2 Φεβ 2021

Δημοπρασία: Ο πίνακας του Παρθένη που έπιασε 370.680 ευρώ -Η υψηλότερη τιμή στην ελληνική αγορά τέχνης -Τα best sellers


Την υψηλότερη τιμή στην ελληνική αγορά τέχνης και ανάμεσα στις πέντε υψηλότερες παγκοσμίως «έπιασε» ο ...ζωγράφος Κωνσταντίνος Παρθένης στην πρόσφατη δημοπρασία της Vergos Auctions.

 

Θετικά μόνο μπορούν να χαρακτηριστούν τα μηνύματα για την ελληνική αγορά τέχνης, όπως προκύπτουν από τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημοπρασίας Νεοελληνικής ζωγραφικής και Φιλελληνικών αντικειμένων, που πραγματοποίησε η Vergos Auctions στις 27 Ιανουαρίου και προβλήθηκε σε ζωντανή ροή από το κανάλι της εταιρίας στο Youtube.


Το best seller της Δημοπρασίας

Πιο αναλυτικά, στην ιστορικά υψηλότερη τιμή για την ελληνική αγορά τέχνης ( 370.680 ευρω) και ανάμεσα στις 5 υψηλότερες σε παγκόσμιο επίπεδο κατοχυρώθηκε το έργο «H αποθέωση της Ομορφιάς», 1940 του δημιουργού Κωνσταντίνου Παρθένη, το οποίο προοριζόταν αρχικά για τη διακόσμηση αίθουσας του δημαρχείου της Αθήνας.


«H αποθέωση της Ομορφιάς»

Το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για το μοντέρνο «Λευκό εικονοστάσιο» του Στήβεν Αντωνάκου είχε ως αποτέλεσμα μία ακόμη πρωτιά για τον μεγαλύτερο αμιγώς ελληνικό Οίκο δημοπρασιών. Το έργο πωλήθηκε στην υψηλότερη τιμή που έχει επιτευχθεί για τον καλλιτέχνη στην πορεία του μέχρι σήμερα, αγγίζοντας τα 28.274 ευρώ (αρχική τιμή εκτίμησης € 10.000 - 15.000).


«Λευκό εικονοστάσιο» του Στήβεν Αντωνάκου

Αρκετά ακόμη έργα ξεπέρασαν τις αρχικές τιμές εκτίμησης στην ενότητα της Νεοελληνικής Ζωγραφικής, με το σύνολο των πωληθέντων λαχνών της κατηγορίας να ανέρχεται στο 75%. Ξεχωρίζουν η «Σύνθεση» του Γιάννη Γαΐτη, έργο το οποίο κατοχυρώθηκε στο ποσό των 25.704 ευρώ, τιμή υπερτριπλάσια της αρχικής (€ 6.000 - 8.000) και το έργο "Infinity Fields" από τη σειρά της Λευκάδας του Θεόδωρου Στάμου το οποίο πωλήθηκε € 28.274, με αρχική τιμή εκτίμησης € 12.000 - 16.000.


«Σύνθεση» του Γιάννη Γαΐτη

Τέλος, στην κατηγορία Ιστορικών & Φιλελληνικών αντικειμένων, το έργο Nicolacki Mitropoulos arborant l’étendart de la Croix à Sâlona, le jour de Pâques 1821 του Louis Dupre αποτέλεσε επίσης πόλο έλξης για τους συμμετέχοντες στη δημοπρασία, με την τελική τιμή να φθάνει 9.786 ευρώ ενώ η αρχική εκτίμησης κυμάνθηκε μεταξύ 1.000 - 1.500 ευρω.

le jour de Pâques 1821 του Louis Dupre

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο