22 Ιουν 2020

Εθνικό Θέατρο: Η Βίκυ Σταυροπούλου «Λυσιστράτη» στην Επίδαυρο -Οι πρώτες φωτογραφίες [εικόνες]


Με Λυσιστράτη και πρωταγωνίστρια την Βίκη Σταυροπούλου κατεβαίνει το Εθνικό Θέατρο αυτό το καλοκαίρι στην Επίδαυρο. ...
Το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει στην Επίδαυρο δύο παραστάσεις, τους «Πέρσες» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη και τη «Λυσιστράτη» σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιώπουλου. 




Οι πρόβες για τη Λυσιστράτη είναι εντατικές με όλα τα μέτρα ασφάλειας για τους ηθοποιούς, ενω πραγματοποιήθηκε και η πρώτη φωτογράφιση για την παράσταση του Εθνικού που θα κάνει πρεμιέρα στην Επίδαυρο στις 31 Ιουλίου. Επικεφαλής του θιάσου η Βίκυ Σταυροπούλου και μαζί της άξιοι πρωταγωνιστές του θεάτρου, Βίκυ Βολιώτη, Στεφανία Γουλιώτη, Νίκος Ψαρράς.


Λυσιστράτη η Βικη Σταυροπούλου αυτο το καλοκαίρι στην Επίδαυρο

Η Λυσιστράτη γράφτηκε το 411 π.Χ. Μια χρονιά που η πόλη–κράτος της Αθήνας βρίσκεται στη δυσκολότερη καμπή της εν μέσω Πελοποννησιακού Πολέμου. Η Σικελική εκστρατεία έχει καταλήξει σε πανωλεθρία και ο Αλκιβιάδης έχει αυτομολήσει στην πλευρά των Σπαρτιατών, οι οποίοι οχυρωμένοι στη Δεκέλεια επιτίθενται με σφοδρότητα στους Αθηναίους. Εντός των τειχών η κατάσταση είναι εξίσου ζοφερή καθώς οι πολιτικοί τριγμοί οδηγούν σε αποδυνάμωση την Εκκλησία του Δήμου, και οι ολιγαρχικοί κάνουν έντονη την παρουσία τους.


Νίκος Ψαρράς, Βικυ Σταυροπούλου

Ο Αριστοφάνης παρουσιάζει τη Λυσιστράτη στα Λήναια του 411 π.Χ., μεταφέροντας τη γυναίκα, από τον «Οίκο» στο «Δήμο» όπως θα κάνει αργότερα και στις Εκκλησιάζουσες, και προσφέροντάς της τη δυνατότητα πολιτικής δράσης για όσα αφορούν στο σπίτι αλλά και στην πόλη της.

Η Λυσιστράτη, που μπορεί να «λύσει στρατούς», σίγουρα μπορεί να φτιάξει τη δική της «ουτοπία». Και κάπως έτσι ο Αριστοφάνης μέσω της κωμωδίας του κλείνει το μάτι στην πολιτική, προτείνοντας μια λύση που βρίσκεται «έξω από τα καθιερωμένα».

Στεφανία Γουλιώτη, Βικυ Σταυροπούλου


Τι θα παρουσιάσει το Εθνικό στην Επίδαυρο

Είκοσι χρόνια μετά την έναρξη του πελοποννησιακού πολέμου, η Αθήνα και η Σπάρτη συνεχίζουν έναν πόλεμο που φαίνεται να μην έχει τέλος. Οι ανθρώπινες απώλειες και οι καταστροφές συνεχίζονται αμείωτες και από τις δύο πλευρές, ενώ κάθε προσπάθεια ειρήνης έχει αποτύχει. Η Αθηναία Λυσιστράτη όμως δεν απελπίζεται και προτείνει ένα ανορθόδοξο σχέδιο για την παύση των εχθροπραξιών.

Μαζί με την Λαμπιτώ, την επικεφαλής των γυναικών από τη Σπάρτη, κηρύσσουν πάνδημη και αυστηρή σεξουαλική αποχή των γυναικών, με στόχο να οδηγήσουν τους άντρες και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών σε συνθηκολόγηση και σύναψη ειρήνης.

Η Λυσιστράτη ενισχύει το σχέδιο της εμποδίζοντας την πρόσβαση των ανδρών στο δημόσιο ταμείο, που φυλάσσεται στην Ακρόπολη, εγκαθιστώντας εκεί μια ομάδα φρούρησης από ηλικιωμένες γυναίκες.

Παρά τις ποικίλες κωμικές αντιδράσεις τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών το ειρηνευτικό σχέδιο φαίνεται να αποδίδει καρπούς και η στρατηγική της Λυσιστράτης αποδεικνύεται αποτελεσματική.

Η ειρήνη δεν θα αργήσει να κάνει την εμφάνισή της με τη μορφή μιας νέας και όμορφης γυναίκας, της Συμφιλίωσης, που θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα των εορτασμών μέσα στην Ακρόπολη.

Νίκος Ψαρράς, Αγορίτσα Οικονόμου

Μετάφραση: Σωτήρης Κακίσης / Σκηνοθεσία: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος /Σκηνικά/Κοστούμια: Άγγελος Μέντης /Μουσική: Κατερίνα Πολέμη/Κίνηση: Αμάλια Μπένετ /Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος /Βοηθός Σκηνοθέτη: Αναστασία Στυλιανίδη

Διανομή (αλφαβητικά): Πάρης Αλεξανδρόπουλος, Μάνος Βαβαδάκης, Βίκυ Βολιώτη, Στεφανία Γουλιώτη, Βαγγέλης Δαούσης, Δάφνη Δαυίδ, Στέλιος Ιακωβίδης, Γιάννης Κότσιφας, Νεφέλη Μαϊστράλη, Γιώργος Ματζιάρης, Ελπίδα Νικολάου, Αγορίτσα Οικονόμου, Ελευθερία Πάγκαλου, Βασίλης Παπαδημητρίου, Κατερίνα Πατσιάνη, Βίκυ Σταυροπούλου, Αναστασία Σφενδυλάκη, Νίκος Ψαρράς.


O Oδυσσέας Παπασπηλιώπουλος καθοδηγεί τους ηθοποιούς του

«Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου

31 Ιουλίου & 1 – 2 Αυγούστου, 21:00 | Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου 

Δειτε το πρόγραμμα της Επιδαύρου ΕΔΩ.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο