3 Αυγ 2020

Πανσέληνος Αυγούστου: Απόψε το ομορφότερο φεγγάρι του χρόνου -Ανοιχτοί 77 αρχαιολογικοί χώροι για να το απολαύσουμε


Aπόψε έχουμε την Πανσέληνο του Αυγούστου ή αλλιώς Φεγγάρι του Οξύρρυγχου και Φεγγάρι της Μουρούνας.

Θεωρείται ...
η μεγαλύτερη και ομορφότερη πανσέληνος του έτους, ενώ η επόμενη πέφτει στις 2 Σεπτεμβρίου.




Γιατί όμως η Πανσέληνος του Αυγούστου είναι γνωστή και ως Φεγγάρι του Οξύρρυγχου; Αυτό συμβαίνει επειδή έχει λάβει το συγκεκριμένο όνομα από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής. Για την ακρίβεια στην αρχαιότητα οι λαοί δεν χώριζαν το χρόνο σε μήνες, αλλά με βάση τις Πανσελήνους.

Παράλληλα, τα φεγγάρια ονομάζονταν ανάλογα με τις γεωργικές εργασίες ή τις δραστηριότητες που σχετίζονταν με τη συγκεκριμένη περίοδο.

Έτσι, η Πανσέληνος του Αυγούστου έλαβε το όνομα Φεγγάρι του Οξύρρυγχου, επειδή εκείνη την εποχή οι ιθαγενείς της Αμερικής ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι, που είναι γνωστό και ως Μουρούνα.


Πανσέληνος Αυγούστου με αποστάσεις

Κάθε χρόνο το υπουργείο Πολιτισμού συνηθίζει να διοργανώνει αυτή την ημέρα τις λεγόμενες εκδηλώσεις της αυγουστιάτικης πανσελήνου, προσφέροντας μαγευτικές επισκέψεις με ελεύθερη είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Όμως εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, σήμερα Δευτέρα 3 Αυγούστου, θα ανοίξουν λιγότεροι χώροι για την αυγουστιάτικη πανσέληνο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: «Για το 2020, 25 αιώνες μετά τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας επιλέχθηκαν ως θέμα της αφίσας οι Θερμοπύλες και συγκεκριμένα ο λόφος του Κολωνού στο Καλλίδρομο Όρος.​

Τη νύχτα της Δευτέρας 3 Αυγούστου 2020, με το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου, 77 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη τη χώρα θα υποδεχθούν το κοινό, με εκδηλώσεις σε 37 από αυτά ενώ ακόμη 40 θα παραμείνουν ανοιχτά για το κοινό. Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά τη νύχτα της 3ης Αυγούστου εκτός από μία και μόνο εκδήλωση στο Κάστρο Αντιρρίου που έχει προγραμματιστεί για τις 2 Αυγούστου.


Οι εκδηλώσεις και η επίσκεψη του κοινού στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν καταρτισθεί για κάθε αρχαιολογικό χώρο και μουσείο στο πλαίσιο περιορισμού διασποράς του κορoνοϊού COVID 19 και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας κατά την περίοδο πραγματοποίησής τους.

Ο απολογισμός των εκδηλώσεων του 2019 ξεπέρασε τους 60.000 επισκέπτες που κατέκλυσαν αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την επικράτεια.

Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν φέτος είναι κυρίως μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού, ποιητικές απαγγελίες, προβολή ντοκυμαντέρ, εικαστικές εκθέσεις, αστροπαρατήρηση. Οι περισσότερες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς συλλόγους.

Για μία ακόμη, δύσκολη υπό τις συνθήκες της πανδημίας χρονιάς, ευχαριστούμε τις Περιφερειακές και Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το προσωπικό τους που συνεχίζουν τον επιτυχή θεσμό της Πανσελήνου του Αυγούστου προσφέροντας στους Έλληνες πολίτες και στους ξένους επισκέπτες της χώρας».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο