17 Μαρ 2020

Πως μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι το δικό σας απολυμαντικό χεριών


Αν και το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό είναι σύμφωνα με όλους τους ειδικούς το ...
καλύτερο αντίμετρο στον νέο κορωνοϊό, εντούτοις πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να έχουν πάντα μαζί τους και απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ.




Τα καλά νέα είναι ότι θεωρητικά μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας απολυμαντικό τζελ στο σπίτι. Το μόνο που χρειάζεται είναι τρία συστατικά. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς.

Για το απολυμαντικό χεριών θα χρειαστείτε:

- Ισοπροπυλική αλκοόλη, ή οινόπνευμα εντριβής (περιεκτικότητα 99% κατ’ όγκο     αλκοόλης)

- Τζελ από αλόη βέρα

- Κάποιο αιθέριο έλαιο (σταγόνες), ή λίγο χυμό λεμονιού

Το κλειδί για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού απολυμαντικού χεριών είναι να πετύχετε αναλογία 2:1 αλκοόλης και αλόη βέρα. Αυτό διατηρεί την περιεκτικότητα σε αλκοόλ γύρω στο 60%. Αυτή είναι η ελάχιστη ποσότητα που απαιτείται για να σκοτωθούν τα περισσότερα μικρόβια, σύμφωνα με το CDC.

Σύμφωνα με επιδημιολόγο του CDC, το ακόλουθο διάλυμα θα σκοτώσει το 99,9% των μικροβίων μετά από 60 δευτερόλεπτα τριβής.


Συνταγή για απολυμαντικό χεριών:

- 3/4 της κούπας ισοπροπυλική αλκοόλη ή οινόπνευμα εντριβής (99% αλκοόλη)

- 1/4 της κούπας τζελ αλόης βέρα (για να κρατάτε τα χέρια σας απαλά και να         αντισταθμίζετε την σκληρότητα του αλκοόλ)

- 10 σταγόνες αιθέριου ελαίου, ή χυμό λεμονιού


Διαδικασία παρασκευής:

Ρίξτε όλα τα συστατικά σε ένα δοχείο και ανακατέψτε με ένα κουτάλι. Στη συνέχεια χτυπήστε με ένα σύρμα για να μετατρέψετε το διάλυμα σε ομοιόμορφο τζελ. Έπειτα ρίξτε το διάλυμα σε ένα άδειο μπουκάλι για εύκολη χρήση.

Δύο πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε όταν χρησιμοποιείτε απολυμαντικό χεριών είναι ότι πρέπει να τα τρίψετε στο δέρμα σας μέχρι να στεγνώσουν τα χέρια σας. Και αν τα χέρια σας είναι λιπαρά ή βρώμικα, θα πρέπει πρώτα να τα πλύνετε με σαπούνι και νερό.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο