3 Δεκ 2020

Η σπάνια φωτογραφία από την Αθήνα του '30 που δείχνει τον Κωστή Παλαμά να χαζέυει βιβλία σε μια βιτρίνα


Κάποιο πρωινό μιας χρονιάς που πιθανότατα ήταν το 1930, ο Κωστής Παλαμάς έκανε έναν περίπατο στο κέντρο της Αθήνας και ...χάζεψε για λίγο σε κάποια βιτρίνα με βιβλία.

 

Αυτό ακούγεται σαν το πλέον αναμενόμενο για έναν από τους μεγαλύτερους ποιητές της εποχής του, που μάλιστα εκείνη την εποχή είχε τελούσε και χρέη προέδρου της Ακαδημίας των Αθηνών.

Μαγεία: Αυτός είναι ο Κωστής Παλαμάς, κοιτώντας τη βιτρίνα του βιβλιοπωλείου Κάουφμαν, στα μέσα της δεκαετίας του '30.

Δημοσιεύτηκε από Εκδόσεις Διόπτρα - Dioptra Publications στις Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020

Όμως, το ξεχωριστό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι αυτή η υπόθεση αποδεικνύεται φωτογραφικά, σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο που αναρτήθηκε στο Twitter.

Οι Εκδόσεις Διόπτρα αναδημοσίευσαν την ανάρτηση της Καίτης Μουκάκου, που περιελάμβανε μια φωτογραφία του Δημήτρη Γιάγκογλου, συνοδευόμενη από τη λεζάντα «ο Κωστής Παλαμάς κοιτάζει τη βιτρίνα του βιβλιοπωλείου Κάουφμαν -Αθήνα 1930».

Στην απίστευτη φωτογραφία φαίνεται πράγματι ο ποιητής τυλιγμένος σε ένα μαύρο παλτό και φορώντας ημίψηλο καπέλο να σκύβει προς το τζάμι, ίσως διαβάζοντας κάποιον τίτλο, ενώ η επιγραφή «Κάουφμαν» διακρίνεται στα αριστερά του.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε άλλος χρήστης του Twitter σε σχόλιο, η φωτογραφία δεν μοιάζει να είναι τραβηγμένη στη Σταδίου, πλησίον της πλατείας Κοραή όπου βρισκόταν το βιβλιοπωλείο Κάουφμαν, αλλά σε κάποια στοά.


Facebook/Εκδόσεις Διόπτρα

Όπως προσθέτει σε άλλο σχόλιο, ο Χέρμαν Κάουφμαν άρχισε να πουλά γαλλικά βιβλία σε έναν πάγκο γύρω στο 1918 σε μια στοά κοντά στο παλάτι και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1930 άνοιξε ένα βιβλιοπωλείο στην ίδια στοά, ενώ το 1936 εγκαινιάστηκε το ιστορικό βιβλιοπωλείο της Σταδίου.


Επομένως, όπως σχολιάζει, η φωτογραφία πιθανότατα τραβήχτηκε μεταξύ 1930 και 1936, ενώ η τοποθεσία της στοάς παραμένει μυστήριο.

Σύμφωνα με την εκτίμηση των Εκδόσεων Διόπτρα, ο Παλαμάς βάσει χρονολογίας μπορεί να χάζευε τις νέες κυκλοφορίες όπως την ποιητική συλλογή του Σεφέρη «Στροφή», την «Υψικάμινο» του Εμπειρίκου, τον «Συνταγματάρχη Λιάπκιν» του Μ. Καραγάτση ή τη «Δασκάλα με τα χρυσά μάτια», του Στράτη Μυριβήλη. Παρ΄όλα αυτά δεν αποκλείεται να κοιτούσε και κάποιον γαλλικό τίτλο, αφού οι γαλλικές εκδόσεις ήταν η ταυτότητα του θρυλικού Κάουφμαν μέχρι και το κλείσιμό του, το 2012.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο