένος στο ΑΜΠΕ, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο οποίος κατέφθανε στον ΙΑΝΟ, τη στιγμή που ξεκινούσε η πορεία.


Ξένα μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και το BBC, «κάλυπταν» την πορεία.

«Όταν σκύβεις το κεφάλι, κάποιος άλλος ψηλώνει», έγραφε ένα από τα πλακάτ με την υπογραφή του Αργύρη Μαρνέρου, που βομβαρδίστηκε από τα φλας των φωτογράφων.

«Πάλι το ενοικίασαν το δωμάτιο», έγραφε το πλακάτ που κρατούσε η γυναίκα του αξέχαστου ποιητή Νίκου Εγγονόπουλου, Νέλλη Ανδρικοπούλου.

«Είναι καιρός να ακουστεί και κάτι άλλο στον τόπο, πέρα από τις αηδίες που ακούμε από το πρωί μέχρι το βράδυ» δήλωσε στο ΑΜΠΕ η Νέλλη Ανδρικοπούλου, που βρέθηκε στην πορεία μαζί με τον γιό της.

«Οι ποιητές πάντα βρίσκονται σε ένα κίνημα, γιατί οι στίχοι δημιουργούν στοχασμό. Ο άφαντος λόγος της ποίησης είναι αυτό που νιώθουμε όλοι μέσα μας και που μας δίνει τη δύναμη να προχωρούμε και να αγωνιζόμαστε. Ο λόγος είναι σκέψη και συναίσθημα. Όταν η σκέψη είναι δυνατή, είναι και το συναίσθημα δυνατό, άρα και ο λόγος δυνατός και αν οι συγγραφείς και οι διανοούμενοι δεν έχουν λόγο, ποιος θα έχει τότε;», αναρωτήθηκε η ποιήτρια Σοφία Μαντουβάλου.


«Είναι μια διαμαρτυρία ολότελα διαφορετική από ό,τι συνηθίσαμε, χωρίς σπασμένα μάρμαρα, χωρίς καμένα νεοκλασικά, χωρίς βία, με συνθήματα στίχους των ποιητών, με μπάντες κρουστών, με εικαστικά λάβαρα από σπουδαστές και καθηγητές καλών τεχνών. Άρα λοιπόν, μια εντελώς διαφορετική διαμαρτυρία», εξηγεί ο επικεφαλής των εκδόσεων ΙΑΝΟΣ, Νίκος Καρατζάς.

«Το κόμμα των ποιητών είναι το κόμμα του ελληνικού λαού, διότι ποιητές χωρίς αναγνώστες δεν υπάρχουν και αναγνώστες δεν υπάρχουν χωρίς ποιητές. Επομένως μιλάμε για το κόμμα όλων μας. Δεν πρόκειται για άλλη μια διαμαρτυρία αλλά για μια δια- μαρτυρία, που έχει και μια μαρτυρία ταυτόχρονα. Έχει τους στίχους των ποιητών ως συνθήματα», τόνισε στο ΑΜΠΕ ο ποιητής Γιώργος Χουλιάρας.

«Η πνευματική ηγεσία, δε νομίζω, στο σύνολό της, πως έχει παίξει τον ρόλο που όφειλε να παίξει. Αυτή η πράξη έχει μείζονα σημασία, γιατί δείχνει το τι θα έπρεπε να κάνει σύσσωμη η πνευματική τάξη απέναντι στην καταστροφή, την οποία έχει υποστεί η χώρα. Ενθαρρύνει την κοινωνία να πιστέψει στον εαυτό της και κυρίως τους πνευματικούς ανθρώπους να παλέψουν για ένα καλύτερο μέλλον», εξήγησε ο καθηγητής και πρώην πρύτανης του Παντείου, Γεώργιος Κοντογιώργης.

«Παρών» στην διαμαρτυρία έδωσαν, μεταξύ άλλων και οι Αντώνης Αντύπας, Δημήτρης Καλοκύρης, Γιάννης Ευθυμιάδης, Αλέξης Ζήρας, Πάνος Καπώνης, Μαρίζα Κωχ, Κώστας Κρεμμύδας, Κωστής Τριανταφύλλου, Κλαίτη Σωτηριάδου.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο