26 Ιαν 2024

Πέθανε ο σκηνοθέτης Νίκος Κανάκης - Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου τον αποχαιρετά με ένα συγκινητικό μήνυμα


Πέθανε ο σκηνοθέτης Νίκος Κανάκης βυθίζοντας στη θλίψη την κινηματογραφική κοινότητα της χώρας...
Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου τον αποχαιρετά με ένα συγκινητικό μήνυμα

Η απώλεια του Νίκου Κανάκη βυθίζει στη θλίψη την κινηματογραφική μας κοινότητα.
Ο Νίκος Κανάκης υπήρξε ανήσυχο πνεύμα, μαχητικός όταν ασχολήθηκε με τα κοινά και υποστηρικτικός για τους νέους δημιουργούς.

Η καριέρα του στο ελληνικό σινεμά ήταν ένας συνδυασμός των ρόλων του μοντέρ, του σκηνοθέτη και του παραγωγού. Από τις αρχές τις δεκαετίας του ’70, συνεργάστηκε στενά και δημιουργικά με την εμβληματική Ελληνίδα ντοκιμαντερίστρια Αλίντα Δημητρίου, αλλά και με τον διευθυντή φωτογραφίας Αλέξη Γρίβα σε πολλές ταινίες του είδους αυτού. Το 1985 υπέγραψε την μοναδική του μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας, «Το κολιέ», με συμπαραγωγό το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Στη δεκαετία του ’90, με την ιδιότητα του παραγωγού στήριξε πολλούς νέους σκηνοθέτες. Επί σειρά ετών δίδαξε μοντάζ και θεωρία κινηματογράφου.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου τον αποχαιρετά εκφράζοντας τα βαθιά συλλυπητήριά του στην οικογένειά του και στους φίλους του.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί στο Νεκροταφείο Βύρωνα, μεθαύριο Πέμπτη 25/01/2024 και ώρα 12.00μ.μ.

Ποιος ήταν

Ο Νίκος Κανάκης σπούδασε κινηματογράφο στο LONDON FILM SCHOOL. To 1970 ξεκίνησε την ελληνική καριέρα του σαν μοντέρ και βοηθός σκηνοθέτη σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Εν συνεχεία από το 1975 σκηνοθετεί ντοκιμαντέρ ο ίδιος και μοντάρει ντοκιμαντέρ. Το 1981-82 σκηνοθετεί μια ιδιαίτερη σειρά ,περίπου 40 ντοκιμαντέρ, με γενικό τίτλο «Η Ελλάδα των 5 Ωκεανών». Το 1985 σκηνοθετεί, παράγει και μοντάρει την κινηματογραφική ταινία «ΤΟ ΚΟΛΙΕ». Το 1987 σκηνοθετεί και παράγει το ντοκιμαντέρ «ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ». Το 1990 σκηνοθετεί και παράγει την τηλεοπτική σειρά «ΖΗΤΩ ΓΝΩΡΙΜΙΑ». Το 1994 σκηνοθέτησε την ταινία μεγάλου μήκους «ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΗ ΔΥΣΗ». Από το 1995 μόνταρε και παρήγαγε ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου και 5 διεθνής συμπαραγωγές, με Κύπρο , Βουλγαρία και Τουρκία. Συνολικά μόνταρε σχεδόν 100 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Για 15 συνεχή χρόνια, δίδαξε κινηματογραφική θεωρία και μοντάζ στη Σχολή Κινηματογράφου «ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΟΣ».

Κ. Μάλαμα : Η απώλεια του Νίκου Κανάκη γεμίζει θλίψη την μεγάλη οικογένεια του ελληνικού κινηματογράφου.

Η απώλεια του αγαπητού συνάδελφου Νίκου Κανάκη, μας γεμίζει όλους θλίψη. Ο Νίκος Κανάκη υπήρξε ένας ακούραστος υπηρέτης της τέχνης της εικόνας, ένας συνεπής συνοδοιπόρος στις διεκδικήσεις των ανθρώπων του σύγχρονου πολιτισμού κι ένας δημιουργικός άνθρωπος. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Ο ΟΣΔ Ερμείας για την απώλεια του Νίκου Κανάκη

O Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Παραγωγών Κινηματογράφου “ΕΡΜΕΙΑΣ” εκφράζει την ανείπωτη θλίψη του για την απώλεια του σκηνοθέτη-παραγωγού και ιδρυτικού του μέλους, κυρίως όμως αγαπημένου φίλου και συναδέλφου, Νίκου Κανάκη στον οποίο τόσο ο σύγχρονος ελληνικός κινηματογράφος όσο και το θέμα της διεκδίκησης των δικαιωμάτων των Ελλήνων κινηματογραφιστών οφείλουν πολλά.

Με την απώλεια του Νίκου Κανάκη αισθανόμαστε φτωχότεροι καθώς ως προσωπικότητα και ως δημιουργός άφησε ανεξίτηλο αλλά και δυσαναπλήρωτο κενό.

Η κηδεία του αγαπημένου φίλου και συναδέλφου θα πραγματοποιηθεί στο Νεκροταφείο του Βύρωνα την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι.

Τιμώντας τον Νίκο Κανάκη, ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας των Δικαιωμάτων των Παραγωγών Κινηματογραφικών Έργων πρόβαλε το ντοκιμαντέρ του “Μάρκος Βαμβακάρης” στο 1ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ-Μεσογειακοί Διάλογοι το οποίο διοργάνωσε στο Καρλόβασι της Σάμου από τις 15 έως και τις 18 Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με το Δήμο Δυτικής Σάμου και τη Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο