5 Δεκ 2020

Ελληνες και Γερμανοί μαγεύτηκαν από τις Πρέσπες και γύρισαν ένα καταπληκτικό ντοκιμαντέρ με θροΐσματα και γκάιντες [βίντεο]


Βορειοδυτικά σύνορα. Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα. Μία τριεθνής λιμναία περιοχή μοιρασμένη ανάμεσα στην ...Ελλάδα, την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Αρχίζει το 33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Δωρεάν στο διαδίκτυο -Πώς βλέπουμε ταινίες

 

Μία τοποθεσία που μάγεψε γερμανική εταιρία παραγωγής και με την βοήθεια της Ανδρονίκης Χριστάκη στη σκηνοθεσία κατέγραψαν μαγικές και απόκοσμες εικόνες.

Πρέσπες, ενας τόπος που μοιάζει με ψηφιδωτό. Με ιστορία από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο μέχρι τον μακεδονικό αγώνα, τους βαλκανικούς πολέμους, τον Α’ και Β’ παγκόσμιο πόλεμο και λίγο αργότερα τον σπαρακτικό εμφύλιο.

Με έντονη την παρουσία του Θεού, με εκκλησίες, με ασκηταριά, με εικόνες να γίνονται ένα με τους βράχους. Μία εύφορη γη που φιλοξενεί εκατοντάδες είδη πουλιών, πλούσια βλάστηση, χιλιάδες είδη φυτών κι ένας κόσμος, δραστήριος, ζωντανός και αισιόδοξος που ψάχνει και δημιουργεί το αύριο μέρα με τη μέρα.

Με ιστορία από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο μέχρι τον μακεδονικό αγώνα, με έντονη την παρουσία του Θεού, με εκκλησίες, με ασκηταριά, με εικόνες να γίνονται ένα με τους βράχους


Η κάμερα στο μοναδικό οικοσύστημα των Πρεσπών

Ενα μοναδικό οικοσύστημα με παγκόσμια αναγνώριση. Προστατευόμενο από ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις με διεθνείς, διακρατικές συνθήκες. Και τέλος, ένα τοπίο ιδιαίτερου κάλλους που φέρνει αντιμέτωπο το υδάτινο στοιχείο με τους ορεινούς όγκους που το περιβάλλουν. Όπου κι αν κοιτάξεις πράσινο και μπλε και άσπρο και καφέ και κόκκινο. Φύση και χώρα και νερό παίζουν ένα παιχνίδι χρωμάτων που συνεχίζεται αδιάκοπα όλες τις εποχές του χρόνου.

Πρέσπες, μία τριεθνής λιμναία περιοχή μοιρασμένη ανάμεσα στην Ελλάδα, την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία

Αυτές ήταν πληροφορίες, μετά ήρθε η επίσκεψη και μαζί της και η γνώση, η προσωπική επαφή και η εμπειρία. Και εκεί κάπου γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία ενός οδοιπορικού στη χώρα της Πρέσπας.


«Πρέσπα - Σταγόνες Υδάτινων κόσμων»

Το ντοκιμαντέρ «Πρέσπα - Σταγόνες Υδάτινων κόσμων», σε σκηνοθεσία της Ανδρονίκης Χριστάκη, προβάλλει τη φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής, συνδυάζοντας αφηγήσεις κατοίκων, διαδρομές σε ιστορικά μονοπάτια και μεγαλειώδεις εικόνες χριστιανικής έκφρασης και κατάνυξης. Ακολουθώντας πάντα μία κινηματογραφική λογική, καταγράφει τη σύγχρονη ζωή, τις καινοτόμες ιδέες, τις πρωτοβουλίες των τοπικών οργανώσεων και τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την παραγωγή τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών τόσο για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και για τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται τις Λίμνες.


Το ντοκιμαντέρ «Πρέσπα - Σταγόνες Υδάτινων κόσμων», σε σκηνοθεσία της Ανδρονίκης Χριστάκη, προβάλλει τη φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής, συνδυάζοντας αφηγήσεις κατοίκων και διαδρομές σε ιστορικά μονοπάτια

Το ντοκιμαντέρ για λόγους οπτικής ποιότητας και συνδυασμένων χρήσεων, παράγεται με την τεχνική 4Κ και φιλοδοξεί να προβληθεί σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και σε τηλεοπτικά κανάλια στην Ευρώπη. Η Παραγωγή είναι της Fimi Culture με έδρα τη Φραγκφούρτη στη Γερμανία. Μια ιδέα από το φιλμ στο παρακάτω βίντεο


Επιμέλεια κειμένου : Δημήτρης Καρασάββας, Ανδρονίκη Χριστάκη

Αφήγηση : Στέλλα Φυρογένη

Σκηνοθεσία : Ανδρονίκη Χριστάκη

Διεύθυνση Φωτογραφίας : Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Μοντάζ : Δημήτρης Κωνσταντίνου-Hautecoeur, Ανδρονίκη Χριστάκη

Μουσική επιμέλεια : Ανδρονίκη Χριστάκη

Εταιρία Παραγωγής : Fimi Culture / Διάρκεια: 52 λεπτά

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο