13 Ιουλ 2021

ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2021–ΠΑΛΑΙΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ - Επειδή ο Πολιτισμός είναι για την Ελευσίνα τρόπος ζωής - Έναρξη 22 Αυγούστου


Εικαστική εγκατάσταση «Πίσω από το θέατρο» του Ανδρέα Λόλη σε συνδιοργάνωση με την Ελευσίνα 2023-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ...
Επιστρέφει δριμύτερο μετά την πανδημία το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2021, που διοργανώνει εδώ και 47 χρόνια ο Δήμος Ελευσίνας. 



Το Φεστιβάλ, που έχει ιδιαίτερα συμβάλλει στην εξωστρέφεια της πόλης, είναι ένα από τα συνεπέστερα και μακροβιότερα στην Ελληνική Επικράτεια. Και φέτος το Φεστιβάλ έχει την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και θα πραγματοποιηθεί απόλυτα εναρμονισμένο με τα μέτρα ασφαλείας κατά του κορονοϊού.

Τα Αισχύλεια 2021 περιλαμβάνουν αυστηρά επιλεγμένες εκδηλώσεις υψηλής αισθητικής και ποιότητας, παραστάσεις, συναυλίες, εικαστική εγκατάσταση και κινηματογραφικές προβολές. Ειδικότερα η εικαστική εγκατάσταση «Πίσω από το θέατρο» του Ανδρέα Λόλη, πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Ελευσίνα 2023, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, όπως και η χορευτική παράσταση «ΟΜΜΑ» του Josef Nadj.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Παλαιό Ελαιουργείο, έναν χώρο, που έχει άρρηκτα συνδεθεί με τα Αισχύλεια και έχει αγαπήσει το φιλότεχνο κοινό, που φέτος διαμορφώνεται με τα απαραίτητα κενά, ώστε να πληρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας ανάμεσα στους θεατές. Μάλιστα μειώνεται το εισιτήριο από τα 12 στα 10 ευρώ, κατ’ άτομο, καθώς γίνεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε το κοινό, να επανασυνδεθεί με τον πολιτισμό, μετά από ένα μεγάλο διάστημα αποχής.

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2021 φιγουράρουν σημαντικοί συνθέτες, τραγουδιστές, άνθρωποι του τραγουδιού: όπως οι: Δήμητρα Γαλάνη, Γιάννης Κότσιρας, Σωκράτης Μάλαμας, Νατάσσα Μποφίλιου, Θέμης Καραμουρατίδης, Γεράσιμος Ευαγγελάτος, Φωτεινή Δάρρα, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Γεωργία Νταγάκη, κ. ά.

Επίσης παραστάσεις που αναμένεται να συζητηθούν το φετινό καλοκαίρι, αρκετές από τις οποίες προέρχονται από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, όπως: «Ορέστης», «Φοίνισσες» (Εθνικό Θέατρο), «Όρνιθες» (ΚΘΒΕ), «Ιππεις» (Εθνικό Θέατρο), «Αντιγόνη» (Ομάδα Σημείο Μηδέν), «Βάκχες» (ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων/Ars Aeterna), «Φιλική Εταιρεία-Η αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση» (σκηνοθεσία Ιόλη Ανδρεάδη), «Το όνειρο του σκιάχτρου» (παιδική σκηνή Γιάννη Παπαθανασίου).



Το πρόγραμμα

Πιο συγκεκριμένα οι φετινές εκδηλώσεις ξεκινούν στις 22 Αυγούστου με μια μαγευτική βραδιά στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής. Η ερμηνεύτρια Φωτεινή Δάρρα, θα προσφέρει ένα ονειρικό μουσικό ταξίδι, με τραγούδια κορυφαίων Ελλήνων και διεθνών συνθετών και από το δικό της ρεπερτόριο, ενώ στο πιάνο θα την συνοδεύσει ο Γιώργος Παπαχριστούδης. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, αποκλειστικά με δελτίο εισόδου.

Στις 23 Αυγούστου ο Σωκράτης Μάλαμας έρχεται ένα χρόνο μετά το περσινό καλοκαίρι με αγαπημένα τραγούδια της μέρας και της νύχτας από την αρχή της καριέρας του έως σήμερα, που τον καθιέρωσαν ως κιθαρίστα και τραγουδιστή. Μαζί του στο τραγούδι η Ιουλία Καραπατάκη. Η συναυλία είναι χορηγία της Περιφέρειας Αττικής για τα 90 χρόνια της ομάδας του Πανελευσινιακού. Είσοδος με πρόσκληση από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής.

Στις 27 Αυγούστου το πρόγραμμα περιλαμβάνει την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου από την Ομάδα Σημείο Μηδέν.

Στις 29 Αυγούστου παρουσιάζεται ο «Ορέστης» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα με τους: Άρη Σερβετάλη, Μαίρη Μηνά, Πάνο Βλάχο, Αιμιλιανό Σταματάκη, κ.ά.

Στις 30 Αυγούστου το Φεστιβάλ Αισχύλεια συστήνει τους George Avramidis And The Invented Memories Feat. Alexandra Sieti σε μελωδίες και τραγούδια που συνδυάζουν jazz ακούσματα με παραδοσιακά στοιχεία Κέλτικης μουσικής. Η τρομπέτα του George Avramidis και τα φωνητικά της Αλεξάνδρας Σιετή, η οποία ξεχώρισε στο φετινό Voice Of Greece, εναλλάσσονται δημιουργώντας μοναδική ατμόσφαιρα.

Τη σκυτάλη παίρνει στις 31 Αυγούστου ο Γιάννης Κότσιρας, ο οποίος έρχεται για να μας πει «Κοίτα γύρω», μέσα από τον τίτλο της φετινής καλοκαιρινής περιοδείας του, αλλά και του ομώνυμου τραγουδιού, που ήδη έχει ξεχωρίσει από τον νέο του δίσκο σε μουσική Χριστόφορου Γερμενή και στίχους του ίδιου. Μαζί του στο τραγούδι η Δήμητρα Μπουλούζου.

Ο Σεπτέμβριος ανοίγει δυναμικά (1/9) με τη συναυλία της Δήμητρας Γαλάνη με τίτλο «Έρωτα εσύ…», η οποία θα έχει στο πλευρό της τους Κατερίνα Πολέμη, Ευστάθιο Δράκο. Μια μουσική περιπλάνηση στον ερωτικό λόγο μέσα από τραγούδια που έχουμε λατρέψει, με τη σφραγίδα της Δήμητρας Γαλάνη. Ειδική συμμετοχή: από την τραγουδοποιό & ερμηνεύτρια Παυλίνα Βουλγαράκη και τον νεαρό ερμηνευτή Δημήτρη Κόψη.

Στις 2 Σεπτεμβρίου, παράσταση για τους μικρούς θεατές των Αισχυλείων. Η παιδική σκηνή του Γιάννη Παπαθανασίου και η εταιρεία παραγωγής DOMINUS παρουσιάζουν το αριστουργηματικό έργο του Ευγένιου Τριβιζά «Το Όνειρο του Σκιάχτρου». Τη μουσική υπογράφει ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας, ο οποίος για πρώτη φορά συνθέτει πρωτότυπη μουσική για παιδική θεατρική παράσταση του Ευγένιου Τριβιζά. Πρωταγωνιστούν: Ναταλία Δραγούμη, Μέμος Μπεγνής, Χρύσα Κλούβα, κ.ά. Είσοδος ελεύθερη, αποκλειστικά με δελτίο εισόδου.

Στις 5 Σεπτεμβρίου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει τους «Όρνιθες», τη διαχρονική κωμωδία του Αριστοφάνη, σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη και σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα. Τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Ταξιάρχης Χάνος, Γιάννης Σαμψαλάκης, Βασίλης Παπαδόπουλος, μαζί με έναν πολυπληθή θίασο ηθοποιών και μας καλούν να «ανοίξουμε φτερά».

Στις 6 Σεπτεμβρίου ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, με τη Γεωργία Νταγάκη, σε με μια μουσική συνεύρεση που ενώνει τον Βορρά με τον Νότο, τη Θεσσαλονίκη με την Κρήτη. Δύο κόσμους με ξεχωριστά χαρακτηριστικά αλλά με κοινό παρονομαστή την αλήθεια και το πάθος στην έκφραση. Opening act Μπάμπης Τζανιδάκης & the Band.

Στις 8 Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται η παράσταση η «Φιλική Εταιρεία. Η Αδελφότητα πίσω από την Επανάσταση», σε πρωτότυπο κείμενο Ιόλης Ανδρεάδη, Άρη Ασπρούλη, σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη, που αποτελεί αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Η παράσταση αποτελεί χορηγία της Περιφέρειας Αττικής. Είσοδος με πρόσκληση από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής.

Στις 9 Σεπτεμβρίου επίσημα εγκαίνια της εικαστικής εγκατάστασης του Ανδρέα Λόλη «Πίσω από το θέατρο», σε συνδιοργάνωση με την Ελευσίνα 2023 - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Πίσω από το ανοιχτό θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου της Ελευσίνας, ο Ανδρέας Λόλης, παρουσιάζει μια μεγάλη γλυπτική εγκατάσταση που παραπέμπει σε εν εξελίξει ανασκαφή. Λειτουργώντας σαν ανιχνευτής κατωφλιών, ο Λόλης επεμβαίνει διακριτικά στα υπάρχοντα χαλάσματα και στο φυσικό τοπίο. Δημιουργεί ένα γλυπτικό περιβάλλον που τονίζει την ανεπιτήδευτη θεατρική πλευρά της καθημερινότητας και αναδεικνύει τις σωματικές αισθήσεις. Ο επισκέπτης ακολουθεί μια σύντομη, αλλά προσεκτικά σχεδιασμένη διαδρομή που οδηγεί σε επτά επεισόδια, ή «σκηνικά», το βασικό γνώρισμα των οποίων είναι η ανθρώπινη απουσία. Βρίσκεται μπροστά σε υλικά κατάλοιπα, σε μαρμαρωμένες μορφές, σε ένα αφηγηματικό παζλ που καλείται να συμπληρώσει. Επιμέλεια έκθεσης: Χριστόφος Μαρίνος. Διάρκεια έκθεσης: 23 Αυγούστου ως 21 Οκτωβρίου.

Στις 10 Σεπτεμβρίου «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και την εταιρεία τέχνης Ars Aeterna. Παίζουν: Άκης Σακελλαρίου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ιωάννα Παππά, Δημήτρης Πετρόπουλος, Κωνσταντίνος Ασπιώτης. Χορηγία της Περιφέρειας Αττικής. Είσοδος με πρόσκληση από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής.

Στις 12 Σεπτεμβρίου «Φοίνισσες» του Ευριπίδη από τον θίασο του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, με τους Λουκία Μιχαλοπούλου, Μαρία Κατσιαδάκη, Σεσίλ Μικρούτσικου, Κώστα Μπερικόπουλο, Αργύρη Ξάφη, Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, κ.ά. Χορηγία της Περιφέρειας Αττικής, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών. Είσοδος με πρόσκληση από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής.

Στις 15-16 Σεπτεμβρίου, η χορευτική παράσταση «ΟΜΜΑ», σε συνδιοργάνωση με την Ελευσίνα 2023 - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Η παράσταση του Josef Nadj με τίτλο «ΟΜΜΑ» προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη όμμα και ερευνά κάτι ουσιώδες: την ικανότητα της θέασης κάτω από την αίσθηση της όρασης και ό,τι συμβαίνει κατά τη βαθύτερη ενδοσκόπηση του εαυτού. Σε μια άδεια σκηνή με την υπόκρουση μόνο αναπνοών, φωνών, σιωπής και μεθυστικών τζαζ ρυθμών, οκτώ χορευτές με καταγωγή από το Μαλί, τη Σενεγάλη, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Μπουργκίνα Φάσο, το Κονγκό-Μπραζαβίλ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, χορεύουν μαζί δημιουργώντας ένα ενιαίο σώμα. Σε αυτό το ενιαίο χορευτικό σύνολο, ο κάθε χορευτής φέρει το δικό του σύμπαν και η σύνθεση των κινήσεων του δημιουργεί μια κοσμογονία της οποίας ο στόχος είναι να εξηγήσει τον σχηματισμό του σύμπαντος.

Στις 19 Σεπτεμβρίου «Ιππείς» του Αριστοφάνη, από το θίασο του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, με τους Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, Στέλιο Ιακωβίδη, Κώστα Κόκλα, Πάνο Μουζουράκη, Κωνσταντίνο Πλεμμένο.

Η τριάδα της επιτυχίας των Νατάσσας Μποφίλιου, Θέμη Καραμουρατίδη, Γεράσιμου Ευαγγελάτου, παρουσιάζει τη μουσική παράσταση «Η εποχή του θερισμού», βασισμένη στον τελευταίο ομότιτλο δίσκο τους που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, στις 20 Σεπτεμβρίου. Μια νέα πρόταση με την εκρηκτική σκηνική ενέργεια της Νατάσσας Μποφίλιου και των συνοδοιπόρων της.

Στις 26 Σεπτεμβρίου ημιμαραθώνιος αγώνας «Στα ίχνη της Ιεράς Οδού». Διαδρομή Αθήνα-Ελευσίνα μέσω της Ιεράς Οδού, αγώνας 21 χλμ. εκκίνηση από τον Κεραμεικό (ώρα 8.30). Ή αγώνας 5 χλμ εκκίνηση Ελευσίνα (9.00 μ.μ.) Δηλώσεις συμμετοχής: eleusisimimarathon.gr


Κινηματογραφικές προβολές

Το κινηματογραφικό πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει ταινίες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος οι οποίες προβάλλονται από 3 ως τις 21 Σεπτεμβρίου στον Θερινό Κινηματογράφο στην παραλία της Ελευσίνας.

3/9 «Περσεφόνη», σκηνοθεσία Κώστα Αθουσάκη (ελεύθερη είσοδος με δελτία εισόδου)

7/9 «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες», σκηνοθεσία Μαριάννας Οικονόμου

9/9 «Winona», σκηνοθεσία Αλέξανδρου Βούλγαρη

13/9 Προβολή ταινιών μικρού μήκους (ελεύθερη είσοδος με δελτία εισόδου)

-«Electric swan», σκηνοθεσία Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη

-«Πατησίων Avenue», σκηνοθεσία Θανάση Νεοφώτιστου

-«Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς», σκηνοθεσία Βασίλη Κεκάτου

17/9 «Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών», σκηνοθεσία Σύλλα Τζουμέρκα

21/9 «Άλυτη», σκηνοθεσία Μίνως Νικολακάκης.

Γενική είσοδος: 5 ευρώ.

Ώρα Έναρξης: 21.15

Χώρος: Θερινός Κινηματογράφος, Παραλία Ελευσίνας

Ώρα έναρξης παραστάσεων, συναυλιών: 20.30

Παλαιό Ελαιουργείο: παραλία Ελευσίνας

Εισιτήρια προς 10 ευρώ και 5 ευρώ μειωμένο.

Η έναρξη προπώλησης εισιτηρίων θα ανακοινωθεί στο site aisxylia.gr

-Κ.Ε.Π. Ελευσίνας, Δευτ.-Παρ. 8.00-19.00 και Σαβ. 8.00-13.00.

-Διαδικτυακά μέσω viva.gr

-Κ.Ε.Δ.Ε., Παγκάλου & Κίμωνος 11 Ελευσίνα, Δευτ.-Παρ. 8.00-14.00

Επισκεφθείτε το aisxylia.gr για περισσότερες πληροφορίες.

ΧΟΡΗΓΟΙ: Δήμος Ελευσίνας, Εθνική Τράπεζα, Περιφέρεια Αττικής, ΕΛΠΕ, ΤΙΤΑΝ, Papadakis, Eurobank, Cosmote, Μetron.

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΕΡΤ, ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΜΕΝΤΑ 88 FM, ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,8 FM, Η ΑΥΓΗ, ΑΘΗΝΑ 9,84, culturenow.gr Monopoli.gr, mikrofwno.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο