3 Ιουν 2020

Christo: Το πακετάρισμα της Αψίδας του Θριάμβου θα γίνει -Παρά τον θάνατο του εικαστικού που το εμπνεύστηκε


Το «πακετάρισμα» της Αψίδας του Θριάμβου, το καλλιτεχνικό σχέδιο του γνωστού εικαστικού Κρίστο, θα πραγματοποιηθεί παρά τον θάνατό του.

Σύμφωνα με...
τις ανακοινώσεις του Εθνικού Κέντρου Μνημείων (CMN) και όπως διαβεβαίωσε το ίδρυμα και οι υπεύθυνοι για την υλοποίησή του, το έργο του Κρίστο περιλαμβάνεται ακόμη μεταξύ των εκθέσεων του CMN.Το σχέδιο «συνεχίζεται σύμφωνα με τις επιθυμίες του καλλιτέχνη», ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο στο Κέντρο, το οποίο διαχειρίζεται το μνημείο αυτό, που συγκαταλέγεται σε αυτά με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη Γαλλία.

Εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, το «πακετάρισμα» της Αψίδας του Θριάμβου είχε αναβληθεί για το διάστημα 18 Σεπτεμβρίου -3 Οκτωβρίου 2021, ακριβώς έναν χρόνο μετά τις αρχικές ημερομηνίες του σχεδιασμού για το έργο του Κρίστο.


Η ανάρτηση στο Twitter για τον θάνατο του Κρίστο

Ο πρόεδρος του CMN Φιλίπ Μπελαβάλ έγραψε στο Twitter μετά το θάνατο του εικαστικού καλλιτέχνη βουλγαρικής καταγωγής, Κρίτο: «Βεβαίως κι έχουμε μέσα στην καρδιά μας την υλοποίηση του έργο αυτού για να επιστρέψουμε σε αυτόν τον καλλιτέχνη λίγη από την τεράστια αγάπη που ο ίδιος προσέφερε στο Παρίσι».

Το Κέντρο Πομπιντού, το οποίο είχε στενή επαφή με τον καλλιτέχνη και το περιβάλλον του από τα προεόρτια της υλοποίησης αυτού του έργου, διαβεβαιώνει με τη σειρά του πως το «πακετάρισμα» «θα πραγματωθεί το φθινόπωρο του 2021».


Η πακεταρισμένη Αψίδα του θριάμβου του Κρίστο

«Το έργο παραμένει για τον Σεπτέμβριο του 2021: η εγκατάστασή του θα ξεκινήσει στις 15 Ιουλίου 2021 και η αποσυναρμολόγησή του θα ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου 2021», δήλωσε η Λορ Μαρτέν, πρόεδρος του έργου «Αψίδα του Θριάμβου πακεταρισμένη», για την υλοποίηση του οποίου ένας από τους διευθύνοντες είναι και ο ανιψιός του Κρίστο, ο Βλαντίμιρ Γιαβάτσεφ, όπως τόνισε η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με την ίδια, «ήταν η επιθυμία που είχε εκφράσει ο Κρίστο ακόμη και πριν τον θάνατο της συζύγου του Ζαν-Κλοντ το 2019, να υλοποιηθεί το έργο ακόμη κι αν έμελλε αυτό να γίνει μετά τον θάνατο και των δύο. Επιπλέον η εκτέλεση του έργου επιβεβαιώθηκε κι από την ίδια την γαλλική προεδρία στο Μέγαρο των Ηλυσίων», τόνισε ο Μπελαβάλ.


Βίντεο: Ο διάσημος εικαστικός Κρίσο

Διάσημος για τις γιγαντιαίες του εγκαταστάσεις, στις οποίες περιλαμβανόταν και το «πακετάρισμα» της διάσημης γέφυρας Πον-Νεφ στο Παρίσι και του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο, ο Κρίστο έφυγε από τη ζωή στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 84 ετών.Σχεδιασμένη ως προπομπός της υλοποίησης του μεγαλόπνοου αυτού έργου, η έκθεση "Christo and Jeanne-Claude, Paris!" που επρόκειτο να εγκαινιασθεί στο Κέντρο Πομπιντού στις 16 Μαρτίου, όταν δηλαδή είχε αρχίσει ήδη το lockdown, θα ανοίξει για το κοινό την 1η Ιουλίου, ταυτόχρονα με όλους τους χώρους του Εθνικού Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης. Αφιέρωμα στον Κρίστο θα οργανώσει επίσης και το Κέντρο Πομπιντού.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο