26 Μαΐ 2020

Καταιγίδα δράσεων με κορυφαία ονόματα σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία ανακοίνωσε η Λίνα Μενδώνη -Εναρξη στις 18 Ιουλίου


Εναν νέο θεσμό για τον Πολιτισμό με αφορμή την πανδημία ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού

Από τις 18 Ιουλίου...
ο Πολιτισμός επιστρέφει δυναμικά στην Ελλάδα με έναν νέο θεσμό που ήρθε εσπευσμένα λόγω πανδημίας αλλά θα μείνει για πάντα, το «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» όπως ανακοίνωσε η Λίνα Μενδώνη.




Εχοντας πλάι της τον γενικό γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, τον γενικό γραμματέα Γιώργο Διδασκάλου και την Αννα Παναγιωταρέα και σε συνδέσεις τους καλλιτεχνικούς διευθυντές των εποπτευόμενων φορέων πολιτισμού με εξαίρεση την Κατερίνα Ευαγγελάτου (η οποία θα παρουσιάσει ξεχωριστά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ με συγκεκριμένες ημερομηνίες), η Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε τις πολυαναμενόμενες δράσεις Πολιτισμού για το καλοκαίρι της πανδημίας. Τόνισε ότι το 91% των ανθρώπων που θα εργαστούν για αυτές θα προέρχονται από την ελεύθερη αγορά που έχει πληγεί με πρωτοφανή δριμύτητα - 750 καλλιτέχνες, 500 εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων. Η πρεμιέρα του νέου θεσμού με τίτλο «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» θα γίνει από την Εθνική Λυρική Σκηνή στη Ρωμαϊκή Αγορά στις 18 Ιουλίου. Θα συνεχιστούν ως το τέλος Σεπτεμβρίου και θα είναι συνολικά 55 παραγωγές, σε 261 παρουσιάσεις, σε 111 αρχαιολογικούς χώρους και 38 περιφερειακές ενότητες.

Η παρουσίαση συνεχίζεται με τις δράσεις που θα δούμε αναλυτικά, με τη συμμετοχή και του ΕΜΣΤ που θα κάνει παρεμβάσεις εικαστικές σε αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας. Η πρεμιέρα της Λυρικής θα φέρει στην Ελλάδα την συγκλονιστική διεθνούς φήμης Γεωργιανή μεσόφωνο Ανίτα Ρατσβελισβίλι. Σημειώνουμε ότι όλες οι δράσεις είναι δωρεάν, οι θεατές θα πληρώνουν μόνο το εισιτήριο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο ή τα μουσεία. To κόστος των δράσεων ανέρχεται περίπου στα 2 εκατομμύρια ευρώ (θα καθοριστεί ουσιαστικά κατά την εκτέλεση των δράσεων) και προέρχεται από το πακέτο των αναπτυξιακών μέτρων που είχε ανακοινώσει αρχές Απριλίου το Υπουργείο Πολιτισμού, χρήματα που άντλησε από τον τακτικό του προϋπολογισμό και ουσιαστικά άλλαξαν χρήση λόγω της ανάγκης της πανδημίας. Οι εποπτευόμενοι φορείς δεν θα επιβαρυνθούν οικονομικά για αυτές τις δράσεις από τον ισχύοντα προϋπολογισμό τους.

Εχει ενδιαφέρον ότι ο νέος θεσμός «Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» θα καθιερωθεί. Μάλιστα από 1η Οκτώβρη ως και τέλος Νοεμβρίου θα ανοίξει μια ειδική πλατφόρμα για την υποβολή σχετικών προτάσεων τις οποίες θα κρίνει μια επταμελής επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν καλλιτεχνικοί διευθυντές εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού. Ο Οργανισμός Πολιτισμού ΝΕΟΝ, που με δική του χορηγία, παρουσιάζει το έργο του γλύπτη Ρίτσαρντ Λονγκ, σε επιμέλεια Ελίνας Κοντούρη, στο ιερό του Διονύσου Ελευθερέως, στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης. Η συγκεκριμένη εικαστική εγκατάσταση επιχειρεί να μιμηθεί την εμπειρία της φύσης.

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση των Δράσεων Πολιτισμού


Εκπλήξεις και νέες προκλήσεις για το Εθνικό Θέατρο

Το Εθνικό Θέατρο, παράλληλα με τις παραστάσεις Πέρσες και Λυσιστράτη που θα παρουσιάσει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου προγραμματίζει τρεις δράσεις που πατάνε σε νέα πεδία για το ελληνικό θέατρο και παρουσιάζουν υψηλές προκλήσεις. Οπως ανακοίνωσε ο Δημήτρης Λιγνάδης θα παρουσιαστεί στα αγγλικά το «Αμάρτημα της Μητρός μου» του Γεώργιου Βιζυηνού (σκηνοθεσία

σε σκηνοθεσία Δανάης Ρούσου και Ρένας Κυπριώτη, Νατάσα Τριανταφύλλη), μια δράση που ονομάζεται «Αθηναίων Πολιτεία» και περιλαμβάνει κείμενα που δείχνουν πώς οδηγηθήκαμε στη Δημοκρατία μέχρι και τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή (κείμενα Θουκυδίδη, Πλουτάρχου κ.α.. σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Βασίλη Παπαβασιλείου ). Η τρίτη δράση που πατά σε παρθένα εδάφη, αφορά κείμενα ξένων περιηγητών σε σκηνοθεσία Νατάσας Τριανταφύλλη. Ολες οι δράσεις του Εθνικού Θεάτρου στο πλαίσιο του νέου θεσμού θα γίνουν με φυσικό φωτισμό και φυσική ακουστική. Μια εμπειρία μέθεξης όπως προδιαγράφεται. Την προσεχή Πέμπτη ο Δημήτρης Λιγνάδης θα κάνει ειδική συνάντηση για να ενημερώσει εκτενώς για τις δράσεις, τις παραστάσεις της Επιδαύρου και τις προκλήσεις του Εθνικού Θεάτρου εν μέσω πανδημίας.


Σαρωτική σε δράσεις και χώρους η Λυρική

H Eθνική Λυρική Σκηνή κατεβαίνει με πλήθος δράσεων και γεωγραφική κάλυψη σημαντική. Οπως δήλωσε ο Γιώργος Κουμεντάκης, θα γίνουν τέσσερα ρεσιτάλ αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη σε 12 αρχαιολογικούς χώρους, ενώ στις 29 Ιουλίου που είναι τα γενέθλιά του θα γίνει μια μεγάλη συναυλία στο Θησείο. Ετσι, σβήνουν και οι φωνές που εδώ και καιρό ακούγονταν ότι η Εθνική Λυρική Σκηνή δεν τιμά όπως του αρμόζει τον Μίκη Θεοδωράκη, αφού αυτή τη στιγμή της πανδημίας γίνεται το έργο του αυτό που θα ηχήσει σε τόσους διαφορετικούς εμβληματικούς χώρους. Επίσης θα γίνει ένα μικρό αφιέρωμα στην οπερέτα και στον Θεόφραστο Σακελλαρίδη που κλείνουν 70 χρόνια από τον θάνατό του, με την παρουσίαση του «Χαλιμά» και του «Θέλω να δω τον πάπα. Ο σπουδαίος διεθνής μας Δημήτρης Πλατανιάς θα δώσει ένα ρεσιτάλ στην Καλαμάτα (ο Πλατανιάς ετοιμάζει και άλλες εκπλήξεις σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), ενώ πρωταγωνιστές της Λυρικής θα τραγουδήσουν σε γκαλά με όπερες από αρχαιόθεμα έργα του λυρικού ρεπερτορίου με τη συμμετοχή των χορωδιών της Λυρικής.

Η θρυλική μεσόφωνος Ανίτα Ρατσβελισβίλι επιστρέφει στην Ελλάδα μετά το καλοκαίρι του 2018 που την είδαμε στο Ηρώδειο ως Κάρμεν

Η έκπληξη είναι ότι η Ρένη Πιττακή θα διαβάσει το «Ημερολόγιο Αθέατου Εγκλεισμού» που έγραψε ο Γιώργος Βέλτσος εν μέσω πανδημίας. Πρόκειται για μια ποιητική συλλογή που θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Περισπωμένη και αποτελεί ένα πυκνό κείμενο που διαπερνά όσα ζήσαμε, ενώ αναδεύονται πίσω από τις λέξεις αξίες και διαπιστώσεις που ξεπερνούν την ίδια την πανδημία. Επίσης η Λυρική σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας θα προβάλλει στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και στο Τατόι την αποκατεστημένη ταινία (με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος) «Απάχηδες των Αθηνών» του Δημήτρη Γαζιάδη, στο Ολύμπιον το Λύκειο Ελληνίδων θα παρουσιάσει ζευγάρια χορευτών με παραδοσιακές φορεσιές. Δύο δράσεις θα γίνουν με το Θέατρο Τέχνης και 3 παραγωγές (15 παραστάσεις) με το Ιδρυμα Κακογιάννης.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει το ορμητικό, σαρωτικό Μπαλέτο της Λυρικής που θα χορέψει σε αρχαιολογικούς χώρους. Κωνσταντίνος Ρήγος, Γιώργος Κοτσιφάκης, Ιωάννα Πορτόλου και Γιάννης Νικολαϊδης, Χρήστος Παπαδόπουλος χορογραφούν για αυτό το μοναδικής αισθητικής θέαμα.

Η παραδοσιακή μουσική έχει γνωρίσει τα τελευταία χρόνια τεράστια άνθηση, μέσα από την ευφάνταστη, γεμάτη γνώση και αγάπη, προσέγγιση νέων καλλιτεχνών και ομάδων που δίνουν στο υλικό της παράδοσης μια νέα ζωή. Τέσσερα συγκροτήματα θα παρουσιάσουν στους αρχαιολογικούς χώρους τα αποτελέσματα της έρευνας και της σκληρής δουλειάς τους. Η καταξιωμένη ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη, θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα με δύο διαφορετικά μουσικά προγράμματα. Το πρώτο μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στον χρόνο από την Σμύρνη στον Πειραιά, ενώ το δεύτερο περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στη θάλασσα και στην ξενιτιά. Το γυναικείο φωνητικό σύνολο Chórεs που δημιούργησε και διευθύνει η Μαρίνα Σάττι θα παρουσιάσει ένα ευρύ μουσικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει και τα Οκτώ δωδεκανησιακά τραγούδια του Γιάννη Κωνσταντινίδη. Το συγκρότημα Encardia μας ξεναγεί στην πλούσια παράδοση των ελληνόφωνων της Κάτω Ιταλίας, ενώ το μουσικό σύνολο Χρυσέα Φόρμιγξ του συνθέτη και μελετητή Νίκου Ξανθούλη στην αρχαία ελληνική μουσική, σε διάλογο με χορογραφίες της Μαριάνας Καβαλιεράτου.

///////////////////////////////////

Το Μέγαρο Μουσικής συναντά ποιητές μας

Σημαντική είναι η συμβολή του Μεγάρου Μουσικής με τη νέα του καλλιτεχνική διεύθυνση και το ΔΣ του να δίνουν για πρώτη φορά ουσιαστικά το στίγμα τους εν μέσω πανδημίας, μάλιστα. Θα παρουσιάσει το Μέγαρο συνολικά 20 συναυλίες όπως δήλωσε ο Γιάννης Βακαρέλλης. Το ανδρικό φωνητικό σύνολο ΜεῙΖοΝ που έχει δημιουργήσει ο κορυφαίος μας βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς θα τραγουδήσει στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης, στο Σούνιο και στην Καστροπολιτεία του Μυστρά ακαπέλα πολυφωνικά έργα του 20ου και 21ου αιώνα. Η Καμεράτα σε σύμπραξη με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη θα παρουσιάσει τη Μήδεια του Georg Benda, στο Θέατρο των Δελφών και στο Σούνιο. Το TrioElGreco αποτελείται από τον Φαίδωνα Μηλιάδη (βιολί), Αλέξη Καραϊσκάκη-Νάστο (τσέλο) και Θοδωρή Ιωσηφίδη (πιάνο) κι είναι ένα από τα πιο δυναμικά σχήματα μουσικής δωματίου της χώρας με ενεργή παρουσία εντός κι εκτός Ελλάδας, θα πραγματοποιήσει συναυλίες στο Παλαμήδι του Ναυπλίου, στο Κάστρο Πλαταμώνα και στη Μονή Δαφνίου.

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος πιανίστας και συνθέτης Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης κι η ανερχόμενη τραγουδίστρια Δήμητρα Σελεμίδου θα παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στα τραγούδια του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Κώστα Γιαννίδη. Ενώ στο δεύτερο μέρος της συναυλίας ο Γιώργος Εμμ. Λαζαρίδης θα ερμηνεύσει το γνωστό έργο του Modest Mussorgsky «Εικόνες από μια Έκθεση». Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στο Ωδείο του Δίου, στην Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης και το Κάστρο του Πλαταμώνα. Ο Στέφανος Κορκολής (πιάνο) με τη Σοφία Μανουσάκη (φωνή) και τους Κωστή Πυρένη (κιθάρα) και Βασίλη Δεφίγγο (σαξόφωνο, φλάουτο) θα παρουσιάσουν μελοποιημένα έργα των κορυφαίων ποιητών μας Κ. Καβάφη, Γ. Σεφέρη & Οδ. Ελύτη σε δύο μαγικές βραδιές στο Κάστρο της Άρτας και στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών.

Το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας και το Κάστρο της Κυλλήνης θα φιλοξενήσουν τον Μανώλη Μητσιά και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη σ’ ένα διπλό ρόλο ερμηνεύτριας κι αφηγήτριας των σημαντικότερων ποιητών μας. Η σκηνική καντάτα του Περικλή Κούκου το “Ημερολόγιο για περαστικούς στα τέλη του αιώνα” σε κείμενα του Χριστόφορου Χριστοφή θα παρουσιαστεί σε νέα σκηνική απόδοση Ρωμαϊκή Αγορά και στην Μονή Δαφνίου. Στον υποβλητικό χώρο της Μονής Δαφνίου και στο Τεχνολογικό Πάρκο του Λαυρίου θα γίνουν παραστάσεις νέων καλλιτεχνών όπως ο Σταύρος Σιόλας (φωνή), Λουκάς Θάνος (πιάνο) στο έργο “Χρόνος Ερωτικός”, ενώ οι Κρητικοί Νίκος & Γιώργος Στρατάκης, πλαισιωμένοι από 5μελές μουσικό σχήμα, θα παρουσιάσουν το έργο “Κόρη Αδάμαστη” σε μουσική Λουκά Θάνου και ποίηση Πάνου Δημητρόπουλου. Τέλος, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα παρουσιάσει έργα των Ν. Σκαλκώτα, Μότσαρτ κ.α. στον χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης.


Το ΜOMus ενεργοποιεί αρχαιολογικούς χώρους

Οπως ανακοίνωσε η Συραγώ Τσιάρα, παραφράζοντας το γνωστό βιβλίο του David Lowenthal (The Past is a Foreign Country) και λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες αναθεωρήσεις στις μεθόδους «επίσκεψης» του παρελθόντος, η πρόταση του MOMus στοχεύει στην ενεργοποίηση των αρχαιολογικών χώρων μέσα από ένα πρόγραμμα προβολών βίντεο έργων σύγχρονης τέχνης από τις συλλογές και τις εκθέσεις του MOMus και παράλληλη διεξαγωγή δημόσιων συζητήσεων με άξονα τα ζητήματα που θέτουν ίδια τα έργα τέχνης.

Προγραμματίζεται ένας κύκλος τεσσάρων δράσεων στις 23 και 30 Ιουλίου, 6 Αυγούστου και 3 Σεπτεμβρίου στην Κρυπτή Στοά της Ρωμαϊκής Αγοράς (Cryptoporticus) και στο Επταπύργιο. Θα πραγματοποιηθούν μετά τη λήξη του κανονικού ωραρίου λειτουργίας των χώρων για τους επισκέπτες,

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο