4 Μαρ 2020

Θεσσαλονίκη: «Θύμα» του κορωνοϊού ο πολιτισμός


Αναβάλλονται Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Επιστημονικό αρχαιολογικό συνέδριο και βιβλιοπαρουσιάσεις, ενώ ακυρώνεται...
εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΚΟΘ

Της Λεμονιάς Βασβάνη




«Θύμα» του κορωνοϊού και ο πολιτισμός. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για πρώτη φορά στην ιστορία του ανέβαλλε την φετινή του διοργάνωση που θα ξεκινούσε στις 5 Μάρτη, για αργότερα, ενδεχομένως προς τα τέλη Μάη με αρχές Ιούνη.

Σε ακύρωση όλων των προγραμματισμένων παραστάσεων του εκπαιδευτικού της προγράμματος ‘Το Παλιόπαιδο’, λόγω μαζικών ακυρώσεων των κρατήσεων από σχολεία προχώρησε η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Αναβλήθηκε και το 33ο Αρχαιολογικό Συνέδριο με τίτλο «Το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη το 2019», ενώ παράλληλα αναβλήθηκαν και παρουσιάσεις βιβλίων και ενός ακόμη συνεδρίου στην Καλαμαριά.

Στην ανακοίνωσή του που δόθηκε την Καθαρά Δευτέρα στη δημοσιότητα το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αναφέρει σχετικά με την απόφασή του περί αναβολής της φετινής διοργάνωσης: «Ύστερα από την τελευταία ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με την οποία αναβάθμισε την εκτίμησή του για την εξάπλωση του κορωνοϊού, και με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η διοίκηση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με αίσθημα ευθύνης, αποφάσισε να αναβάλει τη διεξαγωγή του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Η ασφάλεια των εργαζομένων, των θεατών, των κατοίκων της πόλης της Θεσσαλονίκης και των προσκεκλημένων του φεστιβάλ από την Ελλάδα και το εξωτερικό αποτελούν προτεραιότητά μας.

Εξετάζουμε την προοπτική διεξαγωγής του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για το τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου και θα επανέλθουμε το συντομότερο δυνατό με περισσότερες πληροφορίες.

Ωστόσο, ένα σημαντικό μέρος των δράσεων της Αγοράς, του αναπτυξιακού τμήματος του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους διαπιστευμένους επαγγελματίες από όλο τον κόσμο να δουν και να αξιολογήσουν τα ελληνικά ντοκιμαντέρ προκειμένου να τα συμπεριλάβουν στα μελλοντικά τους χρηματοδοτικά και φεστιβαλικά προγράμματα.

Επιπλέον, η δράση Docs in Progress (Ντοκιμαντέρ σε εξέλιξη), θα πραγματοποιηθεί online και έτσι η βράβευση και απόδοση των χρηματικών επάθλων θα ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις.

Ευχαριστούμε όλους τους συνεργάτες μας οι οποίοι συμμετείχαν στην προετοιμασία της διοργάνωσης και στηρίζουν τις αποφάσεις μας».

Αργότερα θα γίνει η Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη


Αναβάλλεται και το 33ο Αρχαιολογικό Συνέδριο με τίτλο «Το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη το 2019», που είχε προγραμματιστεί στη Θεσσαλονίκη για τις 5-6 Μαρτίου 2020. Για την αποφυγή συνωστισμού μεγάλου αριθμού ατόμων σε έναν χώρο, οι διοργανωτές αποφάσισαν την αναβολή της συνάντησης και αναζητούν διαθέσιμο χώρο για τους επόμενους μήνες. Σημειώνεται πως νέα πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής του στο τέλος Μαῒου ή στις αρχές Ιουνίου 2020.


Ακυρώνεται «Το παλιόπαιδο» και οι εκδηλώσεις στον Αλέξανδρο



Την αναγκαστική ακύρωση όλων των προγραμματισμένων παραστάσεων του εκπαιδευτικού προγράμματος της Κ.Ο.Θ. ‘Το Παλιόπαιδο’, λόγω μαζικών ακυρώσεων των κρατήσεων από σχολεία, ανακοίνωσε την Τρίτη η Κρατική Ορχήστρα.

Άμεσα θα επιστραφούν τα χρήματα στους μαθητές των υπόλοιπων σχολείων που έχουν κλείσει θέσεις, αλλά και στο κοινό που έχει αγοράσει εισιτήριο για τις οικογενειακές παραστάσεις του Σαββατοκύριακου.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο και θα υπάρξουν σύντομα σχετικές ανακοινώσεις.

Μέχρι και σήμερα Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020 ακυρώνονται για προληπτικούς λόγους οι εκδηλώσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος».


Αναβολές εκδηλώσεων

-Η προγραμματισμένη παρουσίαση του βιβλίου «ANGELS, ELEPHANTS AND ANTS» του Τζέκη Φλωρεντίν που θα γίνονταν απόψε ώρα 19.00 αναβάλλεται. Θα υπάρξει ανακοίνωση για τη νέα ημερομηνία πραγματοποίησης της εκδήλωσης.

- Αναβάλλεται η προγραμματισμένη παρουσίαση για το Σάββατο 7 Μαρτίου του παιδικού βιβλίου από τις εκδόσεις Εν πλώ στο Θέατρο Αυλαία.

-Αναβάλλονται οι εργασίες του διήμερου Επιστημονικού Συνεδρίου που οργάνωσε η Ενωσις Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμαριάς.

Το συνέδριο με θέμα «Κωνσταντινούπολη: Οι Ρωμηοί της Πόλης από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα» που είχε προγραμματιστεί να γίνει το Σάββατο και την Κυριακή 7 και 8 Μαρτίου 2020 στο δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», αναβάλλεται για καθαρά προληπτικούς λόγους, εξαιτίας του κορωνοϊού και στο πλαίσιο αποφυγής συνάθροισης σε κλειστό χώρο. 

Σημειώνουμε πως την προηγούμενη εβδομάδα, αναβλήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης « Σφραγίδες, επιστολές, γραμματόσημα- H ταχυδρομική Ιστορία της Θεσσαλονίκης» στη βίλα Καπαντζή.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο