1 Φεβ 2021

Τι έλεγε το 2017 ο σημερινός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης, για τη σeξουaλική παρενόχληση


Μια όχι τόσο παλιά και σίγουρα πολύ επίκαιρη συνέντευξη του Δημήτρη Λιγνάδη, καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. ...
Τον Νοέμβριο του 2017, ο νυν καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης, παραχωρεί συνέντευξη στο ένθετο Real life της εφημερίδας «Real News».

 

Σε ένα πολύ ενδιαφέρον -και πλέον πολύ επίκαιρο- κομμάτι της συνέντευξης, ο κ. Λιγνάδης αναφέρεται στις υποθέσεις σeξουaλικής παρενόχλησης του Κέβιν Σπέισι και του -καταδικασμένου πλέον βιαστή- Χάρβεϊ Γουάινστιν, που συγκλόνιζαν την περίοδο εκείνη τις ΗΠΑ και το κίνημα #MeToo βρισκόταν στο απόγειό του. 


Ακολουθεί χαρακτηριστικό απόσπασμα της συνέντευξης:

- Πώς είδες την υπόθεση µε τον Κέβιν Σπέισι που προκάλεσε τόσο πολύ θόρυβο, όταν τον κατηγόρησε ένας ηθοποιός πως τον είχε... προσεγγίσει σeξουaλικά σε νεαρή ηλικία;

«Το είδα ως... θλιβερή οπερέτα. Και από τις δύο πλευρές. Από τη μία, αυτό το αγόρι που είχε βρεθεί στο πάρτι µε τον Σπέισι πάνω του, γιατί δεν αντέδρασε τότε; Γιατί δεν βγήκε να τον καταγγείλει; Μπορεί γιατί ήταν µικρός και φοβήθηκε. Πώς βρέθηκε σε εκείνο το πάρτι; Πού ήταν οι δικοί του; Γιατί τόσα χρόνια δεν µίλησε; Γιατί τώρα; Γιατί έγινε “µόδα” να καταγγέλλουν τις όποιες σeξoυαλικές παρενοχλήσεις; Όταν µε παρενοχλήσεις, θα βγω να το φωνάξω. Θα γυρίσω τον κόσµο ανάποδα. Δεν θα το θυμηθώ χρόνια µετά -είτε πρόκειται για το αγόρι αυτό είτε για τις ηθοποιούς που παρενοχλήθηκαν από τον Γουάινστιν. Είναι άθλια η σeξoυαλική παρενόχληση, άρα οφείλεις να την καταγγείλεις την ίδια στιγμή, για να µη συμβεί σε άλλους...». 


- Η σeξoυαλική παρενόχληση παίζει πια... πρωταγωνιστικό ρόλο στην επικαιρότητα.

«Ότι τι; Ότι δεν το γνωρίζουμε πως υπάρχει σε όλες τις δουλειές; ∆εν ξέρουμε πως πολλοί προσπαθούν µέσω της όποιας εξουσίας τους να “εκβιάσουν” σeξoυαλικά υφιστάµενούς τους; Ή δεν ξέρουμε πως κάποιοι-κάποιες, προκειμένου να ανέλθουν, “προσφέρονται” σeξoυαλικά; ∆εν πάνε κάποιες µε µίνι σε συνεντεύξεις µε στελέχη για να κερδίσουν την όποια θέση; ∆εν κοιμούνται νέα κορίτσια µε εκδότες-καναλάρχες-διευθυντές τραπεζών κ.λπ. για να κερδίσουν “πόντους” στο χώρο τους; Πέφτουμε από τα σύννεφα που γίνονται αυτά; ∆εν τα γνωρίζουμε; Τα ξέρουμε καλά». 

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ρωτήσει κάποιος σήμερα τον κ. Δημήτρη Λιγνάδη αν εξακολουθεί να έχει τις ίδιες απόψεις.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο