8 Φεβ 2021

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου κόβει τον Κιμούλη από παράσταση που ετοίμαζαν για το καλοκαίρι


Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου «κόβει» τον Γιώργο Κιμούλη, ο οποίος ήταν προγραμματισμένο να ...πρωταγωνιστήσει στην παράσταση «Φιλοκτήτης».

 

Η απόφαση αυτή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου έρχεται μετά την καταγγελία της Ζέτας Δούκα και άλλων συμπρωταγωνιστριών του για ψυχολογική βία. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κατερίνα Ευαγγελάτου, δεχόταν πιεστικές ερωτήσεις για το να θα πραγματοποιηθεί ή όχι η παράσταση.

Τελικά σήμερα, και αφού προηγήθηκε η απόφαση της διοίκησης της ΕΡΤ να απομακρύνει τον Πέτρο Φιλιππίδη από το σίριαλ «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο», ως ουσιαστικά ο πρώτος δημόσιος φορέας που καλείται να αποφασίσει για τη συμμετοχή καταγγελόμενου σε παραγωγή που προβάλει, κλείδωσε η απόφαση και για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Σημειώνουμε ότι ο Γιώργος Κιμούλης δεν πρωταγωνιστούσε απλώς στην παράσταση, αλλά είχε κάνει και την μετάφραση του έργου του Σοφοκλή. Την σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Τσέζαρις Γκραουζίνις. Η παράσταση επρόκειτο να ανέβει στην Επίδαυρο πέρυσι τον Ιούλιο, αλλά μεταφέρθηκε στο καλοκαίρι του 2021 εξαιτίας του σοκ και των ματαιώσεων που προκάλεσε η πανδημία πέρυσι. Εξαιρετική σημασία έχει ότι γίνονται προσπάθειες προκειμένου να μην μείνουν χωρίς εργασία τα μέλη του θιάσου που είχαν ήδη συμφωνήσει για τη συμμετοχή τους, όπως έγινε και στην περίπτωση της ΕΡΤ.


Η ανακοίνωση του Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου είχε σχεδιάσει να εντάξει στο φετινό του πρόγραμμα την παράσταση «Φιλοκτήτης», σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κιμούλη για το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Υπό τη βαριά σκιά των τελευταίων εξελίξεων, και συγκεκριμένα των δημοσιοποιημένων επώνυμων καταγγελιών συναδέλφων του κ. Γ. Κιμούλη για προσβολή της προσωπικότητάς τους, οδηγηθήκαμε στην δυσάρεστη, πλην όμως επιβεβλημένη, απόφαση να μην συμπεριλάβουμε τον συγκεκριμένο ηθοποιό στην ομάδα των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου τη φετινή χρονιά.

Η Καλλιτεχνική Διεύθυνση βρίσκεται σε συνεννόηση με τον παραγωγό και τον σκηνοθέτη της παράστασης για την εξασφάλιση νέας συμφωνίας για το φετινό πρόγραμμα, με το ίδιο ή με άλλο έργο, με γνώμονα τη διασφάλιση των υπόλοιπων μελών του θιάσου.

Πρόθεσή μας δεν είναι να δράσουμε τιμωρητικά, ούτε να υποκαταστήσουμε τα δικαστήρια. Όμως, θα ήταν ανεύθυνο από πλευράς μας εάν παραβλέπαμε τις σκληρές και επώνυμες μαρτυρίες επαγγελματιών του χώρου μας για αντιδεοντολογικές πρακτικές και συμπεριφορές που κάθε άλλο παρά τιμούν την Τέχνη και τους ανθρώπους της.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο