17 Δεκ 2020

Μεγάλοι Ρώσοι συγγραφείς // Τάσος Λειβαδίτης // Επανακυκλοφορεί από τον Μετρονόμο


Επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος το βιβλίο «Μεγάλοι Ρώσοι συγγραφείς... - Ντοστογέφσκι, Τολστόι, Παστερνάκ, Λέρμοντοφ. Συνοπτική απόδοση των αριστουργημάτων τους από τον Τάσο Λειβαδίτη».

 

Ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης την εποχή της χούντας, αναλαμβάνει το τρομερό εγχείρημα να συνοψίσει αριστουργήματα της ρωσικής λογοτεχνίας και να τα παρουσιάσει στο περιοδικό Φαντάζιο του οποίου ήταν συνεργάτης. Οι δημοσιεύσεις άρχισαν το 1969, με το μυθιστόρημα του Τολστόι «Άννα Καρένινα».

Όπως σημειώνει στο επίμετρο ο Θανάσης Νιάρχος που έχει επιμεληθεί και την παρούσα έκδοση:

«Η επιλογή των λέξεων, ο τρόπος που πυκνώνει την εκάστοτε ατμόσφαιρα (κοινωνική και συναισθηματική), η έγνοια ώστε η συγκίνηση που δημιουργείται να είναι, κατά κάποιον τρόπο, ισόποση με κείνη που προκαλείται όταν διαβάζει κανείς τα πρωτότυπα κείμενα, όλα αυτά κάνουν να συμπεραίνει κανείς πως τον Τάσο Λειβαδίτη τον διακατείχε το πάθος που σε κυριεύει τον χρόνο της πρωτότυπης προσωπικής δημιουργίας. Και, προπαντός, να μην απιστήσει, συνοψίζοντας και συμπυκνώνοντας, στο εσωτερικό ήθος της εποχής που υπήρξε, μαζί με τον συγγραφέα, ο συνδημιουργός του αριστουργηματικού μυθιστορήματος».

Στην έκδοση περιλαμβάνονται τα έργα: «Αδελφοί Καραμάζοφ», «Ταπεινοί και καταφρονεμένοι», «Ο σωσίας», «Ο παίκτης», «Έγκλημα και τιμωρία», του Ντοστογέφσκι, «Η Ανάσταση», «Άννα Καρένινα», «Και οι ταπεινοί αγαπούν» του Τολστόι, «Δόκτωρ Ζιβάγκο» του Παστερνάκ και «Εραστές μιας νύχτας» του Λέρμοντοφ.
Μεγάλοι Ρώσοι συγγραφείς


Ντοστογέφσκι Ι Τολστόι

Παστερνάκ Ι Λέρμοντοφ

Συνοπτική απόδοση των αριστουργημάτων τους

από τον Τάσο Λειβαδίτη

Πρόλογος: Γιάννης Μπακογιαννόπουλος

Επίμετρο: Θανάσης Θ. Νιάρχος

ISBN: 978-618-5339-56-2 / Σελίδες: 416 / Mέγεθος: 14x21εκ.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο