16 Ιαν 2019

Το «υπερταμείο» ζητά εκ νέου τα μνημεία - Λευκός Πύργος και Κνωσός στο «μάτι» των θεσμών


Το πολιτικό θρίλερ της μεταβίβασης αρχαιoλογικών χώρων και μνημείων -ανάμεσά τους ΄...
η Κνωσός και ο Λευκός Πύργος- 




στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (ΕΕΣΥΠ-Υπερταμείο), ενάμιση μήνα αφότου το ΥΠΠΟΑ (22/11/2018) ολοκλήρωσε τον έλεγχο των 10.119 ακινήτων και διαβίβασε στον υπουργό Οικονομικών τον κατάλογο των 2.329 ακινήτων που υπάγονται στις εξαιρέσεις του άρθρου 196 του Ν. 4389/2016, παίρνει νέα τροπή, με το Υπερταμείο να σκληραίνει τη στάση του.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους», ακριβώς μία εβδομάδα πριν από την εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (στις 22 Ιανουαρίου) της αίτησης ακύρωσης της υπουργικής απόφασης για τη μεταβίβαση των 10.119 ακινήτων στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΦΕΚ 2320/Τ.Β’/19.6.2018), που κατέθεσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) από κοινού με τους δημάρχους Πατρέων και Σπάρτης, η ΕΕΣΥΠ-Υπερταμείο, που κρατούσε μια μάλλον διακριτική, αμυντική στάση μέχρι στιγμής για το ζήτημα, πραγματοποίησε παρέμβαση στο ΣτΕ.

Βλέποντας την πιθανότητα να βρεθεί ενώπιον του κινδύνου ακύρωσης της μεταβίβασης των ακινήτων του Δημοσίου, το Υπερταμείο κατέθεσε παρέμβαση στο ΣτΕ υπέρ του πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομικών, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του υπουργού Ανάπτυξης και Τροφίμων και του υπουργού Επικρατείας, υπέρ του κύρους της απόφασης μεταβίβασης των 10.119 ΚΑΕΚ, στρεφόμενο κατά του ΣΕΑ, της προέδρου του, Σταματίας Μαρκέτου, του γραμματέα του, Θεμιστοκλή Βάκουλη, της αντιπροέδρου του, Αργυρώς Καμπερίδη, του δημάρχου Σπάρτης, Ευ. Βαλιώτη, και του δημάρχου Πατρέων, Κ. Πελετίδη, ζητώντας την απόρριψη της, υπό κρίση, αίτησης ακύρωσης, καθώς είναι «προδήλως απορριπτέα, ως απαράδεκτη, αόριστη νόμω και ουσία αβάσιμη και πάντως αναπόδεικτη».

Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει η επιμονή των θεσμών, που εμφανίζονται ανυποχώρητοι στις διαβουλεύσεις

Διευκρινίζοντας, συγχρόνως, ότι «σύμφωνα με το άρθρο 185 παρ. 1 του νόμου 4389/2016 η εταιρεία λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας» και ότι «από τη μεταβίβαση εξαιρούνται όσα τυχόν από τα ανωτέρω ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παρ. 4 του άρθρου 196 του ν. 4389/2016 ή γενικά η μεταβίβασή τους είναι αντίθετη στις κείμενες διατάξεις» και ότι, τέλος, «πριν από την ολοκλήρωση της μεταβίβασης καθενός ακινήτου που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας απόφασης με την καταχώριση αυτή στο αρμόδιο κτηματολόγιο ή υποθηκοφυλακείο κατά περίπτωση ερευνάται αν υπάρχει προστατευομένη δυνάμει της κείμενης νομοθεσίας διακατοχή».

«Είναι επικίνδυνο αυτό που συνέβη. Αποκαλύπτεται ότι θέλουν και τα 10.119 ακίνητα να παραμείνουν στην κυριότητα και δική τους διαχείριση. Είναι ανένδοτοι σε αυτό» υπογραμμίζει η πρόεδρος του Συλλόγου Αρχαιολόγων, Στ. Μαρκέτου, η οποία εκτιμά ότι η αιφνιδιαστική παρέμβαση του Υπερταμείου είναι γραμμή των θεσμών, «αφού τους τα είχαν υποσχεθεί αυτά τα ακίνητα».

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο