3 Φεβ 2021

Η διευθύντρια της Δραματικής Σχολής του Εθνικού «Δεν υπάρχει καμία καταγγελία στα χέρια μας -Καλώ τα παιδιά να μιλήσουν χωρίς φόβο»


Έκκληση στους σπουδαστές να μιλήσουν με επώνυμες καταγγελίες, απευθύνει η διευθύντρια της Δραματικής Σχολής

«Bρείτε το κουράγιο να μιλήσετε, μη φοβάστε»..., έγραψε στους φοιτητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου το βράδυ της Κυριακής η διευθύντρια της σχολής, γνωστή θεατρολόγος Δηώ Καγγελάρη. 

 

Μιλώντας στο iefimerida.gr, διαβεβαιώνει ότι ως τώρα δεν υπάρχει καμία καταγγελία στο γραφείο της και μιλά για το κλίμα στη Σχολή.

«Από την πρώτη στιγμή που ήρθα στη Σχολή μιλάμε συνέχεια με τα παιδιά για την ανάγκη να εκφράζονται ανοιχτά, να καταγγέλλουν ό,τι τους προκαλεί φόβο ή τους υποτιμά. Είναι για εμάς μια διαρκής συζήτηση», λέει στο iefimerida η Δηώ Καγγελάρη, επίκουρη καθηγήτρια Θεατρολογίας. Μάλιστα, εξηγεί ότι η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου είχε αρχίσει να σχεδιάζει έναν Κώδικα Δεοντολογίας ήδη τους τελευταίους μήνες, πριν τις καταγγελίες της Ζέτας Δούκα. Μέχρι που άρχισε ο κύκλος των επώνυμων καταγγελιών που συγκλονίζουν την κοινή γνώμη και το υπουργείο Πολιτισμού κάλεσε όλες τις σχολές να συνδράμουν στη δημιουργία ενός ενιαίου Κώδικα Δεοντολογίας για Σχολές και χώρους Πολιτισμού. Το εργαλείο-όπλο που δεν έχουν στα χέρια τους οι άνθρωποι του χώρου.

Το βράδυ της Κυριακής και μετά την ανακοίνωση των σπουδαστών της Δραματικής Σχολής, η Δηώ Καγγελάρη τους έστειλε μια επιστολή με την οποία τους καλεί να εκφραστούν ελεύθερα, επώνυμα και χωρίς φόβο.

«Μόνο με την επώνυμη καταγγελία θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και δεν θα υπάρχουν αιχμές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι προσβάλλουν συνολικά το διδακτικό προσωπικό», γράφει η κυρία Καγγελάρη. Οι φοιτητές σημείωναν στο κείμενό τους μεταξύ άλλων: «Αντιλαμβανόμαστε το πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για ένα άτομο που έχει δεχτεί παρενόχληση να βρει τη δύναμη να το καταγγείλει. Γι' αυτόν τον λόγο, θέλουμε να συνδημιουργήσουμε έναν χώρο στον οποίο τα άτομα που έχουν υποστεί βία θα μπορούν να μιλήσουν κατευθείαν γι' αυτό, έναν χώρο στον οποίο θα μπορούν να καταγγείλουν, να διεκδικήσουν και να δικαιωθούν».

Τη Δευτέρα επανήλθε η κυρία Καγγελάρη με νέα επιστολή, με την οποία ζητεί από τους σπουδαστές να συνδράμουν με ιδέες στη δημιουργία του Κώδικα Δεοντολογίας. Η κ. Καγγελάρη ζητεί να γίνουν επώνυμα καταγγελίες προκειμένου μάλιστα να μην πέσει μια βαριά σκιά στο σύνολο της σχολής και των διδασκόντων, που θα την πλήξει ανεπανόρθωτα.

Γράφει στην επιστολή της η κυρία Καγγελάρη. «Αγαπητοί μου σπουδαστές, αγαπητές μου σπουδάστριες. Διάβασα προ ολίγου το κείμενο που δημοσίευσε ο Σύλλογός σας για ''το φαινόμενο του εργασιακού εκφοβισμού και της σεξιστικής βίας στο θέατρο''. Χαίρομαι πραγματικά που παράλληλα με τις εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές σας διεκδικήσεις, σας κινητοποιεί το ζωτικό θέμα της κατάχρησης εξουσίας στον εργασιακό και εκπαιδευτικό χώρο, δηλώνοντας έτοιμοι να καταδικάσετε κάθε προσβλητική, εκφοβιστική και παρενοχλητική συμπεριφορά και αποφασισμένοι να υπερασπιστείτε την προσωπική και επαγγελματική σας αξιοπρέπεια. 

Στέκομαι ιδιαίτερα στη φράση σας: ''Εμείς οι ίδιες και οι ίδιοι, άλλες περισσότερο, άλλοι λιγότερο, άλλοι ευτυχώς καθόλου, έχουμε βιώσει αντίστοιχα περιστατικά -τα οποία δυστυχώς δεν έχουμε μπορέσει να αρθρώσουμε, λόγω φόβου μήπως εμείς κάτι δεν καταλάβαμε καλά ή μήπως μελλοντικά στιγματιστούμε''. Οπως έχω ήδη τονίσει και στα έξι τμήματα της Σχολής μας (πριν ακόμη ανοίξει ο ασκός του Αιόλου πάνω από τον χώρο του θεάτρου), αισθάνομαι την υποχρέωση να επαναλάβω ότι είμαι πάντα ανοικτή για να ακούσω και να συζητήσω μαζί σας, μέσα σε κλίμα εμπιστοσύνης και εχεμύθειας, κάθε περίπτωση λεκτικής ή σεξουαλικής παρενόχλησης σε συλλογικό ή προσωπικό επίπεδο, ώστε να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Ως υπεύθυνη των σπουδών σας, οφείλω να γνωρίζω ό,τι σχετίζεται με την εκπαιδευτική διαδικασία και σας καλώ να βρείτε το κουράγιο να μου μιλήσετε για όποιο από αυτά τα ζητήματα συνδέεται με τη Σχολή μας, κατονομάζοντας πρόσωπα, πράγματα, χρονολογίες, χωρίς φόβο· με τη δύναμη της αλήθειας σας. Μόνο με την επώνυμη καταγγελία θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και δεν θα υπάρχουν αιχμές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι προσβάλλουν συνολικά το διδακτικό προσωπικό. Κλείνοντας, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι ήδη βρισκόμαστε στη διαδικασία σύνταξης Κώδικα Δεοντολογίας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Με την αγάπη μου, Δηώ Καγγελάρη».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο