28 Ιουλ 2022

Συνέντευξη: Ανδρέας Αριστοτέλους. Μία διαδρομή Κύπρου Ελλάδος και Κύπρου


Σήμερα μιλάμε με τον Ανδρέα Αριστοτέλους. Ο Αντρέας γεννήθηκε στην Λεμεσό της Κύπρου το 1990. Σπούδασε στο ...Εθνικό και 
Καποδιστριακό στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών και στην Δραματική σχολή Αθηνών «Γεώργιου Θεοδοσιάδη».



Έχει κυκλοφορήσει δυο θεατρικά βιβλία στην Κύπρο και έκανε τρία χρόνια ραδιοφωνικές εκπομπές στην Κύπρο. Από το 2011 έχουν ιδρύσει με τον Γιάννη Κλειδέρη την Θεατρική Εταιρεία Replica. Έργα του ανέβηκαν στο θέατρο, στο ραδιόφωνο (ΡΙΚ) αλλά και στην τηλεόραση («Μην αρχίζεις την Μουρμούρα» (ALPHA Κύπρου), «Η Φαμίλια» (ALPHA Κύπρου) κα. 


Ας διαβάσουμε όμως την συνέντευξη που παραχώρησε στον συνεργάτη μας Κο Στέφανο Καρυδάκη


1 Είσθε θεατρολόγος και έχετε ιδρύσει το θεατρικό εργαστήρι replica ποιος είναι ο σκοπός του;

Μαζί με τον Γιάννη Κλειδέρη θέλαμε με πολύ λαχτάρα να μοιραστούμε τις γνώσεις μας σαν θεατρολόγοι και ηθοποιοί αλλά και την αγάπη που έχουμε για το θέατρο, με ανθρώπους που το αγαπούν το ίδιο και δεν ακολούθησαν τον δρόμο αυτό. Άρα τώρα μπαίνουμε στην έβδομη χρονιά του εργαστηρίου μας. Είμαστε πολύ περήφανοι για τους μαθητές μας, γιατί παρουσίασαν φέτος πολύ όμορφες δουλειές και νιώθουμε διπλά χαρούμενοι που βλέπουμε την πρόοδο τους. Κάθε χρόνο κάθε έτος ετοιμάζει άλλο είδος θεάτρου γιατί θέλουμε να ακουμπήσουν όλα τα είδη θεάτρου.

Να ζουν κάθε φορά κάτι καινούριο. Με τα παιδιά με τα χρόνια είμαστε φίλοι, δεμένοι πολύ και ζούμε κοινές στιγμές που τις έχουμε πολύ ωραία μέσα μας. Δεν αντέχουν όλοι να το κάνουν, γιατί δεν είναι ένα απλό χόμπι. Έχει κανόνες, έχει δυσκολίες, έχει άγχη, πίεση. Δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται. Αφιερώνουν πολύ χρόνο.
Ανυπομονώ για την νέα χρονιά. Γιατί όσο κι αν κουραζόμαστε το καλοκαίρι, μόλις τελειώσει ανυπομονώ να τους δω ξανά  


2 Και ποιός είναι ο στόχος της καλλιτεχνικής σκηνής Replica και το projectR CAFΕ;

Στόχος της Replica εδώ και έντεκα χρόνια είναι η παρουσίαση και το ανέβασμα έργων που αγαπάμε. Με τον Γιάννη γνωριστήκαμε σε ένα θέατρο και είμασταν μαζί και στο πανεπιστήμιο. Είχαμε ένα κοινό στόχο και μια κοινή αγάπη. Το θέατρο. 
Θέλαμε να δημιουργούμε, να ψαχνόμαστε, να στήνουμε, να ζούμε για το θέατρο.
Αυτό μας ένωσε και φτιάξαμε την Replica. Στόχος είναι λοιπόν οι ωραίες παραστάσεις, με τα δικά μας μάτια έστω, και να παρουσιάζουμε στο κοινό πάντα με σεβασμό, τα έργα που επιλέγουμε κάθε χρόνο. Προσπαθούμε κάθε σεζόν να έχουμε διάφορα είδη θεάτρου και ο κόσμος να έχει την επιλογή, στο τι θέλει να δει από εμάς.
Κάθε έργο το αγαπάμε ξεχωριστά. Είτε κάνει επιτυχία εισπρακτική ή όχι. Στηρίζουμε τις επιλογές μας ακόμα κι αν δεν έχει εν τέλει τα αποτελέσματα που θα θέλαμε. Έτσι είναι το θέατρο άλλωστε. Έχει το ρίσκο του και από ρίσκο εμείς οι δυο άλλο τίποτα. Το ProjectR ξεκίνησε για να έχει η Replica μια μόνιμη στέγη. Φτιάχτηκε από την αρχή με τα χέρια μας και με πολύ κόπο και τεράστια αγάπη και ανυπομονησία. Σήμερα είναι ένα καλλιτεχνικό στέκι. Πέρα από τις παραστάσεις της Replica που κάθε μέρα έχουμε και άλλο έργο, φιλοξενούμε πολλούς καλλιτέχνες ηθοποιούς σκηνοθέτες που ανεβάζουν τα έργα τους, μουσικούς, τραγουδιστές, κάνουμε παρουσιάσεις βιβλίων, stand up comedy βραδιές, πάρτι, τα πάντα. Ότι έχει να κάνει με την τέχνη. Είναι μια συνάντηση τέχνης. Οι θαμώνες μας θεωρώ ότι δεν βαριούνται γιατί κάθε μέρα το ProjectR έχει κάτι άλλο, κάτι καινούριο. Αυτό είναι το ProjectR , σαν εμάς. 
Πολυδιάστατο με εκατό διαφορετικούς χαρακτήρες γεμάτο θετική ενέργεια και κέφι!


3 Τί συλλογισμούς κάνατε όταν γράφατε το έργο «Μαζί σου» που ερμηνεύετε και παρουσιάζετε αυτή την περίοδο; 

Ήθελα να παρουσιάσω ένα παιδί που δεν έχει αγαπηθεί ποτέ όσο έπρεπε, όσο ήθελε. Ο έρωτας δεν είναι αυτονόητος. Για κανέναν. Έτσι κάθισα και έγραψα ένα έργο και ένα χαρακτήρα, όχι τόσο για τους αποτυχημένους έρωτες, αλλά για τον έρωτα που δεν έρχεται ποτέ, όσο κι αν λαχταράς να τον ζήσεις. Και έτσι φτιάξαμε ωραία εφέ, εφόσον είμαι μόνος μου επί σκηνής, για να γεμίσει η σκηνή. Με όλα τα στοιχεία της φύσης. Νερό, χιόνι, φύλλα, σύννεφα. Και κάπου εκεί έδεσα και κάποια γνωστά αγαπημένα τραγούδια που ερμηνεύονται θεατρικά επί σκηνής ζωντανά.


4 τι σας θέλγει στον ρόλο σας;

Η αλήθεια του ήρωα. Γιατί λέει όσα νιώθει, ακόμα κι είναι λάθος όσα πιστεύει. Βλέπω την ψυχή του κάθε φορά και την εκτιμώ περισσότερο και αυτό μου δίνει χαρά να μπαίνω κάθε Πέμπτη σε αυτή την ψυχή 

5 έχετε συστατικά ψυχής και το ίδιο υπαρξιακό άλγος με τον χαρακτήρα που ερμηνεύετε ;

Μπορεί, ναι, για αυτό και να με γοητεύει. Νομίζω όλοι όσοι ασχολούμαστε με τις τέχνες έχουμε κάποια κρυφά συστατικά ψυχής που καταπολεμάμε ή τα κρύβουμε και μας πνίγουν. Όπως και τον ρόλο αυτό, που δεν έχει καν όνομα γιατί θα μπορούσε άνετα να είναι εσύ, εγώ, ο αναγνώστης που μας διαβάζει τώρα.


6 το θέάτρο είναι έρεισμα στις δυσκολίες σας, σας βοήθησε στην εσωτερική σας εξέλιξη ;

Σίγουρα. Το θέατρο με έχει αλλάξει σαν άνθρωπο, έχει διαμορφώσει την ενήλικη προσωπικότητά μου. Έχει παίξει με την δυνατότητες και τα θέλω μου. Γι αυτό νιώθω διπλά τυχερός που επέλεξα αυτό τον δρόμο όπως ακριβώς είναι. Χωρίς φαμφάρες και υπερβολές. Από μικρός όταν ξεκίνησα το θέατρο είδα πολλές διαφορές σε εμένα.
Τώρα πια μεγαλώνοντας κατάλαβα πως έχει αλλάξει πολλά από μέσα μου.
Μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι τα δύσκολα, να αντιλαμβάνεσαι τα εύκολα. Και είναι και ένας λόγος που μου αρέσει να διδάσκω θέατρο, γιατί κατάλαβα πως το θέατρο σε αλλάζει. Το θέατρο σε εξελίσσει όπως και να έχει. Είτε το κάνεις επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά, είτε γράφεις, είτε ερμηνεύεις είτε σκηνοθετείς ακόμα κι αν είσαι ένας καλός θεατής. Θα μπορούσα να κάνω άνετα μια άλλη δουλειά αλλά σίγουρα δεν θα ήμουν ο ίδιος άνθρωπος.


7 Τι πρεσβεύεται σαν ηθοποιός και θεατρολόγος

Την ελευθερία. Θέλω και μέσα από τα έργα και μέσα από την διδασκαλία ο θεατής, ο μαθητής να νιώθει την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία της επιλογής που έχει. 
Όλα μου τα έργα, όσο αφορά το δράμα, βλέπεις ανθρώπους που δεν κατάφεραν να ζήσουν ελεύθερα, και αυτό το πάθημα τους θα τους φέρει λύτρωση ή καταστροφή.

Πρέπει στη ζωή να αποφασίζουμε εμείς τα πάντα, όσο αφορά τις δικές μας στιγμές.
Πρέπει να επιλέγουμε ότι αφορά εμάς. Για μένα δεν έχει κακό ή καλό θέατρο όπως λέγανε παλιά ή όπως λένε σήμερα αυτοί που έχουν θέσεις ή κατάφεραν να έχουν ένα «όνομα» γνωστό στο κοινό. Το θέατρο είναι ένα. Κανείς δεν μπορεί να πει αυτό είναι «κακό θέατρο». Αν ο θεατής επιλέγει να το δει, τότε προσβάλει τον θεατή που έδωσε τα λεφτά του και τον χρόνο του και όχι τόσο το δημιουργό. Πρέπει να προσέχουμε πως κρίνουμε τις δουλειές των ανθρώπων που ζουν μέσα από αυτό.
Αν εσύ παίζεις σε παράσταση των εκατομμυρίων τότε μπράβο σου, αλλά μην κρίνεις τη δουλειά του άλλου. Θέατρο μπορεί να γίνει παντού. Το έργο εμείς το αναδεικνύουμε. Δεν πρεσβεύω εν κατακλείδι κάτι. Ναι τώρα που το σκέφτομαι δεν πρεσβεύω κάτι συγκεκριμένο και αυτό μπορεί να είναι και λάθος για τους ανθρώπους που μας ακολουθούν τόσα χρόνια. Ξέρω όμως ότι σαν δημιουργός, σαν ηθοποιός, σαν οικοδεσπότης στο ProjectR και σαν δάσκαλος, ξέρω να σέβομαι τον θεατή, τον μαθητή, τον συνάδελφο. Κι αυτό στις μέρες μας είναι αρκετό…

8 ποιό έργο σας συνεπαίρνει. και θα ΄θελατε να έχει την υπογραφή σας;

Μικρός όταν ξεκίνησα να γράφω, εκεί κοντά στην εφηβεία, ότι έβλεπα σε Κύπρο και Αθήνα, ήθελα να τα είχα γράψει εγώ. Ζήλευα με όλη τη σημασία της λέξης. Ήθελα να βλέπω συνέχεια θέατρο και ξεσήκωνα κάθε ατάκα. Τώρα δεν ζηλεύω, προφανώς, γιατί μετά από τόσα χρόνια, έχω το δικό μου στυλ γραφής, και απλά θαυμάζω σαν έφηβος ακόμα, τα έργα που μου αρέσουν. Ζηλεύω μόνο τους συγγραφείς που δεν έχασα την πίστη τους στην γραφή και το πάθος τους. Θα ήθελα να είμαι έτσι και μετά από χρόνια σαν αυτούς. Υπάρχουν τόσα αξιόλογα έργα, κλασσικού ρεπερτορίου, σύγχρονα, ελληνικά, ξένα, που μόνο να τα θαυμάζεις είναι.


9 Σας γοητεύουν άλλες τέχνες;

Κάθε μορφή τέχνης με γοητεύει, κι ας μην έχω καμία γνώση. Εννοώ δεν ξέρω να παίζω μουσική, ή να ζωγραφίζω, ή να γράφω ποίηση κτλ. Μου αρέσει να τα βλέπω να τα διαβάζω και σέβομαι κάθε καλλιτέχνη γιατί μπορώ να νιώσω και καταλάβω το θέλω του και τον κόπο του. Ποτέ δεν μπήκα στην διαδικασία να μάθω άλλη τέχνη. 
Γιατί δεν το έχω. Δεν το παίζω καμπόσος, ότι μπορώ αλλά δεν το κάνω. Απλά δεν είμαι ικανός να μάθω άλλη τέχνη.


10 H καλλιτεχνική σας ενασχόληση ίπταται και κυριαρχεί στην ζωή σας;

Δυστυχώς ή ευτυχώς ναι. Είναι η πρώτη μου σκέψη και η τελευταία εδώ και κάποια χρόνια. Γιατί είναι όλα μαζί. Η θεατρική γραφή, η διδασκαλία, η υποκριτική, η προετοιμασία παραγωγής μιας παράστασης, κατά καιρούς και η τηλεοπτική συγγραφή. Άρα καταλαβαίνετε πως έχει μια προτεραιότητα. Αυτό δεν είναι και το πιο σωστό, γιατί αφήνω αφενός άλλα πράγματα πίσω αλλά αφετέρου είναι μια δημιουργική πενταετία που όπως ρωτήσατε και εσείς, κυριαρχεί αυτό στη ζωή μου.
Το αναφέρω για αν το δουν και οι φίλοι μου που με έχουν χάσει τελευταία, άρα το δηλώνω πως φταίω.


11 Είχατε συντριβές και προδοσίες από συνεργασίες;

Φυσικά. Και συντριβές και προσδοκίες. Δεν είναι όλα ρόδινα, πάντα. Αλλά προσπαθώ να τα αποφεύγω. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια είμαι τυχερός με τις συνεργασίες μου. Δεν είμαι ο πιο εύκολος άνθρωπος στον κόσμο, αλλά ξέρω και να συμβιβάζομαι και κυρίως να συζητώ. Οι μόνη προσδοκία που έχω είναι να είμαστε εντάξει στη δουλειά μας. Τυπικοί, σωστοί και να αγαπάμε το κάθε τι που κάνουμε.
Γιατί έτσι μόνο θα βγει ακόμα καλύτερο.


12 Δημιουργείται μέθεξη με τους θεατές;

Τι ωραία ερώτηση. Θεωρώ πως ναι. Χτίζεται μια σχέση, μια επικοινωνία. Φέτος ανεβάσαμε δέκα παραστάσεις. Στόχος μας είναι να επικοινωνούμε με τον κόσμο με τα έργα μας, και να δημιουργείται μια σχέση. Ο θεατής έχει το ρόλο του σε κάθε έργο. Επιζητάς την επικοινωνία μαζί του. Τα μάτια του, το βλέμμα του. Δημιουργείται μια σχέση ανάμεσα σε ηθοποιό και θεατή και εκεί κερδίζεις. Όταν μετά φεύγει και είναι αλλιώτικος. Νιώθουμε τυχεροί γιατί έχουμε δημιουργήσει ένα κοινό που μας ακολουθεί τα τελευταία χρόνια. Και περιμένουν κάτι από εμάς με κάθε μας πρεμιέρα. 
Με κάποιους έχουμε πια ωραίες σχέσεις μετά από τόσα χρόνια και χαίρομαι κάθε φορά που γνωρίζω ανθρώπους που είτε τώρα μας έμαθαν ή τώρα μιλάμε μετά από παράσταση, και τους γοητεύει η δουλειά μας. Δεν υπάρχει κάτι πιο όμορφο.


13 Μιλήστε για την θεατρική σας θητεία εν γενει;

Η Θεατρική μου θητεία, έχει κάτι όπως και η λέξη που είπατε, κάτι στρατιωτικό. 
Ξεκινήσαμε την Replica παιδάκια σχεδόν, και τώρα είναι μια εταιρεία που παρουσιάζει στο κοινό δέκα παραστάσεις τον χρόνο. Η Replica έχει μεγάλο μερίδιο της θεατρικής μου θητείας. Είναι ένας τεράστιος σταθμός στη ζωή μου και παλεύουμε για αυτήν μέρα νύχτα. Δεν ήταν τίποτα εύκολο και δεν είναι ακόμα. Αλλά αυτό με γοητεύει, ότι τα καταφέραμε όλα μόνοι μας. χωρίς καμία κρατική βοήθεια, χωρίς να είμαστε γνωστοί σε κανέναν, χωρίς να έχουμε όνομα από τηλεόραση με πολλά χωρίς. Συγγραφικά από την άλλη νιώθω γεμάτος γιατί ανέβασα κάθε σκέψη, τρέλα, απωθημένο. Και όταν παίζονται ακόμα και έργα μου και εκτός Replica. Η εσωτερική μου ανάγκη γίνεται γραπτός λόγος και μου αρέσει όταν φεύγει από την σκηνή αυτός ο λόγος και κατεβαίνει στους θεατές είτε στην Αθήνα είτε στην Κύπρο που κατά καιρούς ανέβηκαν έργα μου. Η αλήθεια ότι εκτός Replica δίνω έργα μου πιο δύσκολα, γιατί θέλω να έχουν μαγεία τα έργα. Αν δω ότι απλά θέλουν να το ανεβάσουν γιατί είναι ένα καλούτσικο έργο και που να τρέχω να βρω έργο τώρα, δεν θέλω. Τα έργα δεν είναι ξεπέτες. Άρα προσέχω πολύ. Η θεατρική θητεία συνεχίζει και κάθε μέρα νιώθω ότι τώρα ξεκινάει από την αρχή.


14 πείτε μου ένα υψιπετές σας όνειρο, ένα μεγαλόπνοο θεατρικό σας σχέδιο

Δυστυχώς όσο περνάνε τα χρόνια δεν κάνω μεγαλόπνοα σχέδια όσο αφορά την δουλειά. Θέλω να έρχονται τα πράγματα ήρεμα και από μόνα τους. Ότι έρχεται είναι καλοδεχούμενο. Μου αρκεί να γίνονται όμορφες δουλειές, που να έχουν κάτι να μου πουν και να με εξελίσσουν σαν ηθοποιό και σαν δημιουργό. Δεν έχω όνειρο ρόλους, μεγάλες παραγωγές. Ποτέ δεν τα είχα αυτά και ποτέ δεν τα διεκδίκησα. Θέλω να είμαι καλά, μέσα μου και έξω μου, για να μπορώ να δουλεύω με την ίδια όρεξη και τον ίδιο ζήλο. Αυτό θα μου αρκούσε. 


15 Παρακαλώ αναλύστε μας διεξοδικότερα και εικονογραφησε μας την παράσταση που πρωταγωνιστείτε «Αμόλα Καλούμπα»

Η παράσταση «Αμόλα Καλούμπα» είναι ένα φαινόμενο, γιατί έχει έντονο χαρακτήρα σαν παράσταση. Είναι κωμωδία, είναι σουρεαλιστικό έργο, έχει μουσική έχει χορό. 
Δεν της λείπει τίποτα. Γι αυτό και περνάμε και εμείς αλλά και οι θεατές όμορφα. Αυτός είναι ο στόχος μας άλλωστε. Να έρθει ο θεατής και να ξεφύγει από την ρουτίνα  του και να μπει στην δική μας. Έχουμε μια εξαιρετική ομάδα ηθοποιών και με τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Κλειδέρη το έργο έδεσε και το αποτέλεσμα μας έχει δικαιώσει. Όσο αφορά τον ρόλο μου, ο Έρως είναι ένας φιλόδοξος καλοκάγαθος ατάλαντος συγγραφέας που ψάχνει με κάθε τρόπο να προβάλει το συγγραφικό του έργο και να γίνει γνωστός για τα θεατρικά του έργα. Μέσα από μια περιπέτεια που μπλέκεται, θα καταφέρει να βρει την κατάλληλη ιστορία και ένα καλλιτεχνικό όνομα που του ταιριάζει απόλυτα. Και τελικά δεν μας είναι και τόσο άγνωστος σαν συγγραφέας. Το «Αμόλα Καλούμπα» είναι μια κωμωδία που τα έχει όλα. Έχει ένα ρυθμό ατελείωτο. Είναι ένα έργο που θα μπορούσα να παίζω σε αυτό για χρόνια.Γιατί γεννιέσαι από την αρχή όποτε ξεκινάει το έργο. Είναι μια bar theater κωμωδία που είναι ότι πρέπει για τα βράδια του καλοκαιριού!


O Ανδρέας Αριστοτέλους γεννήθηκε στην Λεμεσό της Κύπρου το 1990. Σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών και στην Δραματική σχολή Αθηνών «Γεώργιου Θεοδοσιάδη». Έχει κυκλοφορήσει δυο θεατρικά βιβλία στην Κύπρο και έκανε τρία χρόνια ραδιοφωνικές εκπομπές στην Κύπρο. Από το 2011 έχουν ιδρύσει με τον Γιάννη Κλειδέρη την Θεατρική Εταιρεία Replica. Έργα του ανέβηκαν στο θέατρο, στο ραδιόφωνο (ΡΙΚ) αλλά και στην τηλεόραση («Μην αρχίζεις την Μουρμούρα» (ALPHA Κύπρου), «Η Φαμίλια» (ALPHA Κύπρου) κα. 
Από το 2017 άνοιξε τον Πολυχώρο ProjectR στην Καλλιθέα. Από το 2012 σκηνοθετεί παραστάσεις στον Πολιτιστικό Όμιλο Γερμασόγειας, ενώ από το 2017 ξεκίνησε με τον Γιάννη Κλειδέρη μαθήματα θεάτρου στην Ερασιτεχνική Ομάδα της Replica. Έχει τιμηθεί για την προσφορά του στον πολιτισμό από τον Πολιτιστικό Όμιλο Γερμασόγειας στην Κύπρο και από την Κοράκου.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο