5 Ιουλ 2020

Frida Kahlo: Ισπανός έμπορος τέχνης υποστηρίζει ότι βρήκε τον «χαμένο» πίνακα ζωγραφικής της (φωτό)


Ένας Ισπανός έμπορος τέχνης υποστηρίζει ότι βρήκε το επί χρόνια αγνοούμενο «Πληγωμένο Τραπέζι» της Frida Kahlo, του οποίου...
τα ίχνη χάθηκαν το 1955.
Η εν λόγω ελαιογραφία σε ξύλο θεωρείται ίσως το κορυφαίο της έργο. Η ίδια τη δώρισε στην πρώην Σοβιετική Ένωση και τελευταία φορά εθεάθη σε έκθεση στη Βαρσοβία το 1955. Τα ίχνη της χάθηκαν κατά την επιστροφή της προς τη Μόσχα με αποτέλεσμα έκτοτε να διενεργούνται διεθνείς έρευνες για τον εντοπισμό.

Τώρα όμως, ο έμπορος Cristian López ισχυρίζεται ότι ο πίνακας βρίσκεται σε μια αποθήκη στο Λονδίνο και διατίθεται προς πώλησε σε οποιονδήποτε προσφέρει περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ. Οι εμπειρογνώμονες βέβαια, θεωρούν πως δεν πρόκειται για το πρωτότυπο. Συγκεκριμένα όπως μεταδίδει το Associated Press, η ιστορικός τέχνης Helga Prignitz-Poda επισημαίνει ότι υπάρχουν «σαφείς διαφορές» μεταξύ του έργου που πρόκειται να πωληθεί και των φωτογραφιών του πρωτότυπου.

Από την πλευρά του ο Lopez, ο οποίος δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στους καλλιτεχνικούς κύκλους, τονίζει ότι εν τέλει «μόνο ο χρόνος μας δίνει την αλήθεια» και προκαλεί όποιον έχει την οικονομική δυνατότητα να τον αγοράσει, να ερευνήσει a priori την αυθεντικότητά του με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο