1 Δεκ 2018

Jamal Joratlι: Ο Άραβας καλλιτέχνης που ζωγραφίζει και αποθεώνει την Αθήνα [εικόνες]


Με τα λευκά άλογα του, «καλπάζει» από την Ανατολή στη Δύση παρουσιάζοντας τον δικό του δρόμο του μεταξιού. ...Μακριά από τις μεγάλες καλλιτεχνικές σχολές δουλεύει τα σχέδια και τα χρώματα με το προσωπικό του ιδίωμα που έφερε τα έργα του στα Αραβικά σαλόνια , ακόμα και στα παλάτια της Ιορδανίας και του Κατάρ. Ο Jamal Joratli όμως έχει επιλέξει να ζει και να ζωγραφίζει στην Ελλάδα γιατί τα χρώματά της όπως λέει στο iefimerida.gr «δεν μπορεί να να πλησιάσει ούτε το πιο επιτυχημένο photoshop». 


Ζωγραφίζει με ό,τι υλικό πέσει στα χέρια του κι έχει δημιουργήσει έργο ακόμα και με ελιά , το οποίο έχει βραβευτεί και έχει γίνει αφορμή για εκτενές αφιέρωμα στον καλλιτέχνη από το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera . Mε καταγωγή από τη Συρία και την Υεμένη , διεθνείς εκθέσεις και brand καλλυντικών με την υπογραφή του στο Μιλάνο, είναι ένας πολίτης του κόσμου που αλλά μένει στην Ελλάδα περισσότερα από 20 χρόνια. Οταν δε ζωγραφίζει αναπαλαιώνει νεοκλασικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας καθώς έχει σπουδάσει μηχανικός στο Χαλέπι. Κατά καιρούς δίνει συνεντεύξεις στα αραβικά κανάλια ,άλλοτε με φόντο την Ακρόπολη και άλλοτε από το ατελιέ του. «Πάντα με ρωτούν γιατί ζω στην Ελλάδα και απαντώ για το φυσικό φως και τον πολιτισμό της», σημειώνει.


Στην Κίνα

Μετά από συνεχή ταξίδια στην Κίνα και πολύχρονη μελέτη γύρω από την πόλη Σιάν, βαδίζει με τα πινέλα του το «Silk Road» οπως έχει ονομάσει την τελευταία του δουλειά , αποτυπώνοντας στον καμβά τη διαδρομή που ένωνε επί αιώνες την Κίνα με τη Δύση. «Πριν ακόμα πάω στο σχολείο άρχισα να ζωγραφίζω. Πρώτα έμαθα τα χρώματα και μετά τα γράμματα», επισημαίνει. Μέσα από τα έργα του ζωντανεύει τον πήλινο στρατό τον οποίο έφερε στο φως ανασκαφή κοντά στη Σιάν μια από τις παλαιότερες πόλεις της Κίνας , που ήταν το ανατολικό άκρο του δρόμου του μεταξιού. Άλλες φορές από τους πίνακες του ξεπηδούν αλλόκοτες μορφές κι άλλοτε λεπτεπίλεπτες γυναικείες φιγούρες. Τον προηγούμενο μηνα τα έργα της συλλογής «Silk Road» εκτέθηκαν στο Dalian Modern Museum στην Κίνα δεύτερο μεγάλο σταθμό μετά το Μουσείο Μπενάκη. Οι Κινέζοι που ,όπως επισημαίνει, είναι βαθειά πολιτισμένος λαός και γοητεύτηκαν από έργα του και το στυλ της ασιατικής παντομίμας που τα χαρακτηρίζει. Ήδη οργανώνει νέα έκθεση κοντά στη Σανγκάη.

Ο άραβας καλλιτέχνης Jamal Joratly

Μέσα από τα έργα του ζωντανεύει τον «πήλινο στρατό»Tα άλογα είναι το πιο αγαπημένο του θέμα

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο