23 Ιουλ 2019

Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσιώλης


Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 81 ετών άφησε το πρωί της Τρίτης ο γνωστός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Σταύρος Τσιώλης.

Την είδηση ...
έκανε γνωστή η οικογένειά του μέσω μιας ανάρτησης στο facebook.




«Σήμερα Τρίτη 23 Ιουλίου, στις 6.10 το πρωί ο αγαπημένος μας πατέρας φίλος και αδελφός Σταύρος Τσιώλης ταξίδεψε στους ουρανούς, πέταξε προς έναν άλλο πολύχρωμο γαλαξία, ένα καλύτερο κόσμο όπου οι ψυχές χαίρονται το λίκνισμα των αστεριών και δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να προσεύχονται για όλους και όλα τα μικρά σπάνια και ταπεινά πράγματα που αγάπησαν σ΄αυτή τη ζωή... μόνο λύπη για όλα αυτά που μας χώρισαν και άγια τύχη για όλα αυτά που ένωσαν».

Ο Σταύρος Τσιώλη σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λ. Σταυράκου στην Αθήνα και από το 1958 δούλεψε ως βοηθός σκηνοθέτη σε 54 ταινίες, πολλές από τις οποίες της Φίνος Φιλμ.

Η πρώτη δική του ταινία που, μάλιστα, βασίστηκε σε δικό του σενάριο ήταν «Ο μικρός δραπέτης» για τη Φίνος Φιλμ το 1968, ενώ το 1970 έκανε διεθνή επιτυχία με την ταινία Κατάχρησις Εξουσίας.

Έπειτα, εγκατέλειψε τον κινηματογράφο για 15 περίπου χρόνια για να επανέλθει το 1985 με ταινίες που έκαναν ιδιαίτερη επιτυχία. Η ταινία του «Μια Τόσο Μακρινή Απουσία» κατόρθωσε να αποσπάσει έξι πρώτα βραβεία στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης 1985, ενώ οι «Ακατανίκητοι Εραστές» το 1988 παίχτηκε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Βασισμένες στο λεπτό χιούμορ, τους αυτοσχεδιαστικούς διαλόγους με τη συμμετοχή πολλές φορές ερασιτεχνών ηθοποιών, οι ταινίες του χαρακτηρίζονται από ένα ιδιαίτερα προσωπικό στυλ.

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο