19 Ιουλ 2019

«Σκιές και Φώτα» στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού


Πέρασαν δύο χρόνια, από τον Μάιο του 2017, όταν ιδρύθηκε ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Τήνου. Μία ...
μικρή ομάδα καλλιτεχνών (αριθμούσε 20 μέλη τότε) αποφάσισε να δημιουργήσει σύλλογο καλλιτεχνών με σκοπό την αλληλεπίδραση με το κοινό και την συμβολή του με εικαστικές
Σήμερα ο Σύλλογος αριθμεί 56 μέλη, με ενεργή συμμετοχή και έχοντας πραγματοποιήσει ήδη έξι ομαδικές εκθέσεις. Καλλιτέχνες που αγγίζουν την τέχνη με τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη χαρακτική, τη φωτογραφία, την ταπισερί, το video art, installation art .

Είναι ένας μη κερδοσκοπικός σύλλογος με βασικούς σκοπούς την ανάδειξη και προβολή του έργου των εικαστικών καλλιτεχνών με καταγωγή ή με κατοικία στο νησί της Τήνου, την ανάδειξη της ιδιαιτερότητας της Τήνου στην παραγωγή καλλιτεχνών και καλλιτεχνικών έργων με πανελλήνια και πολλές φορές και παγκόσμια εμβέλεια και επιρροή, την έκδοση περιοδικών, την διοργάνωση εκθέσεων εικαστικού και άλλου καλλιτεχνικού περιεχομένου, τη διοργάνωση φεστιβάλ, διαλέξεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, πολιτιστικών εκδηλώσεων, σε­μιναρίων, ημερίδων κ.ά.

H φετινή έκθεση του ΣΚΕΤ Τήνου με συνδιοργανωτές το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού και το Δήμο Τήνου, έχει τίτλο: «Σκιές και Φώτα», συνθήκη που καθορίζει την απόδοση του όγκου και έχει καθοριστικό ρόλο για τη θέση, την έκταση, το σχήμα, την εκφραστική δύναμη, την πλαστικότητα των έργων.

Στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού λοιπόν στεγάζονται - όπως παρατηρεί στον καλαίσθητο κατάλογο που τη συνοδεύει ο επιμελητής της έκθεσης Μάνος Στεφανίδης- ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες, φωτογράφοι, εικονογράφοι και σκηνοθέτες με διαφορετικές, αισθητικές αφετηρίες αλλά κι έναν κοινό και αδιαπραγμάτευτο στόχο:

Να προσεγγίσουν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο και τα ιδιαίτερα του όπλα, την μοναδικότητα του τηνιακού φωτός μαζί με την απαράμιλλη γοητεία του νησιωτικού τοπίου αλλά και να υπογραμμίσουν την πνευματικότητα που συγκροτούν αμφότερα, ο συγκεκριμένος τόπος και ο ακατασίγαστος χρόνος. Δηλαδή η εγχώρια παράδοση, η ταυτότητα και η ιστορία.

Οι καλλιτέχνες της Τήνου, είτε είναι ντόπιοι είτε είναι επισκέπτες που όμως ρίζωσαν εδώ, είτε είναι Έλληνες είτε είναι αλλοδαποί, εμπνέονται από το ίδιο μεταφυσικό υφάδι του φωτός και της σκιάς που δημιουργεί εκ του μηδενός και διαρκώς μικρά και μεγάλα θαύματα. Αρκεί να διαθέτει κανείς την ευαισθησία ώστε να τα δει. Να προσέξει το συνεχές παιχνίδι του φυσικού με το μεταφυσικό.


Έτσι, υπάρχουν καλλιτέχνες που επιμένουν στην υποβολή της φύσης, άλλοι που διεισδύουν στην κρυμμένη της γεωμετρία, άλλοι που αποκαλύπτουν τη μυστική δομή της φόρμας κι άλλοι που μέσα από τα δίπολα "σκοτάδι και φως" ή "άσπρο και μαύρο" αναδεικνύουν ποικίλους συμβολισμούς, σημασίες αλλά και μετατονισμούς της εικόνας.

Άλλοι επιδιώκουν να αφηγηθούν μιαν ιστορία μέσα από τις εικόνες που κρύβονται στην κάθε εκδοχή ύλης, τη πέτρα, το μέταλλο, το ξύλο, το λάδι ή το ακρυλικό, το κάρβουνο ή την αυγοτέμπερα. Κι άλλοι επιμένουν στο αίνιγμα το οποίο κρύβεται στην ίδια την μεταμόρφωση του υλικού. Στην μεταστοιχείωση του από αίσθηση σε αισθητική και από φυσικό φαινόμενο σε υπερβατικό. Τελικός στόχος όλων των συμμετεχόντων δημιουργών είναι να απελευθερωθεί με κάθε τρόπο η ποίηση που κρύβεται μέσα στα υλικά πράγματα και επίσης με κάθε τρόπο η τέχνη από ευπρεπής διακόσμηση να καταστεί δύναμη ανατροπής! Δύναμη που κάνει επαναστατική την καθημερινότητα μας.

Στην έκθεση συμμετέχουν 46 καλλιτέχνες: Αριστείδης Κοντογεώργης, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Μαρινέτα - ΜΑΚ Κρητικού, Κωνσταντίνα Συλίκου, Νεκτάριος Αντωνόπουλος, Γιάννης Γκίζης, Ελένη Γλύνη, Annette Fougnies, Artemis, Nika Derungs, François Schmidt, Gilbert Erouart, Lilianne Ève Brendel, Άννα Μαϊλλη, Μηνάς Μαραβέλιας, Μαρία Μπαϊμπά, Sigritte Hacker, Δημήτρης Σκαλκώτος, Χρήστος Αρτέμης, Τάσος Αριδάς, Άννα - Λουίζα Άϊχερ, Κωνσταντίνος Βαϊνανίδης , Ιωάννης Βρακάς, Πηνελόπη Γαϊτη, Καλλιόπη Σταματάρη, Παναγιώτης Καλούδης, Χαρά Καμινάρα, Κατερίνα Καρακατσάνη, Βασιλική Κολιπέτσα, Λευτέρης Κρητικός, Ιωσήφ Λιζάρδης, Νικόλας Μανιατάκος, Αργύρης Μαραβέλιας, Χρύσα Παρασκευά, Λίζα Πενθερουδάκη, Μανόλια Σκουλούδη, Στέλιος Παπαδόπουλος, Σοφία Φόρτωμα, Αγνή Χρονοπούλου, Nathalie Borst, Αργύρης Φόρτωμας, Πέτρος Δελατόλας, Νικόλαος Κοντογεώργης, Σανταμούρης Χρήστος, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Αναστασία Χατζίρη. 

Εγκαίνια/ Inauguration:

Κυριακή 21 Ιουλίου 2019 στις 20:30, ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΝΙΑΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (αίθουσα Ν. Γύζης)

Διάρκεια Έκθεσης/ Duration of the Exhibition:

21 ΙOΥΛΙΟΥ – 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019 /

JULY 21 – 30 SEPTEMBER 2019

Επιμέλεια: ΜΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο