3 Δεκ 2020

Εστρόγκο Ναχάμα: Ο ψάλτης του Αουσβιτς -Επέζησε, διέπρεψε και έπαιξε στην ταινία «Καμπαρέ»


Γεννημένος σε μια κοσμοπολίτικη Θεσσαλονίκη, εκτοπισμένος όπως χιλιάδες άλλοι εβραίοι συμπολίτες μας στο ...κολαστήριο του Άουσβιτς, ο Εστρόγκο Ναχάμα, έγραψε τη δική του ιστορία.

 

Είναι ο Εβραίος που θα καταφέρει να βγει ζωντανός από το Άουσβιτς και να διαπρέψει ως ψάλτης στον μεταπολεμικό κόσμο.

Ο Εβραίος τραγουδιστής στο κολαστήριο του Άουσβιτς

Θύμα του ναζισμού, τραυματισμένος από αδιανόητες απώλειες, προικισμένος με ένα σπάνιο ταλέντο, αναγκάστηκε να τραγουδά για τους άνδρες των Ες Ες στο Άουσβιτς με ανταμοιβή ένα κομμάτι ψωμί πετάμενο στις λάσπες.


Ο Ναχάμα επέζησε και οδηγήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ζάξενχαουσεν κοντά στο Βερολίνο, όπου υποχρεώθηκε πάλι σε καταναγκαστική εργασία. Καθώς πλησίαζε το τέλος του πολέμου, το στρατόπεδο εκκενώθηκε στις 10 Απριλίου 1945 και οι κρατούμενοι υποχρεώθηκαν σε μία ακόμη πορεία θανάτου. Ανάμεσα στους λίγους που επέζησαν και απελευθερώθηκαν τις 5 Μαΐου του 1945 από τον Κόκκινο Στρατό ήταν και ο Εστρόγκο Ναχάμα, ο οποίος ζύγιζε μόλις 35 κιλά. Από τότε γιόρταζε αυτή την ημέρα ως την ημέρα που ξαναγεννήθηκε

Εστρόγκο Ναχάμα: Ο τραγουδιστής του Άουσβιτς, γνωριμία με την ιστορία του την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου στην Πολιτιστική Διαδικτυακή Πλατφόρμα Rembrandt and the Cat


Στο Βερολίνο ο Εστρόνγκο Ναχάμα με τη δουλειά και το ταλέντο του αναδείχθηκε σε σημαντική προσωπικότητα της εβραϊκής κοινότητας της πόλης. Έκανε συναυλίες και ηχογραφήσεις δίσκων με εβραϊκή θρησκευτική μουσική. Η ζωή του μοιάζει με σκοτεινό ορμητικό ποτάμι, για να φτάσει να γίνει ο σεβάσμιος Κάντορας της εβραϊκής κοινότητας του Δυτικού Βερολίνου, ο συγκλονιστικός ψάλτης στην ταινία «Καμπαρέ» του Μπομπ Φόσι.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο