11 Φεβ 2021

Τροποποίηση του Άρθρου 8 για την τέχνη μετά τις αντιδράσεις – Οι αλλαγές


Σε τι αλλαγές προχώρησε η κυβέρνηση στο άρθρο 8 μετά το ηχηρό «Against Art Censorship» στο νομοσχέδιο Λιβάνιου; ...
Κίνηση και ανησυχία προκλήθηκε τις τελευταίες μέρες με την δημοσίευση του νομοσχεδίου Λιβάνιου, πρώην Πέτσα, για τα ΜΜΕ. Ειδικότερα, το άρθρο 8 που, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, εισάγει μία οριοθέτηση του τρόπου καλλιτεχνικής έκφρασης μέσω οπτικοακουστικών μέσων, απαγορεύοντας την δημοσίευση υλικού στο διαδίκτυο που υπονοεί την υποκίνηση βίας και πρόκλησης τρομοκρατικού εγκλήματος. 

 

Ο καλλιτεχνικός χώρος αντιτάχθηκε στην εφαρμογή ενός «τρομονόμου» στις τέχνες, σύμφωνα με τον οποίο επιτρέπεται η επιβολή ποινών φυλάκισης στους δημιουργούς.

Σε χώρες όπως η Ισπανία και η Γερμανία καλλιτέχνες μετά τον νόμο έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με ποινές όπως η φυλάκιση. Σε σχέση με τις άλλες χώρες, μετά το κύμα αντιδράσεων από τους Έλληνες, ο υφυπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος ανακοίνωσε διευκρινήσεις που αφορούν το άρθρο. Κατά τα λεγόμενα της κυβέρνησης, αφαιρείται από το κείμενο του άρθρο η απαγόρευση του σχολιασμού που αφορά πολιτικά φρονήματα ή κάθε άλλη γνώμη.


Σύμφωνα με τον κύριο Λιβάνιο:

«Η τέχνη ως μορφή έκφρασης δεν μπορεί να υπόκειται σε κανενός είδους περιορισμό. Το άρθρο 8 του νομοσχεδίου για τα οπτικοακουστικά Μέσα, επιβάλλει στους παρόχους περιεχομένου την υποχρέωση να αποκλείουν περιεχόμενο που αφορά σε μη αποδεκτές για μία δημοκρατική κοινωνία συμπεριφορές, όπως είναι ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, ο βίαιος λόγος και η προτροπή σε τρομοκρατικές ενέργειες. Σύμφωνα με την ίδια πρόβλεψη, που αποτελεί ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας, οι διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε τέτοιες περιπτώσεις αφορούν τον πάροχο περιεχομένου και όχι τον καλλιτέχνη.

Πολλοί πάροχοι (όπως ενδεικτικά το YouTube), στο πλαίσιο των όρων λειτουργίας που έχουν θεσπίσει, έχουν τη δυνατότητα αποκλεισμού οπτικοακουστικού υλικού, αποκλειστικά σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια.


Τροποποίηση στο άρθρο 8

Επειδή, δεν θέλουμε να υπάρχει ουδεμία παρανόηση, που να οδηγεί σε ανυπόστατες καταγγελίες περί λογοκρισίας, το άρθρο 8 του νομοσχεδίου τροποποιείται ως εξής:


Άρθρο 8

Απαγόρευση υποκίνησης σε βία ή μίσος

(Άρθρο 6 της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13)

«Οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει να εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού».

Αντίστοιχη τροποποίηση θα γίνει και στο άρθρο 32».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο