20 Νοε 2018

Το ΜΙΚΡΟ ΕΘΝΙΚΟ και το δικαίωμα όλων των παιδιών στον πολιτισμό - Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού


Το Μικρό Εθνικό γιορτάζει την σημαντική αυτή ημέρα και ανανεώνει την δέσμευση όλων μας να αποτελεί ...
έναν χώρο ζωντανό και σύγχρονο, όπου οι νέοι άνθρωποι βρίσκουν βήμα για ελεύθερη έκφραση και δημιουργία. 




Το Μικρό Εθνικό απευθύνεται σε παιδιά και νέους κάθε ηλικίας και κάθε γεωγραφικής ή πολιτιστικής προέλευσης. Αναγνωρίζει το δικαίωμα κάθε παιδιού να συμμετέχει στην δημιουργική διαδικασία και να απολαμβάνει τα αγαθά του πολιτισμού, επιδιώκοντας μια ουσιαστική σύνδεση του πλούσιου εκπαιδευτικού του προγράμματος με την σκηνή και το ρεπερτόριο και δίνοντας βήμα στις δουλειές των ίδιων των παιδιών. Αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα των δράσεων και των προγραμμάτων του, αποτελεί η δημιουργική ανταπόκρισή μας στις ανάγκες ευάλωτων ομάδων που κινδυνεύουν από κοινωνικό και πολιτιστικό αποκλεισμό, με μια σειρά δράσεων οι οποίες -με εργαλείο τη θεατρική τέχνη και έκφραση- στοχεύουν σε μια ουσιαστική κοινωνική παρέμβαση. 

Αυτόν τον μήνα ξεκινάει «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»: η νέα μας δράση, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» (ΕΣΠΑ).Έτσι, θα έχουμε για άλλη μια φορά την ευκαιρία να έχουμε τους νέους δίπλα μας ως συνδημιουργούς και να επεκτείνουμε το πεδίο δράσης μας στα σχολεία της επαρχίας, να συνεργαστούμε με ευαισθητοποιημένους εκπαιδευτικούς και να μυήσουμε τα παιδιά στην θεατρική διαδικασία αλλά και την χαρά της ομαδικότητας. Έφηβοι από 60 σύνολο σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην επαρχία, θα έρθουν σε επαφή με το θέατρο ως δημιουργική και συλλογική διαδικασία. 

Αυτήν την εβδομάδα ξεκινάει η συνεργασία μας με τα Ανοιχτά Σχολεία του Δήμου Αθηναίων, μια δράση που μας επιτρέπει να συναντήσουμε τους μαθητές στον χώρο τους, σηματοδοτώντας αλλιώς το περιβάλλον του σχολείου και μετατρέποντάς το σ’ έναν χώρο δημιουργικότητας, φαντασίας και επινοητικότητας. Η επαφή των μαθητών με τις θεατρικές τεχνικές αποσκοπεί στο να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το θέατρο. Ταυτόχρονα οι έφηβοι συμμετέχοντες αντιλαμβάνονται την αξία που μπορεί να έχει η τέχνη στη ζωή και την καθημερινότητά τους, καλλιεργούν την αισθητική τους και αντιλαμβάνονται την αξία της συλλογικής δουλειάς. 

Την Παρασκευή 23/11 θα πραγματοποιηθεί η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης «Το Ταξίδι». Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού όπως προτάθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε συνεργασία με την Προεδρία της Δημοκρατίας και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. 

Η παράσταση γεννήθηκε μέσα από το πρόγραμμα Θέατρο στα Ελληνικά το οποίο πραγματοποιείται στο Εθνικό Θέατρο με τη σύμπραξη της Unicef.

Το Θέατρο στα Ελληνικά ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2017 ως θεατρικό εργαστήριο που απευθυνόταν σε έφηβους πρόσφυγες που ζουν σε δομές φιλοξενίας με πολλαπλούς στόχους: από την ευκολότερη ένταξη των παιδιών, μέχρι την εξοικείωση με τη γλώσσα αλλά και φυσικά την επαφή με την θεατρική τέχνη και τη δύναμή της. Δημιουργήθηκε ένας διαπολιτισμικός θίασος και μια παράσταση που εγκαινίασε την δράση της Εφηβικής Σκηνής τον Μάϊο του 2018 στο Ισόγειο REX για 8 παραστάσεις. Η υπόλοιπη ιστορία γράφεται αυτόν τον μήνα, με έναν νέο κύκλο παραστάσεων, πάντα σε συμπαραγωγή με την UNICEF. 

Στην διάρκεια αυτού του προγράμματος, το Εθνικό Θέατρο έχει ανοίξει τις πόρτες του σε περίπου 250 έφηβους πρόσφυγες, με Masterclasses γνωριμίας με το θέατρο και τις τεχνικές του. Ταυτόχρονα έχει υποδεχθεί μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για να παρακολουθήσουν ανοιχτά μαθήματα και να συζητήσουν με την διαπολιτισμική εφηβική ομάδα του Εθνικού Θεάτρου, καθώς προετοίμαζε την τελική της παρουσίαση. Στόχος μας η ανατροφοδότηση της δουλειάς μας μέσα από γόνιμο διάλογο και η ευαισθητοποίηση όλων μας στην πρόκληση του να μεγαλώνεις σε έναν κόσμο που αλλάζει με καταιγιστικούς ρυθμούς.


Το πρόγραμμα "Θέατρο στα Ελληνικά" υλοποιείται σε συνεργασία με την UNICEF και χρηματοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (DG-ECHO).

Τον Δεκέμβριο, για τρίτη χρονιά, το Εθνικό Θέατρο ανοίγει την αγκαλιά του «σε όσα παιδιά δεν έχουν κάποιον να τους πει ένα παραμύθι». Μια δράση που απευθύνεται σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες παιδιών και νέων, σε περιθωριοποιημένες συλλογικότητες, σε άτομα υπό τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού, σε ομάδες με μειωμένη πρόσβαση στα πολιτιστικά δρώμενα, σε ανθρώπους που προσπαθούν και μπορούν να στηριχτούν μέσα από τον ανώνυμο λαϊκό λόγο των πολλών και τις μελωδίες που τον συνοδεύουν και τον αναδεικνύουν.

Στην διετία 2015-2017, οι παραμυθάδες Δημήτρης Προύσαλης και ο Φίλιππος Πλακιάς, πραγματοποίησαν περισσότερες από 225 παραστάσεις αφήγησης μετά από προσκλήσεις 80 φορέων σε περισσότερα από 3750 παιδιά και ενηλίκους. Και συνεχίζουμε....

Επίσης, τον Δεκέμβριο, η δράση «Θέατρο στις Φυλακές» κορυφώνεται με την παρουσίαση του θεατρικού δρώμενου «ΑΦΕΤΗΡΙΑ» σε σκηνοθεσία Στάθη Γράψα, από το Εθνικό Θέατρο και το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα με τη συμμετοχή εφήβων. Το εργαστήρι προσωπικής ανάπτυξης με βάση το θέατρο ξεκίνησε στον Αυλώνα τον Απρίλιο του 2018 και πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση.

Επιπλέον, χάρη σε μια ιδιωτική δωρεά, αυτό το μήνα ξεκίνησε ένα εβδομαδιαίο θεατρικό εργαστήριο το οποίο πραγματοποιείται στους χώρους του Εθνικού Θεάτρου, από έμπειρους συνεργάτες θεατροπαιδαγωγούς με μια ομάδα ασυνόδευτων παιδιών 6-12 ετών, που φροντίζει η οργάνωση ΜΕΤΑδραση. Η συγκεκριμένη δράση βασίζεται στις αρχές του εφαρμοσμένου θεάτρου και στοχεύει να επιστρατεύσει την δημιουργικότητα και την ανεξάντλητη φαντασία των παιδιών, αναδεικνύοντας τα εγγενή αυτά εργαλεία της ανθρώπινης φύσης ως αναγκαία για την προσαρμογή σ’ ένα νέο περιβάλλον, την ένταξη σ’ ένα νέο κοινωνικό σύνολο αλλά και την διαχείριση ενός τραύματος.

Τέλος, σήμερα, η κυρία Σοφία Βγενοπούλου, Υπεύθυνη του Μικρού Εθνικού, εκπροσωπεί το Εθνικό Θέατρο στο αφιέρωμα που πραγματοποιεί η ΕΡΤ για την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, συμμετέχοντας στον τρίωρο τηλεμαραθώνιο για τα πολιτισμικά δικαιώματα των παιδιών και εφήβων. 

Αντιστοιχισμένο περιεχόμενο

Η Ενημέρωση στην Ελλάδα και τoν Κόσμο