17 Ιουλ 2019

Θρύλοι της μουσικής μέσα από τον φακό της Λίντα ΜακΚάρτνεϊ (Photos)


Φωτογραφίες εικονικών ονομάτων και στιγμών της μουσικής από τη δεκαετία του 1960, αλλά και πιο προσωπικά στιγμιότυπα που ...
ξυπνούν έντονα συναισθήματα επιλέχθηκαν για τη μεγάλη αναδρομική φωτογραφική έκθεση αφιερωμένη στο έργο της Λίντα ΜακΚάρτνεϊ που φιλοξενείται στη Γκαλερί και Μουσείο Τέχνης Kelvingrove στη Γκλασκώβη.
Η Αμερικανίδα φωτογράφος, Λίντα Ίστμαν το 1969, άρχισε να ζει το όνειρο πολλών θαυμαστών των Beatles, όταν παντρεύτηκε τον Πολ ΜαΚάρτνεϊ στο Λονδίνο. Αλλά έως εκείνη τη στιγμή είχε ήδη επιτύχει αυτό που πολλοί θα ζήλευαν. Είχε ήδη φωτογραφήσει όλους τους διάσημους καλλιτέχνες, την Αρίθα Φράνκλιν, τη Τζάνις Τζόπλιν, τον Μπομπ Ντίλαν, τους Grateful Dead, τους Rolling Stones και τον Έρικ Κλάπτον και το 1967 κέρδισε τον τίτλο της Aμερικανίδας Γυναίκας Φωτογράφου της Χρονιάς.


Στην έκθεση που επιμελήθηκαν ο Σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ και οι κόρες του από τον γάμο με τη Λίντα ΜακΚάρτνεϊ, Μέρι και Στέλλα παρουσιάζονται για πρώτη φορά αρχειακό υλικό και αναμνηστικά, μεταξύ άλλων, τα ημερολόγια της φωτογράφου από τη δεκαετία του 1960 που ρίχνουν φως στη σύγχρονη μουσική της σκηνή της εποχής και τα πρώτα βήματά της στη φωτογραφική της καριέρα.

Μετά τον γάμο της με το μέλος των Beatles άρχισε να ασχολείται και με τη μουσική, αλλά συνέχισε να φωτογραφίζει σε όλη τη διάρκεια της ζωής της, καταγράφοντας στιγμές του θρυλικού γκρουπ, πορτρέτα άλλων καλλιτεχνών, τοπία και την οικογενειακή της ζωή.


Την έκθεση συνθέτουν πορτρέτα του θρύλου των blues BB King, του Μικ Τζάγκερ, της Τζάνις Τζόπλιν, των Yardbirds, αλλά και φωτογραφίες της ίδιας με τους Έρικ Κλάπτον, Τζιμ Μόρισον και με τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ.

Οι φωτογραφικές κάμερες που χρησιμοποιούσε η Λίντα ΜακΚάρτνεϊ και φυλάσσονται στο αρχείο της, είναι μεταξύ των εκθεμάτων μαζί με φωτογραφικό εξοπλισμό, vintage περιοδικά και εξώφυλλα άλμπουμ. Polaroids και φύλλα κόντακτ αποτελούν επίσης μέρος της έκθεσης που διερευνά τη δημιουργικότητά της και τη χρήση διαφορετικών φωτογραφικών τεχνικών.

Το 1989, ένωσε δύο προσωπικά της πάθη, την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων και την προώθηση του χορτοφαγικού τρόπου ζωής. Έγραψε δύο βιβλία μαγειρικής με τις καλύτερες πωλήσεις και το 1991 ξεκίνησε μια σειρά έτοιμων γευμάτων χωρίς κρέας.

Η έκθεση στη Γκαλερί και Μουσείο Kelvingrove προβάλλει το φωτογραφικό έργο της Λίντα ΜακΚάρτνεϊ αλλά σκιαγραφεί και την προσωπικότητά της, τη ζωή της, τη σχέση της με τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ και τα παιδιά της.

Ειδικό τμήμα της έκθεσης αφορούν εικόνες από ζωή της οικογένειας στη Σκωτία, νοτιοδυτικά της Γκλασκώβης, όπου είχαν αγοράσει μία φάρμα, που έγινε το ησυχαστήριό τους από τους απαιτητικούς ρυθμούς της ζωής στο Λονδίνο.


Η Λίντα ΜακΚάρτνεϊ διαγνώστηκε με καρκίνο το 1995 και στις 17 Απριλίου του 1998 πέθανε.

Η έκθεση στη Γκαλερί και Μουσείο Τέχνης Kelvingrove στη Γκλασκώβη θα διαρκέσει έως τις 12 Ιανουαρίου του 2020.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο