4 Φεβ 2021

Τσαρούχας: Πάνω από 1.000 καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στο ΣΕΗ τις τελευταίες ημέρες


Ο ασκός του Αιόλου για το σκάνδαλο των σεξουαλικών παρενοχλήσεων στον χώρο του θεάτρου έχει ανοίξει για τα καλά, με το ...Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών να δέχεται τις τελευταίες ημέρες σωρεία καταγγελιών, γεγονός που το ώθησε στη συγκρότηση του Πειθαρχικού Συμβουλίου του.

 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το πρωί της Πέμπτης (4/2) ο πρόεδρος του νεοσύστατου Σώματος, Πασχάλης Τσαρούχας «υπάρχουν καθημερινά δεκάδες καταγγελίες. Το τελευταίο διάστημα έχουμε δεχτεί πάνω από 1.000. Υπάρχουν παιδιά που ζητάνε να έρθουν να μιλήσουν» ενώ σημειώσε ότι οι θύτες για τα εν λόγω περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης ή βίας καθημερινά αυξάνονται κατά 3 με 4.

Όπως ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, ο ρόλος και η λειτουργία του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΣΕΗ δεν έχουν σχέση με τη Δικαιοσύνη. «Είμαστε ένα καθαρά σωματειακό όργανο.Υπάρχει μια ποικιλία ποινών που ως επί το πλείστον είναι ηθικής φύσης. Η πιο αυστηρή ποινή είναι η ισόβια διαγραφή από το Σωματείο. Βέβαια τώρα πια μπορεί να δουλέψει κάποιος ηθοποιός. Το Πειθαρχικό λειτουργεί εντελώς αυτόνομα από τη Δικαιοσύνη, έχει να κάνει καθαρά με τις σχέσεις των μελών μεταξύ τους και με το Σωματείο. Δεν αποτελεί προηγούμενο μια απόφαση δικαστηρίου ούτε είμαστε υπόλογοι σε κάποιο δικαστήριο». «Για μένα δεν έχει σημασία πότε συμβαίνει το περιστατικό που καταγγέλλεται» τόνισε.


Οι αρμοδιότητες του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΣΕΗ

Η σύνθεση του Πειθαρχνικού Συμβουλίου του ΣΕΗ είναι η εξής: Πασχάλης Τσαρούχας (πρόεδρος), Ντίνα Αβαγιαννού (αντιπρόεδρος), Μαρία Μοσχούρη (γραμματέας), Τρύφωνας Ζάχαρης (οργανωτικός γραμματέας), Γιάννης Παναγόπουλος (αντεπιστέλλον μέλος του ΔΣ του ΣΕΗ), Λίλα Καφαντάρη, Ειρήνη Λιγάτου (μέλη).

Όσον αφορά στις αρμοδιότητές του, αυτές είναι καθαρά ενδοσωματειακές: Το Πειθαρχικό του ΣΕΗ δεν θα παραπέμπει στον εισαγγελέα κάποιο άτομο σε βάρος του οποίου έχει γίνει μια καταγγελία. Θα σχηματήσει ωστόσο φάκελο για το περιστατικό, ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη Δικαιοσύνη έαν ο καταγγελών/ούσα προβεί σε μήνυση ή αγωγή. Το έργο κοινώς του νέου Σώματος του ΣΕΗ γίνεται σε ηθική βάση.

Ως προς τις ποινές που μπορεί να επιβάλει, αυτές κυμαίνονται από απλή σύσταση μέχρι οριστική διαγραφή από το σωματείο, κάτι που σήμερα έχει αποκλειστικά συμβολικό και ηθικό βάρος. Σημειώνεται ότι εάν δεν είχε καταργηθεί η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του ηθοποιού, το Πειθαρχικό του ΣΕΗ θα μπορούσε να αποφασίσει την παύση της άδειας άσκησης ενός ηθοποιού κι αυτό θα ήταν ισοδύναμο με την οριστική παύση της εργασίας του.


Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΣΕΗ για τη σύσταση του νέου σώματος:

«Ενημερώνουμε όλους πως το Πειθαρχικό Συμβούλιο είναι ένα καταστατικά προβλεπόμενο ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟ όργανο, που αποκλειστικό στόχο έχει τη διερεύνηση και διευθέτηση ζητημάτων μόνο των μελών του Σωματείου, επί τη βάσει της αντισυναδελφικής/αντισωματειακής (αντικαταστατικής) ή όχι δράσης ή συμπεριφοράς. Δεν είναι και δεν υποκαθιστά την δικαστική ή άλλη επίσημη αρχή, καθώς εξ ορισμού και αυτονόητα ερευνά πειθαρχικά παραπτώματα και όχι ποινικά ή όποιου άλλου είδους αδικήματα. Συντελεί έτσι, αποφασιστικά, στην διαμόρφωση και την εμπέδωση συναδελφικής συνείδησης στα μέλη του Σωματείου.

Διέπεται και λειτουργεί βάσει αυστηρών κανόνων που προβλέπονται στον Εσωτερικό Κανονισμό του, που διασφαλίζουν την ψύχραιμη, μεθοδική, αντικειμενική και βάσει συγκεκριμένων προθεσμιών διερεύνηση των ζητημάτων, που δίνουν και στα δύο μέρη τον χώρο και χρόνο να ακουστούν.

Αυτά τα χαρακτηριστικά οφείλουμε όλοι μαζί και κάθε ένας ενδιαφερόμενος (για οποιοδήποτε λόγο) να τα σεβαστούμε και να αφήσουμε τα μέλη του Πειθαρχικού να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και χωρίς περιττές πιέσεις.

Παράλληλα, όπως όλο αυτό το διάστημα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΗ συνεχίζει κανονικότατα τη λειτουργία του για την πολύπλευρη προστασία των ηθοποιών για την αντιμετώπιση του τεράστιου όγκου των ζητημάτων τους (εργασιακά, εκπαιδευτικά, κλπ.) και τις τυχόν δικαιωματικές διαφορές τους με ΜΗ μέλη του Σωματείου (εργοδότες, σκηνοθέτες, παραγωγοί κλπ.), ενώ άμεσα – όπως άλλωστε είχαμε ανακοινώσει – θα δημοσιευθεί ο ακριβής τρόπος λειτουργίας και το πλαίσιο της ομάδας εργασίας νομικής και ψυχολογικής στήριξης για ζητήματα βίας και προσβολής της αξιοπρέπειας.

Τέλος, δηλώνουμε πως όλα τα όργανα του ΣΕΗ λειτουργούν προς όφελος και λογοδοτούν αποκλειστικά στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο