παρασκηνια

Δελτία τύπου, ανακοινώσεις, ενημέρωση για την δουλειά σου;
Στείλε μας εδώ: info@paraskinia.com

Μας Αρέσουν και Προτείνουμε

25 Μαΐ 2020

Mory Kante: Πέθανε ο Αφρικανός μουσικός του «Υeke Yeke» Μία από τις αξέχαστες επιτυχίες του ήταν και το ντουέτο του με τη Neneh Cherry


Ο μουσικός Mory Kante, δημιουργός του «Υeke Yeke» έφυγε από τη ζωή σε ηλικία ...
70 ετών. Ο Kante νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα σε νοσοκομείο της Κονακρί, πρωτεύουσας της Γουινέας απ' όπου καταγόταν.

Ο γιος του επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι ο Kante άφησε την τελευταία του πνοή καταβεβλημένος από τη μάχη με χρόνιες ασθένειες.




Γεννήθηκε κοντά στο Κισιντούγκου της Γουινέας στις 29 Μαρτίου του 1950. Σε ηλικία 7 ετών πήγε στο Μαλί, όπου έμαθε να παίζει κόρα. Το 1971 έγινε μέλος του συγκροτήματος Rail Band, στο οποίο τραγουδούσε ο Σαλίφ Κέιτα. Ο Κέιτα έφυγε από το συγκρότημα το 1973, αφήνοντας τον Καντέ για τραγουδιστή.

O Mory Kante έγινε παγκοσμίως γνωστός στα τέλη της δεκαετίας του '80, χάρη στο τραγούδι «Yeke Yeke». Μία δημιουργία που έφτασε στην κορυφή των ευρωπαϊκών chart, ενώ ο δίσκος που το φιλοξένησε βρισκόταν επί σειρά ετών στην κορυφή των άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην αφρικανική ήπειρο.


Δισκογραφία

Courougnegne (1981)

N'Diarabi (1982)

A Paris (1984)

10 Cola Nuts (1986)

Akwaba Beach (1987) (#1 SUI; #13 GER; #43 SWE)

Touma (1990)

Nongo Village (1993)

Tatebola (1996)

Tamala – Le Voyageur (2001)

Best Of (2002)

Sabou (2004)

La Guinéenne (2012)

N'diarabi (2017)

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο